En försvarsminister utan PR-koll?

Försvarsminister
Sten Tolgfors kommenterade igår DN:s artikel om FRA kampanjen på sin blogg. Tyvärr går det inte att kommentera där, eftersom kommentarsfunktionen är avstängd, så jag gör det här.

Det är ju beklämmande att försvarsministern tycker att den slarvigt skrivna artikeln är en ”djupare genomgång”.

Men ännu mer beklämmande är kanske hans avslutande:

>Bland annat ser jag att någon blogg påstår att också regeringen skulle haft PR-byråer inkopplade i FRA-frågan. Så var det inte alls.

Vad är värst frågar jag mig att regeringen fortfarande inte ber om specialisthjälp när de drabbas av PR-problem eller att försvarsministern ljuger?

Det finns tydligen politiker med heder

Jag har blivit lite monomanisk på bloggen. Det mesta kretsar kring integriteten just nu. Först var det FRA, sedan kom IPRED, sen kom datalagringsdirektivet och det är ännu mer skräp i faggorna. Det är inte utan att en viss trötthet sänker sig över mig. I min värld bollar man inte bort centrala värden så lättvindigt, att en osäker kunskapsinhämtning eller pluspoäng hos industrilobbyn är nog för att schackra bort demokratiska grundläggande rättigheter.

Därför är det befriande när en av den gamla skolans politiker sätter ner foten. Anders Björck visar prov på civilkurage, och ger samtidigt sin efterträdare som försvarsminister, såväl som regeringen i sin helhet, en rejäl hurril (SvD):

> Avgången är en protest mot FRA-lagarna, en kritik som han ”i hög grad” har fört fram till regeringen.
>
> –Jag har tänkt över detta noga. Lagarna och den kontrollverksamhet man nu tänker sig främjar varken integriteten eller effektiviteten. Jag tror inte på de lösningar som har genomförts och de som nu skisseras från den 1 juli. Då tycker jag det är enklast och renhårigast att de som tror på det här får driva det vidare, förklarar Anders Björck.
>
> Eftersom spaningen kostar så mycket gäller det enligt honom att driva den effektivt och få valuta för pengarna.
>
> –Då är det oerhört viktigt att ha en integritet som fungerar, och inte en massa nya organ som skänker en bild av att det kommer att fungera bättre än det system vi haft tidigare. Det tror jag inte det kommer att göra, säger Anders Björck.

Hedersknyffeln Anders avsäger sig sitt uppdrag som ordförande för Försvarets Underrättelsenämnd, vars huvudsakliga verksamhet kommer vara att bevaka FRA. På ett sätt är det synd, eftersom en skeptiker skulle behövas på den posten. Å andra sidan skulle det behövas att fler väljer den kompromisslösa vägen, gråtande barn som ändå gör som de blir tillsagda har vi nog av.

Expressen skriver:

> –Försvarsministern har bett att jag ska vara kvar till årets slut. Men jag är en hederlig och principfast man, säger Anders Björck, till Svenska Dagbladet.
>
> Kränker integriteten
>
> Anledningen till avhoppet är först och främst är att lagarna om avlyssning är integritetskränkande för svenskarna, anser Björck.

Om fler politiker hade sådant mod och ryggrad, skulle FRA aldrig kunnat röstas igenom.

Ser man dessutom till att det är en forna försvarsminister det är frågan om, så är det en monumental blåtira för regeringen. Anders Björck har tidigare under sin tid som minister dragit in FRAs tillstånd till kabelspaning, vilket visar tydligt hur balansen mellan folkets rättigheter och statens ter sig för honom. Det är en gammal moderat, som tar de nya moderaterna i örat.

Tolgfors försöker tona ner vikten av det inträffade. Problemet med spin-kontrollen är att oavsett hur länge till Anders skulle suttit så vägrar han sitta kvar ens så länge.

Det är stort.

När skall regeringen inse att de förvandlar sig själv till pajaser? För vad är det för mening att inneha makten om man inte vet vad man skall göra med den? Vad är det för mening att prata om borgerlig politik om de liberala och klassiskt konservativa grundvärderingarna flugit ut genom fönstret och man förvandlats till funktionärer?

Argumentation på tomgång

Moderaterna upprepar nu samma trötta och sönderslagna argument in absurdum. Ibland får de hjälp av något annat ljushuvud, men oftast står de i ensam majestät medan folket pekar och påpekar att kejsaren är naken.

Några moderata politiker har fattat, men det kunde man inte tolerera så man går ut med ett internt mail. Fast man kunde lika gärna ha låtit bli, för mailet innehåller exakt samma idisslande som utmärker hela debatten från moderat sida. Det skall vara ett förtydligande, men tillför noll och intet.

Men för att plocka sönder idiotierna ÄNNU en gång — de som nu senast rapades upp i mailet:

Massavlyssning eller inte?

Sorry Tolgfors bara för att du säger att det inte är fråga om massavlyssning gör inte utsagan sann.

Alla mina mail kommer att passera FRAs filter, eftersom min mailserver står på utländsk mark. Att FRAs tjänstemän kommer att ha få eller inga skäl att manuellt läsa mailen är fullkomligt ointressant, de har fortfarande filtrerats. Samma sak kan sägas om kommunikationen för en stor majoritet av alla svenskar, så den fågeln flyger inte.

Fortsätt läsa ”Argumentation på tomgång”