Bedräglig expressenartikel om lönesänkningar

Vill regeringen i hemlighet åstadkomma lönesänkningar i Sverige, samtidigt som de offentligt går ut och propagerar för den totala motsatsen? Det skulle i så fall vara allvarligt, men så är det som tur är inte.

Skall man tro Karl-Johan Karlsson på Expressen, så är det dock precis så verkligheten är beskaffad. Problemet är att Karl-Johan inte är så noga med sakernas faktiska tillstånd, eller det sammanhang de befinner sig i. Henrik Alexandersson har en devis när han häcklar korkade makthavare: ”Ljug inte om saker som går att kontrollera!”, och humoristiskt nog är HAX en person som drabbats av att Karl-Johan ibland inte är så noga med de fullständiga sammanhangen, till exempel sådana ”komplexa” saker som brutto och netto

Kanske är det så att inte bara politiker skulle må bra av att ta till sig HAX devis, även journalister skulle må bra av en rejäl dos av den trolldrycken:

> Men varför nämner ni inte i artikeln att lönen efter skatt är oförändrad?
>
> -Vi tar inte ställning. Vi tar inte ens upp i artikeln om lönerna kommer sänkas.
>
> Det gör ni visst, ni har rubriken ”Hemlig plan: sänk lönerna”.
>
> -Det innebär väl inte att lönerna sänks. Regeringens syfte är att sänka lägstanivån på lönerna och vi skriver att de tycker det är något positivt. Artikelns poäng är inte sakfrågan, utan att synliggöra regeringens kommunikation inåt och utåt. Sedan om det är bra eller dåligt eller om det har någon effekt i plånboken tar vi inte ens upp. Utåt använder de en retorik för att inte hamna i en diskussion om att sänka lönerna, medan inåt säger de att det är bra. Själva spelet och retoriken hur nya moderaterna gömmer saker som de gamla kanske skulle ha stått för.
>
> -Faktum är ju att bruttolönerna blir lägre. Nettolönen är oförändrad. Vad händer då när Mona Sahlin kommer till makten och höjer skatten igen? Vad händer? Stiger bruttolönen? Nej. Då kommer de följa med det vanliga löneflödet. De kommer ju inte få en uppräkning av lönen. Om nu Alliansen reagerar för evigt så håller ditt resonemang, men om skatterna höjs igen har vi fått en lägre lönenivå i samhället.

Med andra ord, för att tala ren och skär svenska, så är Expressens artikel totalt båg, ljug och förbannad dikt. I själva verket räknar inte någon med den lägsta *nettolönen* kommer sänkas, den bli i värsta fall oförändrad. Regeringen talar alltså *inte* med kluven tunga.

Istället handlar det om att regeringen gör något åt ett stort problem i Sverige. Eftersom skattesatserna är så höga, så är även lägstalönerna höga sett utifrån vad de kostar den som betalar i förhållande till vad den som får betalt kan stoppa i plånboken. Det regeringen sänker är helt enkelt hur bra betalt staten får när någon arbetar för låg lön — och jag har väldigt svårt att se något orättfärdigt i att staten gapar något mindre över de tunna plånböckerna. Det har också konsekvenser för jobbtillgången, eftersom höga lägstakostnader gör en hel del arbeten olönsamma att anställa för. Det finns hela områden på arbetsmarknaden som slutat existera någon gång under det senaste kvartsseklet, de är helt enkelt inte lönsamma — i alla fall inte för den som betalar vitt.

Det finns dessutom inga ”hemliga planer”, eftersom allt existerar i offentliga dokument. Inga viskningar och hysch-hysch i snäva kretsar av konspiratörer som möts i all hemlighet, utan allt har skett inför öppen ridå. Och klart att det är så, eftersom det krävs viss ”konstruktivitet” för att komma till Expressens slutsatser.

För att Karl-Johan Karlssons resonemang skall hålla streck, krävs nämligen att Mona Sahlin tar över rodret och höjer skatten för lågavlönade igen. Dessutom krävs att fackföreningarna leker katatoniska zombies och inte kräver kompensation, så att skatten höjs utan motsvarande löneförhöjning. Det är rätt förbaskat bakvänt att skylla nuvarande regering för en situation som skulle uppstå endast om vi byter regering och de handlar utan att tänka. Bra jobbat där Karl-Johan… briljant resonemang.

Tyvärr ställer sig de nyttiga idioterna på rad, och visar att inte alltid ens de annars så vederhäftiga och läsvärda lyckas undvika att gå på pumpen när tredje statsmakten talar i tungor. (Jag ändrade den här, för ”nyttiga idioter” var en synnerligen illa vald term för några annars mycket goda debattörer — ber om ursäkt, uppriktigt)

Tyvärr ställer sig folk i led för att peka finger och gotta sig åt avslöjandet. Inte ens annarsvederhäftiga och läsvärda debattörer lyckas helt undvika att gå på pumpen när tredje statsmakten talar i tungor.

Jag är absolut inte den nuvarande regeringens vän. Det är få som lyckats göra mig så oerhört besviken. De har lyckats med bravaden att putta ut mig inte från ett, utan från möjligheten att rösta på **något** av de borgerliga partierna — i alla fall med mindre än att en rejäl palatskupp sker eller en ny generation tar över. När jag försvarar regeringen i detta, är det inte för att jag litar på dem längre än jag kan kasta dem — utan för att rätt skall vara rätt, och för att intellektuell hederlighet är ett viktigt kärnvärde i min värld.

Notering: Jag strök en korkad skrivning, som har att göra med att jag för en gångs skull glömde att inte publicera i affekt. Jag debatterar gärna tufft, men vill också gärna vara renhårig. Så fort Laakso påpekade saken insåg jag hur dumt det var. *Om någon blev illa berörd av att pekas ut, så ber jag uppriktigt om ursäkt.*