Räkna inte ut pp förrän den feta damen sjunger

Kent Persson är kanske min favoritmoderat, men när han idag ifrågasätter Piratpartiets chanser i höstens val under rubriken Upp som en sol ned som en pannkaka tror jag han har fel. Kent skriver:

Piratpartiet verkar dessutom ha tappat farten i sitt opinionsbildande och i sitt kampanjande. Möjligen har de hamnat i en mediaskugga som är svår att ta sig ur. Ett annat skäl kan vara att det är svårt att hålla ihop ett parti, särskilt när folk tror att det finns uppdrag att fördela. Folk har blivit osams om mindre än så i politiska sammanhang.

Naturligtvis kan jag som en företrädare för partiet inte göra något annat än säga emot Kent mitt i en brinnande valrörelse. Det betyder att min trovärdighet är låg. Den kloke läsaren torde anta att jag önsketänker eller bara försöker hålla hoppet uppe.

Därför har jag roat mig med att klippa och klistra lite med de senaste dagarnas nyhets- och bloggflöde för att försöka visa för er varför jag tror Kent har fel. (Kent läs gärna och kommentera detta.)

Kent påpekar mycket riktigt att vi har svårt att komma ut i media. Men den senaste veckan har det börjat vända, senast exemplifierat med att Rick och Anna intervjuades om våra chanser på nyhetsplats i Svenska Dagbladet igår. Svenskan beskriver vår situation och våra ansträngningar att synas, bland annat i Almedalen där vi har en rekordstor delegation. Jag ska själv dit i några dagar och inte för något knäppt effektsökeri utan för att synas och möta människor. Röster vinner man en i taget som bekant.

I Svenskans artikel refereras också en ny SIFO som visar att 6% av väljarkåren kan tänka sig att rösta på oss. Nu återstår alltså bara att övertyga dem om att det är precis vad de ska göra. Det politiska oraklet HAX passar på att påminna om hur bra vi är på att spurta:

Mitt stalltips är att Piratpartiet kommer att rycka på slutrakan. Den här gången också.

I Aftonbladet läser jag en sak som talar för oss. Det tycks inte Aftonbladet insett, för vi nämns inte i artikeln. AB skriver om en undersökning av Novus Opinion och PR-byrån Grayling:

Närvaro på internet blir allt viktigare i kampen om väljarna inför valet den 19 september. Det visar den nya undersökning som opinionsinsitutet Novus och pr-byrån Grayling har gjort om väljarnas syn på partierna och deras nätaktiviteter. Samtidigt anser väljarna att partierna är dåliga på interaktion via nätet.

Partierna är dåliga på interaktion via nätet … Antingen är vi inget parti eller så har journalisten inte gjort sin research, för om det är något vi pirater kan så är det att interagera på nätet. En av sakerna som sägs i artikeln är att partierna svarar dåligt på frågor från väljare. Du kan testa om du vill. Ställ en fråga här eller i kommentarsfältet på någon av de andra kända piratbloggarna så ska vi se hur snabbt och ordentligt svaret blir. Deal?

Men politik är inte bara form det är också innehåll. Vi skulle inte ha någon nytta av att vara duktiga på att svara om vi inga svar hade. Därför har jag valt ut tre exempel från våra bloggar på hur bra svar vi har på vitt skilda frågor.

Bloggaren Fritänk skriver om att internet är den uppfinning som kanske har störst potential att skapa välstånd i världen. Han tar exempel från utvecklingsländer och från länder som behöver komma till rätta med korruption. Efter att ha visat på värdet med ett fritt internet avslutar han:

Men friheten på Internet är hotat. Mäktiga intressen hos politiker, företag och organisationer som tidigare kunnat styra vilken information som ska vara tillgänglig – och var – upptäcker att dom allt mer förlorar denna kontroll. Andra ser den nya teknikens möjligheter till massövervakaning. Det lobbas och lagar stiftas för att begränsa friheten på Internet vilket i sin tur även hotar samhällsutvecklingen.

Piratpartiet vilar på tre principer: Skyddat privatliv, delad kultur och fri kunskap. Dessa principer är kanske de viktigaste principerna för ett fortsatt välstånd. Privatlivet måste skyddas för att ge människor en trygghet och frihet att utveckla idéer som i sin tur kan föra samhället framåt. Vad begränsat privatliv kan innebära kunde man se i östeuropa före berlinmurens fall. Delad kultur behövs för att balansera upphovsmännens och samhällets behov och delad kunskap behövs för att kunna driva teknisk, vetenskaplig och samhällelig utveckling framåt. It is not ”can any of us imagine better?” but, ”can we all do better?”

Jacob Dexe har lyssnat på unga piraters frågor och inlägg under en diskussion om nätmobbing i Almedalen och det får honom att utbrista i följande:

Här finns en jättepotential för Ung Pirat att ta plats i debatten, och jag hoppas innerligt att vi kommer att ta den platsen. Det finns få som kan så mycket om hur ungdomar agerar på nätet och vilka kontaktytor som finns, det är vi som kan tekniken, det är vi som är de unga. Självklart är det vi som bör svara på frågorna man så gärna vill ha svar på.

Till sist från det mer skämtsamma hållet. Jan-Olof på Futuriteter erbjuder väljare från kapsejsande före detta liberala partier plats ombord på piratskeppet. Extra roligt för oss på livbåten är att han ger oss ett nytt uppdrag:

Så till alla er som funderar på att överge skeppet, ta steget över kanten nu. Vattnet är varmt och vi har en Livbåt som är beredda på att plocka upp er till vår fina nya skuta där träet vare sig är maskätet eller ruttnar inifrån i smyg.

Och vad vore väl en livbåt med liberalt sinnad besättning som inte var beredd att hjälpa nödställda kamrater?

Piratpartiet har en bra vecka. Några bra veckor till så ska ni se att vi börjar synas i mätningarna. Och då Kent, då är det match!