Brottslingar äntrar riksdagen?

Innan jag blev pirat var jag en vän av ordning. Under förra våren funderade jag länge innan jag tog steget från Moderaterna till Piratpartiet. Många av dessa funderingar finns dokumenterade här på Livbåten. Ett exempel från strax innan jag bytte parti:

För själv är jag moderat. Jag är integritetsvän och livrädd för det nya kontrollsamhället om mitt eget parti hjälper till att skapa. Jag är vän av upphovsrätt och patenträtt inom rimliga gränser. Jag tror på ”the rule of law” och har svårt för lagbrytare om det inte är fråga om en äkta civil olydnad där man är bered att ta sitt straff. Därför ägnar jag mig inte åt illegal fildelning i väntan på att lagen ska ändras. Samtidigt som jag får svårare att stödja mediaindustrin med mina pengar. Snart kommer jag inte kunna lyssna på musik och se på film alls om det vill sig illa. Fast i klistret mellan viljan att bojkotta en industri som inte levererar och min ovilja att ”stjäla”.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att mitt eget parti, att gammelmedierna och vanligt fok börjar ta vår tids ödesfrågor på allvar innan det är för sent.

Några veckor senare föll domen i The Pirate Bay-rättegången och jag lämnade Moderaterna. Jag har dock inte ändrat uppfattning om vikten av ”the rule of law”. Jag är fortfarande en vän av ordning. Jag ägnar mig inte åt illegal fildelning. De hundratals DVD-filmerna, CD-skivorna och dataspelen är hemma är fortfarande lagligen införskaffade. När jag vill titta på media via någon av mina datorer så måste  jag ständigt lägga tid på att krångla över dem till spelbara format, eller att använda någon av de inte alltid så användarvänliga lagliga tjänsterna. Men för mig känns det viktigt att fortsätta vara en vän av ordning.

Trots det applåderar jag Piratpartiets beslut att stödja The Pirate Bay först genom att säkerställa att sajten har internetkoppling genom att bli dess ISP. Och idag genom utspelet att erbjuda sajten parlamentarisk immunitet när vi äntrar riksdagen.

Vän av ordning måste undra hur jag får ihop detta. Motståndare till illegal fildelning, piratpartist och ändå anhängare av att ge  The Pirate Bay en säker hemmahamn.

Så här är det. Domen mot The Pirate Bay var en rättsskandal. The Pirate Bay är en sökmotor för att hitta de torrentfiler som gör det möjligt att dela filer med andra på nätet. Med hjälp av The Pirate Bay kan man hitta såväl lagliga som olagliga filer att dela. Om poliser, åklagare, domare, politiker och andra förstockade fildelningsmotståndare (Jag länkar Andreas Ekström för att han i kommentarsfältet till det länkade inlägget visar att det handlar om ett oförsonligt hat mot TPB.) drevs av ett uppriktigt intresse att förstå och bedöma den nya teknologin så skulle de inse att man i världen utanför internet inte skulle åtala och döma de som byggt ett neutralt verktyg för att det finns människor som använder detta verktyg till olagligheter.

The Pirate Bay i dess nuvarande form har dessutom anpassat sig till slutsatserna i domen från i våras genom att ta bort trackern, vilket gör sajten i dess nuvarande form laglig enligt just den tingsrättsdom som folk använder för att förklara hur olaglig den är. Ironiskt eller hur.

Vi piratpartister gör nu vad vi kan för att skydda denna symbol för att Sverige ligger vid frontlinjen i diskussionen om det nya digitala samhället, när det gäller upphovsrätten, när det gäller tekonologiutveckling och när det gäller informationspolitik. The Pirate Bay är politik. Den är en ikon, ett baner att samlas kring och ett av Sveriges mest kända internationella varumärken. Jag är stolt över att vara med i en organisation som skyddar den. En politiskt parti som inte bara pratar

Axplock från veckan som gick

Ett litet uppsamlingsheat ur min RSS eftersom jag inte hinner skriva ordentligt om allt som berör mig, irriterar mig, väcker nyfiken beundran eller bara fastnar i minnet.

###Jonas Gardell

När jag önskade Jonas Gardell en god natt antydde jag att jag hade mer att säga. det har jag väl, men nu har andra som t ex Mymlan och Stefan Stenudd gjort det så bra så…

###Morgonpiggas diktatur

Om Lisa Magnusson vill göra revolution kan hon ringa mig när hon vill. Det har alltid förvånat mig att reglerna för hur vi disponerar dygnet i samhället sätts efter hur halva mänskligheten ser på morgnar.

>Jag tycker att det är på tiden att vi sätter ned foten mot de morgonpiggas välde. Nästa gång nån ringer tidigt på förmiddagen och försmädligt kvittrar: ”Väckte jag dig?” i luren så skall jag bara svara: ”Ja”. För man är inte finare och mer produktiv bara för att man är morgonpigg. Det handlar bara om olika dygnsrytm.

