An offer you can’t refuse

Public Service i Sverige behöver tydligen inte följa svensk lag. Eftersom man nu kommer att kunna se hela SVTs kanalutbud via webben, så måste alla med dator tydligen ha gjort det och skall betala licens.

Det kallas negativ avtalsbildning och är förbjudet för alla utom Radiotjänst/SVT/SR — eller hur skall man annars tolka resonemanget?

Jag tycker iofs att det är utmärkt att Public Service går i frontlinjen för en utveckling som ändå ligger i tiden, men det visar i sin tur hur vansinnig själva idén med TV-licens är. Det finns enligt mig två legitima sätt att finansiera svensk Public Service-media: via skattsedeln eller via frivillig prenumeration. Antingen ligger det i allmänhetens intresse och då bör det finansieras som alla andra offentliga tjänster som ligger i allmänhetens intresse. Eller också är det ett bolag som bör stå fritt från staten, och då skall det finansieras via de kunder som vill ta del av utbudet. I så fall bör det även privatiseras.

Istället har vi ett system som bygger på att det skall finansieras via de kunder som tar del av utbudet, men utan ens ett spår av frivilligt deltagande. Det blir fel och kräver att man sätter normala lagar på undantag.

Skärpning!