Ropa inte vargen kommer

Lunds Universitet har en blogg där tio studenter skriver om sitt vardagsliv. Detta är ett sätt för universitetet att marknadsföra sig i sociala medier. Nu får de kritik för att de förbjuder studenterna att blogga om politik och religion. I Sydsvenskan får man en bättre helhetsbild:

Sedan november skriver tio studenter inom området service management i en blogg som drivs av institutionen.
– Jag kom på idén. Marknadsföringsgruppen för campus ville nå ut till nya studenter. Sociala medier ger användaren tillgång till en plats där all information är samlad. Hemsidor är lite passé. Ungdomar idag vill ha mer kött på benen om hur det verkligen är, säger Mathilda Brook Welin, en av studenterna som bloggar.

I Sydsvenskans artikel framgår att de bloggande studenterna inte är missnöjda med att de fått riktlinjer för skrivandet. Ändå ropar folk om censur. Jag tycker man lika gärna kan kalla det censur när en ledarsida i en tidning väljer att inte ta in texter av fel politisk färg. Avsändaren eller ägaren av en mediekanal är i sin fulla rätt att kontrollera innehållet i den. Yttrandefrihet är inte att vi ska få skriva eller säga vad vi vill var vi vill, det är att vi ska ha tillgång till forum att skriva och säga vad vi vill.

De som ropar om censur grund av sådana här företeelser beter sig som Peter i Peter och vargen. När deras röster behöver höras kommer folk att ha tröttnat på att lyssna.

EDIT: Jag tog bort några länkar som jag slarvigt inkluderat bland de som ropar vargen kommer. Dels råkade jag dubblera länken till Sydsvenskan där, dels har diskussionen i kommentarerna fått mig att inse att det var fel av mig att inkludera Aurora Gullbergs inlägg där.