140 000 röster är bara tio per man

Var vinner man val? Är det fortfarande på arbetsplatserna, i fikarummet? Eller är det i valstugan på Coops parkering? Kanske är det ändå de stora mediernas bevakning som är avgörande – gammelmedia. Positiva eller i alla fall uppseendeväckande nyhetsinslag i Aktuellt, heltäckande bevakning av valturnéer i de stora drakarna, en bra slutdebatt.

Eller är det de saltade konsultfakturorna, den dyrt inköpta reklamtiden på radio och de kostsamma annonskampanjerna som gör susen.

Helt klart så vinner man inte val på nätet, även om det pratas mycket om Barack Obamas bloggande, twittrande och youtubande. Om man vann val på nätet skulle Piratpartiet i alla fall synas på kartan inför EU-paramentsvalet i juni.

Särskilt som resten av den politiska sfären i Sverige fortfarande famlar efter den rätta internetstrategin.

Så hur ska Sverige kunna skicka en pirat till Bryssel?

Egentligen är det inte så svårt. Val vinns genom att en människa övertygar en annan människa. Förra gången behövdes det mellan 140 000 och 150 000 röster för att få ett mandat. Piratpartiet har mellan 14 000 och 15 000 medlemmar.

Så för att skicka Christian Engström till Bryssel behöver var och en av dessa övertala mamma, pappa, brorsan, syrran, farmor, farfar, två kusiner, en arbetskamrat och pojkvännen. Så vinner man val!

Det är ett sorligt faktum att intresset är lågt. Men ett lågt valdeltagande gör att det behövs färre röster för att komma in.

Två saker: Sluta lägga mest energi på att predika för de redan frälsta (i bloggar, kommentarsfält etc). Sluta lägga näst mest energi på att övertala fienden. Eller som Rick Falkvinge uttryckte saken – go for low hanging fruit.

Jag vet inte hur jag ska rösta än. Mina funderingar kring partival är inte riktigt avgjorda. Men jag kan hjälpa till med att slåss för Piratpartiets frågor så kanske en eller annan frukt kommer närmare marken för dem att plocka.