Plurality

Alltmer uttråkad när jag tittar på film, så har jag slutat förvänta mig att bli trollbunden. Så händer det plötsligt, något som är så bra att jag förtvivlat tittar på videospelaren och försöker mana fram mer när det tar slut.

Plurality, en kortfilm på knappt femton minuter som har mer substans än de flesta hollywood-filmer.

Plurality en handling som känns i magen: för att det är ett så verklighetsnära scenario, för att vi känner igen resonemangen, arrogansen, populismen och bekvämligheten.

Den som vill se vad vi menar med övervakningssamhället, den som inte tror att hen har något att dölja. Listen up! This is for you!

Den som bara vill se något oerhört bra och mot all förmodan lyckats missa denna, var så goda:

Hittat hos Joshen och Rick

Piratpartiet for Dummies

Hos KAS hittade jag följande som jag bara måste sprida vidare:

>Varje händelse märkt * registreras

>Lite svårt att sova vaknar 3:30 har varit strömavbrott ringer * fröken ur * Sätter mig vi datorn * tittar på aftonbladet * Klickar på vädret * klickar på en annons *, kollar in dagens tv-program *. Kollar om jag har nått meddelande * på telefon. Lyssnar på nyheterna på p1 * via datorn. Kollar in bloggen * på moderaternas hemsida *. Klickar på länken * till min postlåda * läser posten * från min mor * och från mina barn *.

>Uppdaterar hemsidan * (alla som läser * den registreras). Byter till p3 *. Går och sätter på kaffe, saknar socker, klär på mig för att åka till macken. Tar ut bilen ur garaget åker ut på Strandgatan * (nummerplåten fotograferas), kommer ut på E4 * svänger av vid mackmotet * köper bröd och betalar * åker hem *, Tar kaffe och kollar in Microdatorn.se * på datorn * läser en artikel * om ekonomisk brottslighet i EU * klickat på en länk * till en pdffil * om barnafödande * , kommer att tänka på barnbarnen i Gävle, kollar in vädret * i Gävle *.

>Klockan är sju ringer * min son * i Lingbo *, pratar * lite och lägger på * luren. Blir lite nostalgisk och tittar på kort. Sänder i väg * ett kort * för framkallning *. Frun ringer * från sommarstället * med mobilen * vi pratar i 3 minuter * och lägger på *. Frun vill att jag skall köpa lite mat till eftermiddagen. Åker * till ICA * handlar och betalar * åker till banken * tar en broschyr * går tre meter inne i banken sätter mig på en bänk * i två minuter * läser broschyren *, det blir min tur reser mig upp * går till kassan * tar ut 2000 kr * går * ut från banken.

>Sätter mig i bilen och ringer frun *, som är i bärskogen * (platsen man ringer ifrån och till registreras på både mitt och frugans registerkonto), avslutar samtalet *. Åker från banken *, får ett sms * från grabben * som är på badstranden *. Kommer hem slår in portkoden *, tar mig till lägenheten och sätter mig vid datorn * , har en konstig känsla, känner mig förföljd på nått vis. Söker upp ordet förföljsemani * på Google * och somnar i fåtöljen.

>P.s. Nummerplåtarna fotograferas i England, är ännu inte uppbyggt i Sverige, men var så säker på att det kommer.

###Faktalänkar

Var tar det stopp?

Hos Johanna läste jag hennes upplevelse av folkpartiets hearing om upphovsrätt och Ipred. Hon länkar dessutom till någon slags snabbreferat som enligt henne tyvärr inte är fullständigt eller ordagrant.

Alexander Bard är en figur som inte upphör att förvåna. Å ena sidan förstår han att det som händer nu är det största skifte som hänt sedan tryckpressen. Å andra sidan kan han komma med sådana här kommentarer:

> Alexander Bard till Johanna: Det där kallas för naivitet. Visst kan man vara för anarki som princip, men alla företeelser har förr eller senare blivit reglerade.
>
> Johanna: Självklart ska Internet omfattas av samma regler som allt annat, men det här går längre. Ipred betyder ju att rättighetshavarna får samma rättigheter som annars ges till polisen.

Anna Troberg som livebloggade från hearingen noterade också:

> Christian Engström frågade just panelen om exakt hur långt de är beredda att gå för att stoppa fildelningen. Alexander Bard svarar med att internet riskerar att bli anarki och att “internet skapade Al Quaida”. Han fortsätter dessutom med att säga att IPRED bara är början. Hmmm… Jag vet inte riktigt hur jag ska tolka det. Jag hoppas att han inte menar att fildelning är att likställa med terrorism, men jag vet faktiskt inte.
>
> Lite allmänt är jag lite fascinerad av stämningen här på hearingen. För det första känns det onekligen som om IPRED-förespråkarna får betydligt mycket mer taltid. För det andra så känns det ju lite märkligt att Cissi Elwin med sällskap som sitter alldelse snett bakom mig sitter och säger “Nu ska väl ändå någon annan få prata!” när Christian pratat i tio sekunder. Det är faktiskt ohyffsat. Sist men inte minst, så har vi en liten märklig skara längst bak som tycks applådera på beställning varje gång någon säger catch frases som “pirater är tjuvar” etc. Jag undrar om det är Ifpi som skickat hit sina cheerleaders.

Min fråga till Alexander, och till alla andra som satt där och eldade upp sig över ”piraterna” är: Var tar det stopp?

Jag tycker det är en berättigad fråga, eftersom Ipred1 bara är en del av ett större mönster. I samma mönster har vi redan nya regler om överskottsinformation från avlyssning, telekomdirektivet och FRA, även om dessa inte är direkt kopplade till upphovsrätten. Vi har också misstankar om ministerstyre i samband med razzian mot The Pirate Bay, och den följetong av märkligheter som följt i den razzians spår.

Tyvärr slutar det inte där, för redan nu är Ipred2 på gång, liksom ACTA. Det ena av dessa rör det kriminalrättsliga och spinner vidare på Ipred1 och tar det till nya höjder. Det andra innebär att privat information inte är privat om du passerar nationsgränsen. Din dator, din mobiltelefon, dina USB-minnen, minneskort, CD och DVD-skivor, externa hårddiskar etcetera kan i och med ACTA beslagtas för att granskas av myndigheterna när du reser in i ett land som anslutit sig till ACTA-överenskommelsen. Du har inte rätt att hålla informationen på dina media hemliga, och kan mycket väl avkrävas kryptonycklar och lösenord — eller riskera att någon trampar in i dina data med ”brute force”.

En ganska kvalificerad gissning är att Ipred1 och Ipred2 kommer vara förbisprungna av den tekniska utvecklingen innan de ens lanseras. ACTA i sin tur kommer att drabba fler oskyldiga än ”skyldiga”, och innebära stora säkerhetsproblem för privata konsulter och stora företag — vars företagshemligheter kan hamna i klorna på vilken tulltjänsteman som helst.

Så det kommer att krävas mer, och mer, och mer, och mer, och mer, och mer, och mer — var tar det stopp?

Läs även: Gör något idag, imorgon kan det vara förbjudet!