###Kvällspressjournalistik

Vid sidan av Lisas brillianta krönika har AB också stått för ett par rejäla bottennapp, eller om det är världen det är fel på.

Dom som kallar henne fet behöver ett nytt glasögonrecept.

Att e-handeln nu börjat saluföra oskulder trodde jag hörde hemma i diskussionen om prostitutionens vara eller icke vara. Den vinkeln tycks AB ha missat.

###Deeped kommer med en idé
Nicklas Strandh på DigitalPR tipsar företagen om att de kanske skulle anlita journalister:

>Varför anställer inte företag en grävande journalist? Uppgiften är att gräva, granska och genomlysa företaget. “Mission: Bite the hand that feeds you”.

###Skivbolagen går från klarhet till klarhet

Det räcker inte med skadestånd och fällande dom om den nu inte undanröjs av hovrätten. Nu vill skivbolagen tvinga fram böter om inte TPB spärrar att 467 album går att ladda ner med hjälp av sajten.

Eva Franchell skriver på AB:s ledarsida att Reinfelt och Sahlin borde ta hjälp av sina unga medarbetare för att förstå problemet.

Mary kommenterar och väntar allt otåligare på att gammelpolitikerna ska hajja läget.

###Husbokens återkomst

Oscar Swartz har varit i Berlin och röstat på Piratpartiet, med sig hem har han bilden av ett minne från DDR-tiden – en husbok. Det är lättare att övervaka oss nu för den som så önskar.

###Pragmatiskt eller Programmatiskt

Rasmus skriver bra om vad den enskildes politiska val innebär och vad det borde innebära. I kommentarerna fick han mig, mig själv ovetandets, att mynta begreppsparet pragmatiskt och programmatisk. Med innebörden att antingen gör via rationella maximerande val utifrån det politiska läge vi ser i nuet, eller så gör vi ett idealistiskt val utifrån en verklighet där hela vårt/vårt partis program skulle genomföras.

Förmodligen ämne för ett eget inlägg i framtiden.

###Vägval vänster?
Göteborgsposten funderar över vilka möjligheter Piratpartiet kommer ha att välja partigrupp om vi kommer in i EU-parlamentet.

Partiets besked att de troliga valen är den liberala eller den gröna gruppen har under veckan möjligen påverkats av en invit från vänster.

Emma ser i Erik Josefssons bloggpost om Jens Holms inbjudan ett tecken i tiden. Transparens är ordet för dagen eller?

###Sträck på er

Daniel Goldberg på Computer Sweden skriver:

>Det är ballt att vara svensk igen. På tidningen Red Herrings prestigefyllda lista över världens 100 mest lovande it- och teknikbolag återfinns flera svenskar.

En fantastisk vecka

Unni Drougge och Piratkärlek
: Detta är Unnis vecka, för hennes tal förra helgen, för hennes ”smarta reklamkupp” som gynnar precis alla, för hennes klokskap och förmåga att uttrycka den med värme och respekt. Du är min förebild i arbetet med att hyfsa tonen i debatten.

Thomas Norström och Opartiskhet
: Visst är det sorgligt att en hög jurist gör bort sig (och oss svenskar) när hela världen tittar på. Men för att förklara för folk hur fel det har blivit och att det är dags att dra i bromsen och tänka om har han nog gett Piratrörelsen ovärderlig hjälp.

Kirurger och Vassa knivar
: Efter nio månaders konstant strålande smärta i vänsterben så skuttar jag nu omkring som en kalv på grönbete. Humöret blir bättre när man lipper ha ont. Tack läkarvetenskapen – jag är skyldig dig en helkväll!

Rekryterare och Referenser
: Jag väntar på samtalet om ett jobb jag verkligen vill ha. I veckan ringde rekryteraren och ville veta hur hon kunde nå mina referenser. Jag har en lista på tre personer som jag är så nöjd med. Bra människor, som jag gillar och som tycks gilla mig.

Dagerman och Datorsamhället
: Tårarna fryser Kassandra
Ett kylskåp är människans bröst
Men maskinerna älskar varandra.
Och det är ju alltid en tröst.
(…)
Bryt icke strömmen för andra.
Stor sak att ej kärleken dör.
Maskinerna älskar varandra.
Det är mera än människor gör.
(S. Dagerman 1950)

Friheten & dess Försvarare
: På HAX inbjudan gick jag på Frihetsfrontmöte och lyssnade på Rasmus Fleischer och Camilla Lindberg (fp). Det var en trevlig kväll, men framförallt kommer jag att minnas den som startskottet för den digitala republiken Sverige. Eller hur Mårtensson.

Nyanseringar & Nystart
: Det känns som att en ny sorts samtal börjat sprida sig genom bloggosfären – ödmjukare, mer resonerande och mycket vänligare. Anders Widén pekade på svaren till Matilda, jag vill peka på Marcus och Embryos dialog här på livbåten.