Axplock från veckan som gick

Ett litet uppsamlingsheat ur min RSS eftersom jag inte hinner skriva ordentligt om allt som berör mig, irriterar mig, väcker nyfiken beundran eller bara fastnar i minnet.

###Jonas Gardell

När jag önskade Jonas Gardell en god natt antydde jag att jag hade mer att säga. det har jag väl, men nu har andra som t ex Mymlan och Stefan Stenudd gjort det så bra så…

###Morgonpiggas diktatur

Om Lisa Magnusson vill göra revolution kan hon ringa mig när hon vill. Det har alltid förvånat mig att reglerna för hur vi disponerar dygnet i samhället sätts efter hur halva mänskligheten ser på morgnar.

>Jag tycker att det är på tiden att vi sätter ned foten mot de morgonpiggas välde. Nästa gång nån ringer tidigt på förmiddagen och försmädligt kvittrar: ”Väckte jag dig?” i luren så skall jag bara svara: ”Ja”. För man är inte finare och mer produktiv bara för att man är morgonpigg. Det handlar bara om olika dygnsrytm.

###Kvällspressjournalistik

Vid sidan av Lisas brillianta krönika har AB också stått för ett par rejäla bottennapp, eller om det är världen det är fel på.

Dom som kallar henne fet behöver ett nytt glasögonrecept.

Att e-handeln nu börjat saluföra oskulder trodde jag hörde hemma i diskussionen om prostitutionens vara eller icke vara. Den vinkeln tycks AB ha missat.

###Deeped kommer med en idé
Nicklas Strandh på DigitalPR tipsar företagen om att de kanske skulle anlita journalister:

>Varför anställer inte företag en grävande journalist? Uppgiften är att gräva, granska och genomlysa företaget. “Mission: Bite the hand that feeds you”.

###Skivbolagen går från klarhet till klarhet

Det räcker inte med skadestånd och fällande dom om den nu inte undanröjs av hovrätten. Nu vill skivbolagen tvinga fram böter om inte TPB spärrar att 467 album går att ladda ner med hjälp av sajten.

Eva Franchell skriver på AB:s ledarsida att Reinfelt och Sahlin borde ta hjälp av sina unga medarbetare för att förstå problemet.

Mary kommenterar och väntar allt otåligare på att gammelpolitikerna ska hajja läget.

###Husbokens återkomst

Oscar Swartz har varit i Berlin och röstat på Piratpartiet, med sig hem har han bilden av ett minne från DDR-tiden – en husbok. Det är lättare att övervaka oss nu för den som så önskar.

###Pragmatiskt eller Programmatiskt

Rasmus skriver bra om vad den enskildes politiska val innebär och vad det borde innebära. I kommentarerna fick han mig, mig själv ovetandets, att mynta begreppsparet pragmatiskt och programmatisk. Med innebörden att antingen gör via rationella maximerande val utifrån det politiska läge vi ser i nuet, eller så gör vi ett idealistiskt val utifrån en verklighet där hela vårt/vårt partis program skulle genomföras.

Förmodligen ämne för ett eget inlägg i framtiden.

###Vägval vänster?
Göteborgsposten funderar över vilka möjligheter Piratpartiet kommer ha att välja partigrupp om vi kommer in i EU-parlamentet.

Partiets besked att de troliga valen är den liberala eller den gröna gruppen har under veckan möjligen påverkats av en invit från vänster.

Emma ser i Erik Josefssons bloggpost om Jens Holms inbjudan ett tecken i tiden. Transparens är ordet för dagen eller?

###Sträck på er

Daniel Goldberg på Computer Sweden skriver:

>Det är ballt att vara svensk igen. På tidningen Red Herrings prestigefyllda lista över världens 100 mest lovande it- och teknikbolag återfinns flera svenskar.

God natt Jonas Gardell varthän du än är

Jag hade tänkt skriva om Jonas Gardell också men nu är orden nästan slut…

>Av olika anledningar uppstår det ibland tillstånd där lagen inte kan efterhållas, det kan vara exempelvis krig, naturkatastrofer eller i en storstad något så banalt som ett längre elavbrott – tillstånd då den överenskommelse vi har om hur vi uppför oss gentemot varandra upphör att gälla. Vad som händer då är alltid samma sak: människan förvandlas i skydd av sin anonymitet och sin mängd till pöbel.
>
>När det sker kan hon göra sig skyldig till snart sagt vilka brott som helst eftersom hon inte riskerar att straffas, hon kan också hetsas till handlingar och grymheter hon under normala fall skulle stå helt främmande inför.
>
>Det är exakt den situation som nu uppstått via internet.

Kom ut och delta i samtalet Jonas. Du kommer upptäcka att vi är människor av kött och blod. Som samarbetar för att nå högre mål. Fast det är klart det vi sysslar med är kanske för ogudaktigt?

Men i avsaknad av Gud kan man tro på det goda i människan!

Förlåt Unni, jag kunde inte låta bli att mata trollet.