19 år och på väg mot riksdagen?

Hon är nitton år, hon är blond, hon är snygg, hon är vasstungad, hon är smart, hon är rimligt beläst, hon ska plugga Retorisk analys och Nätgemenskaper, hon är politiskt engagerad, hon blir bra på bild även när hon försöker se ful ut, hon kan festa, hon gillar att dansa och om åtta månader kan hon vara riksdagsledamot, en av de yngsta någonsin. Hon heter Sandra.

Sandra Grosse

Det är en fullständigt svindlande känsla att som 43-årig tvåbarnsfar komma in i ett parti där man blir fullständigt frånkörd av folk som är hälften så gamla. Som fattar snabbare, tänkt längre, vet vart vi är på väg och inte tvekar en sekund. Jag pratar inte om alla i Sandras ålder. Jag pratar om Ung Pirat, eller i alla fall om de Unga Pirater jag har träffat. Jag tror knappast att Ung Pirats medlemmar är ett tvärsnitt av de som är runt 20 år gamla idag. Det känns som de är stjärnorna. Och det är på grund av Ung Pirat jag skriver det här inlägget.

Idag offentliggör Ungdomsstyrelsen sina statsbidrag till ungdomsorganisationer. Ung Pirat kommer med de siffror Ungdomsstyrelsen baserar bidragen på (som är över ett år gamla) vara tredje största politiska ungdomsförbund. I själva verket vet vi att Ung Pirat idag är det största eftersom medlemsantalet mer än fyrdubblats jämfört med siffran statsbidragsansökan baserar sig på. När jag skriver detta har de 20 779 medlemmar och är mer än dubbelt så stora som det näst största ungdomsförbundet. Ung Pirat är dessutom inte bara störst. De är bra också. Det är en fantastisk skola för unga politiskt engagerade människor. Jag tror Ung Pirat fostrar framtidens ledare. Läs hur 17-åriga piraten Victoria Westberg beskriver sin resa det senaste året som slutade (Nej, inte slutade för det är bara början.) med en intervju i LA Times.

Några av oss lite äldre i partiet kom fram till att detta är en bra dag att berätta lite om våra yngre och vassare kollegor. Mitt val föll på en annan ung tjej – Sandra Grosse från Helsingborg. Det är hon jag beskriver i ingressen ovan. I måndags blev hon en av de högst placerade på Piratpartiets riksdagslista.

##Hur mitt liv ser ut

Sandra skriver till mig på Skype:

>Jag fundera på en sak i morse
>Hur mitt liv ser ut
>Jag är 19 år och på väg mot riksdagen
>Jag känner och har träffat en hel del ”viktiga” människor
>och jag är helt amazed
>över att mitt liv är såhär
>
>För ett och ett halvt år sen var jag en snorvalp som gick i skolan.. utan någon särskild betydelse. Jag var en i mängden
>Och nu är jag med och påverkar.. folk lyssnar.. och jag har ingen aning om hur jag tog mig hit
>Jag är någon, helt enkelt. Och inte bara för mina föräldrar eller för min vänskapskrets
Jag trodde aldrig att mitt liv skulle bli såhär. Aldrig

När man hör att Sandras två senaste jobb var att slava som hästskötare i England och att svettas på en skogsplantering i Piteå, förstår man hennes förvåning. Det är vad hon hunnit med sen hon gick ur gymnasiet i Helsingborg. Gymnasievalet skvallrar inte om politiskt intresse: Teknik med inriktning design. Konstnärlig och grafiskt intresserad har hon alltså ägnat några år åt arkitektur och sådant – formgivning, standardmått, färglära, bygga modeller, göra presentationer och ritandet av ett runt hus.

##På väg mot riksdagen?

Nu är hon kanske på väg mot riksdagen. Hon står fick sjunde starkast stöd av alla kandidater i partiets primärval, vilket innebär att hon står på andra plats på listan i sitt eget distrikt och som nummer tretton på listorna i de andra distrikten. Det betyder att hon är garanterad en riksdagsplats om, Piratpartiet klarar 4%-spärren.

När man pratar med henne är det inget konstigt med det. Bland de första hon säger till mig är ett citat från teveserien Grey’s Anatomy som hon gjort till sitt eget.

>Too often, the thing you want most is the one thing you can’t have. Desire leaves us heartbroken, it wears us out. Desire can wreck your life. But as tough as wanting something can be. The people who suffer the most, are those who don’t know what they want.

Sandra är en av dessa unga pirater som kan få en alldeles matt. Hon är med och skapar den hastighet som allt händer i inom partiet. Hon vet vad hon vill. När hon blev nyfiken på Acta-avtalet i början på förra året så satte hon sig och läste till ögonen blödde Själv säger hon att hon kanske är en av de som lagt mest tid på Acta* i Piratpartiet.

