Valpejl har pejl

Tack!

SVT tar inte bara sitt public service-uppdrag på allvar. Valpejl-redaktörernas handläggning av såväl lanseringen av valpejl.se som kritiken mot den visar att de är med i sin tid.

Idag behöver man inte vara lika rädd för att göra fel, bara man behärskar konsten att ändra sig, att göra rätt. De tusentals felfinnarna, förståsigpåarna och gravt partiska internetaktivisterna utgör en fantastisk resurs om man inte är rädd för dem.

Summan av dem är varken partisk eller elak. I genomsnittet av deras uppfattningar finns något som är mycket likt sanning. I kritikens innersta rum bor kärlek. Att ge dem en provversion av en ny tjänst ger dig ovärderlig hjälp i form av ett användartest i skarpt läge och en relevansbedömning.

Med den information som uppstår ur en ofärdig lansering kan den kloke i nästa steg inte bara få en bättre tjänst utan dessutom visa storheten i att kunna ha fel och ändra sig. (Som en extra bonus vinner man de tidigare kritikernas hjärta.)

Tack Valpejl för att ni insåg att det var fel att utesluta F! och Piratpartiet från er valbevakning. Tack för att ni visade hur bra det fungerar att göra om, göra rätt.

Om gnällande pirater

Man kan tycka att Piratpartiet säger surt sa räven om en rönnbären, när ledande företrädare klagar över att partiet inte fick vara med i kvällens debatt. Kent Persson tycker att partiet gnäller:

>För övrigt notetar jag att Piratpartiet gnäller att de inte får vara med i en debatt som handlar om inrikespolitik. Dessutom blir den än märkligare att de vill vara med i debatter. De har ju ingen uppfattning i alla dessa frågor som debatter handlar om, så vad skulle deras roll bli. Att vara statist eller?

Vad Kent möjligen missat, som hans partiledare uppmärksammat, är att kvällens debatt var menad att handla om Europapolitik som en del i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. Det förefaller naturligt med tanke på att detta val är om ett par veckor och nästa riksdagsval om över ett år.

Men struntsamma. Låt os inte klyva hår. Jag kan själv tycka att Piratpartiets vara eller inte vara i denna debatt är en tämligen sekundär fråga. Åtminstone vid sidan av att SVT tycker att det är lämpligt att ordna inrikespolitiska debatter mitt under brinnande Europavalrörelse. Ja tycker en debatt mellan de som toppar listorna för de partier som sittar i EU-parlamenetet hade varit en vettigare användning av SVT:s sändningstid och tittarnas eventuella engagemang för politiska frågor på.

Junilistan borde självklart fått plats. Sen kunde man diskuterat möjligheten att ta in övriga partier med rimliga chanser att utmana om mandaten – PP, F!, SD.

Om vi för ett ögonblick lämnar kvällens debatt och ser på frågan från lite högre höjd, så borde väl även företrädare för de etablerade partierna (förutsatt att de är demokrater) hålla med om att utlåsningseffekter mot nya demokratiska rörelser är olyckliga.

Vi har 4%-spärr, vi har partistöd baserat på representation sen tidigare val, vi har betalda valsedlar inklusive distribution… Hur mycket handikapp vill de regerande mästarna ha för att vara säkra på att behålla sin titel?

Det är kanske mot den bakgrunden man ska förstå irritationen hos nya aktörer när media också behandlar dem styvmoderligt. Det hände Miljöpartiet. Det hände Kristdemokraterna. Det hände Ny demokrati. Det hände Junilistan. Nu händer det Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

Är det demokratiskt?