Att gå ur ett parti – uppföljning

Ibland är det bara att göra en pudel.

Häromdagen beklagade jag mig över Moderaternas system för medlemsutträde. Genom ett snabbt ingripande från Kent Persson är nu den frågan helt utredd. Idag har jag fått mejl från medlemsansvarig i mitt distrikt:

>Hej
>
>Beklagar om du haft problem med din begäran om utträde ur partiet. Jag har kolla upp detta och jag avregisterade dig som medlem redan den 21 april i år. Om du får några mer utskick från Moderaterna är jag tacksam om du kontaktar mig så jag kan kolla upp varifrån dessa kommer.
>
>Beklagar om detta medfört några olägenheter för dig

Jag blev alltså avregistrerad i samband med att jag begärde utträde. Bra jobb av Moderaterna! Jag ber om ursäkt för min överreaktion på att jag fortsatte få post, ett administrativt misstag som lätt kan hända i den bästa av organisationer.

Att gå ur ett parti

Det finns två metoder för att manipulera medlemstalet i en organisation:

  1. Att skriva in medlemmar som egentligen inte vill bli medlemmar.
  2. Att inte skriva ut medlemmar som vill sluta vara medlemmar.

Piratpartiet har indirekt anklagats för den första metoden. Det har sagts att det är för lätt att bli medlem hos oss och att frånvaron av medlemsavgift gör att våra höga medlemssiffror inte går att ta på allvar. Något jag då vände mig emot.

Den andra metoden har jag själv erfarenhet av som nämndes i inlägget jag just länkade. Den historien är ännu inte över. Jag har skrivit till mitt gamla parti och begärt utträde. Det gjorde jag samma dag som jag blev medlem i Piratpartiet – den 18 april i år. Det har alltså gått mer än ett halvår. För några veckor sen fick jag ett brev i posten om moderaternas provval. Så nu har jag skrivit till min lokale ordförande och berättat att jag ansökte om utträde i våras.

Brev från moderaterna

Jag kan inte låta bli att påstå att det faktum att det bevisligen är skitsvårt att ta sig ur ett av de traditionella partierna när man bytt politisk hemvist är ett mycket allvarligare problem för medlemssiffrornas legitimitet än valet om huruvida man ska ha medlemsavgift eller inte vid inträdet. Jag påstår detta med min egen situation som stöd.

För allvarligt talat vilket parti är jag mest medlem i? Piratpartiet som jag gått med i med öppna ögon och av fri vilja, som jag har engagerat mig för i en valrörelse och fortsätter propagera för. Eller Moderaterna som jag försöker lämna.

Pirater är vi allihopa… jag med!

Medborgarrättsrörelsen växer. Vi är nu 40505 piratpartister. Det betyder att vi snart tredubblats sen dagen innan TPB-domen. över 25 000 nya medlemmar.

Några av oss (Joakim Jardenberg, Nikke Lindqvist och Emma opassande) tog initiativet att visa upp vilka ansikten som står bakom dessa anonyma siffror. För vi är ju människor av kött och blod.

Vad står då Piratpartiet för. Läs principprogrammet.

Jag hittade sidan via Leo Erlandsson. Niclas Strandh kriver ett mycket bra inlägg om valet att stå utanför Piratpartiet. Respekt!