>Dag och natt satt jag och läste, analysera, översatte och gick igenom med en jurist.

Jag fattar inte hur man orkar plöja och försöka fatta en sådan text på engelska om man inte har någon som helst träning. Jag som har läst lite juridik och arbetat på engelska i delar av mitt yrkesliv tycker det texterna är i det närmaste obegripliga. Men inom Piratpartiet hjälper alla till att försöka förstå och förklara lagtexter, EU-förslag eller handelsavtal om de verkar hota den personliga integriteten. Så Sandra satte sig och läste. Visst var det jobbigt, men …

>Skoja inte så ont i huvudet jag hade. Men oavsett så är det någonting man kommer behöva lära sig om man ska in i riksdagen. Dom har ett helt eget språk, som man måste lära sig. När jag gick igenom Acta med juristen, så blev jag helt förbluffad över hur olika han och jag läste avtalet.

##Karriär i Piratpartiet

Sandra blev medlem i Piratpartiet i september 2008. Hon och en kompis hade pratat om FRA och Piratpartiet under sommaren och bestämde sig för att gå med. I välkomstmejlet framgick det att det fanns en IRC-server. Hon har hängt på IRC** sen hon var 11-12 år gammal (i början på Lunarstorms kanal). Alltså var det naturligt att börja hänga med andra piratpartister där.

På IRC kom hon i kontakt med andra unga pirater. Efter ett par dagar tyckte några att hon skulle starta en lokalavdelningen av Ung Pirat i Helsingborg. Tillsammans med Amelia Andersdotter (den blivande EU-parlamentarikern) och Snild Dolkow (numera ordförande i Ung Pirat södra distriktet) samlade hon till ett möte, men då kom det för få. När Ung Pirat Helsingborg en månad senare till slut startades, valdes Sandra till ordförande.

Ungefär samtidigt fick hon också frågan om hon ville bli EU kandidat för första gången. Hon tackade nej tre gånger innan hon tillslut lät sig övertalas.

I början på 2009 åkte hon till Göteborg för att demonstrera mot ACTA, FRA, IPRED och datalagringsdirektivet och strax efter till Finland med Ung Pirat, för att uppmuntra finska pirater att starta ungdomsförbund. Hon var då också med på en konferens med det internationella samarbetet av piratpartier. I mitten på mars mediatränades EU-kandidaterna och strax efter valdes Sandra in i Ung Pirats förbundsstyrelse.

I juni månads val till EU-parlamentet tog Piratpartiet två mandat. Sandra stod på 19:e plats av 20 på valsedeln. Med 2 500 personkryss var hon 12:e mest kryssade pirat. Under sommaren och hösten har hon som nämnts ovan jobbat med riktiga jobb i väntan på att starta den högskoleutbildning som nämndes i början. Vid sidan av det bestämde hon sig för att ställa upp i det interna primärvalet med sikte på riksdagslistan. Nu vet vi hur det gick.

På måndag åker hon till Geneve för att möta några av dom mest inflytelserika personerna inom patentområdet. Hon ska på FN-möte inom WIPO*** och besöka NGO:er i samband med SCP/14. Och i september kanske till Stockholm och riksdagshuset.

Andra som bloggar i ämnet idag:
Stefan flod UP:s ordförande
Tobias Björkgren, UP:s förbundssekreterare
Svenskans Ledarblogg
Anna Troberg
Mari Maloki Axelsson
Isak Gersson om Jacob Dexe
Mattias Andersson
Annarkia (om Carl Bildt och om UP)
Emil Isberg

(*) Acta = Anti-Counterfeiting Trade Agreement

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) är multilateralt avtal gällande upphovsrätt som håller på att förhandlas fram mellan bland andra USA, Australien, Mexiko och Europeiska unionen.
Förhandlingarna är hemliga, men viss information har läckt ut. I korthet tycks avtalet gå ut på att samordna kampen mot upphovsrättsbrott.
EU:s mandat för förhandlingarna slogs fast vid ett möte för jordbruksministrarna i maj 2008, men eftersom frågan var en så kallad ”A-punkt” så framgick det inte av mötets dagordning. Riksdagsledamoten Karl Sigfrid, som kritiserat förhandlingarna, fick information om när mötet ägde rum av riksdagens utredningstjänst.

(**) IRC = Internet Relay Chat – ett av de äldsta protokollen för chattande på internet och det som datorintresserade föredrar.

IRC, Internet Relay Chat, är ett protokoll för textkommunikation i realtid över Internet som tillåter chatt mellan personer. Samtalen pågår i kanaler där personer samlas, eller i privata konversationer, s.k. queries, mellan endast två personer. Kanalnamn börjar oftast på # och anges vanligen på formen ”#kanalnamn på irc.server.org” vilket innebär att man ska ställa in sin klient att använda IRC-servern ”irc.server.org” och därefter välja kanalen #kanalnamn. Hur detta går till i detalj beror på vilken klient man använder.

