Kränkande? Ja, men då lyckades ju konstverket!

Jag förvånas ofta över hur ytligt folk tänker. Om man gör en konstnärlig installation om ett viktigt ämne, så är det väl meningen att folk skall bli störda, eller?

DN – ”Vad farao är det som pågår?”:

> Marie är en kvinna i 60-årsåldern, bosatt i Stockholmsområdet. Den 5 september äter hon lunch med sin syster och svåger i restaurangen vid Bonniers Konsthall på Torsgatan. Efteråt besöker hon toaletten en trappa ned. När hon slagit sig ner får hon syn på en tv-skärm till vänster om toalettstolen.
>
> -Jag tänkte: Vad farao är det som pågår? Och vad i hela världen är det som syns på skärmen? Och sedan insåg jag – det är min rumpa, berättar Marie.
>
> Just under vattenytan är en kamera placerad som filmar uppåt och fångar vad som pågår. Bilderna visas i realtid på tv-skärmen.
>
> -Jag hade tyvärr redan påbörjat processen. Jag försökte dölja det genom att slänga ner papper i vattnet, men det hjälpte inte. Det var väldigt obehagligt.

Marie säger sig tycka om kultur, men tyckte installationen gick för långt och upplevde sig kränkt. Installationen heter ”Closed Circuit” och är skapad av videokonstnären ”Pipilotti” Rist. Man får förmoda att det är en kommentar till det moderna övervakningssamhället.

Fortsätt läsa ”Kränkande? Ja, men då lyckades ju konstverket!”