(***)WIPO = World Intellectual Property Organization

The World Intellectual Property Organization (WIPO) is one of the 16 specialized agencies of the United Nations. WIPO was created in 1967 ”to encourage creative activity, to promote the protection of intellectual property throughout the world.”

Then they came for me…

Tydligen är det lite av polisens nya interna sport att slå till mot internets och stjäla deras datorer på mer eller mindre tveksamma grunder. Hur skall man annars tolka att polisen slagit till mot MMN-o (Mikael Nordfeldth):

För närvarande så är jag alltså inte misstänkt för något. Dock var jag till polisstationen för att försöka luska ut någon information ö.h.t. vad jag drabbats av. Hamnmagasinets personal sade till IT-administratörerna (och/eller polisen?) som var på plats att de bör underrätta mig snarast. Jag misstänker dock att IT-folket var för upptagna med att leka brutal polis för att bry sig om det. Jag har inte fått veta något utan att gräva ännu.

Kommunens IT-tekniker sade specifikt till personalen på Hamnmagasinet att inte ringa mig för att komma in på kontoret eftersom jag “skulle kunna ta bort sådant som är olagligt” (obs, citerar från återförtäljande).

Skälet till tillslaget är att kommunens IT-tekniker (han sitter på kommunens lina) noterat ”mycket trafik mot ett IP-nummer”, vilket helt sonika beror på att Mikael kopplat hela sin trafik mot en VPN-tunnel. Sakernas läge är för övrigt ingen hemlighet för kommunens tekniker, även om inget papper skrivits:

Jag har, som ensam med nyckel, haft tillgång till ett projektkontor på Ungdomens Hus i Umeå, dvs Hamnmagasinet. Det kontoret blev imorse utsatt för ett tillslag från polisen på misstanke om “mycket trafik mot ett IP-nummer” som kom från Umeå Kommuns IT-avdelning.

Min verksamhet där var i egenskap av ideell kulturarbetare (utan någon slags arvode ö.h.t.) och i projektbaserad form genom en ideell förening (helt utan ekonomi, så hyran betaldes ur egen ficka). Saker som gjorts genom min verksamhet i kontoret har varit dokumentation av Ungdomens Hus i Umeå, kulturarrangemangpolitiska debatter (“EU-val WTF?” eftersom kommunen totalratade EU-info till ungdomar) och en massa spinoff-grejer, mest i samband med UmeTV.

Det är smått fantastiskt att läsa sånt här. Inser inte svenska myndigheter hur det moderna samhället fungerar? Internet är för många människor deras primära kommunikationskanal, och att göra ett tillslag utan orsak är fullkomligt oacceptabelt:

Att ta någons datorer och på så sätt skära av alla moderna kommunikationskanaler (dvs som om man på 1900-talet avslutade telefonabbonnemanget, tog TV:n, förvägrade någon en dagstidning och såg till att personen inte kunde skicka post eller besöka sitt bankkontor) samt ta alla lagrade dokument är ett mardrömsscenario.

Att återetablera all kommunikation och återskapa all information är ett jättejobb motsvarande det man tvingas genomlida tex efter en brand! Att dessutom drabbas pga en ytterst vag misstanke om brottslig verksamhet baserat på ”pga mycket trafik mot ett IP-nummer” visar på en total brist på proportioner.

Jag har skrivit om det här förut, men det tål att sägas igen och igen: internet är inte en leksak, och en persons dator motsvarar det personliga arkivet, TVn, fotoalbumet, telefonen, skrivmaskinen och allt annat man tidigare använde i arbetet och på fritiden för att skriva, läsa, dokumentera, titta och kommunicera.

Jag undrar om Umeå Kommuns IT-avdelning och Umeåpolisen varit medveten om att de raidat en riksdagskandidat? Jag tror inte det, för då hade de nog varit lite varsammare — eller åtminstone hoppas jag det, för jag vet inte längre. Mikael är vice distriktsledare för norra distriktet, riksdagskandidat och tidigare EU-kandidat — kan det verkligen ha undgått kommunens och polisens uppmärksamhet? Frågan är hur det ser ut rent legalt med en kommun/polis som indirekt skaffar sig tillgång till ett politiskt partis interna dokument och kommunikation?

Nu får det vara nog med rättsliga och polisiära dumheter.

EDIT: Jag upptäckte just att Forsken i Malmö, som jag skrev om när de blev av med sina datorer före jul i en polisutredning som inte rörde deras verksamhet, fortsätter att ha otur med polisen. Deras hemsida är nere för de hade den hostad på en av de datorer som beslagtogs idag hos MMN-o.