Om gnällande pirater

Man kan tycka att Piratpartiet säger surt sa räven om en rönnbären, när ledande företrädare klagar över att partiet inte fick vara med i kvällens debatt. Kent Persson tycker att partiet gnäller:

>För övrigt notetar jag att Piratpartiet gnäller att de inte får vara med i en debatt som handlar om inrikespolitik. Dessutom blir den än märkligare att de vill vara med i debatter. De har ju ingen uppfattning i alla dessa frågor som debatter handlar om, så vad skulle deras roll bli. Att vara statist eller?

Vad Kent möjligen missat, som hans partiledare uppmärksammat, är att kvällens debatt var menad att handla om Europapolitik som en del i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet den 7 juni. Det förefaller naturligt med tanke på att detta val är om ett par veckor och nästa riksdagsval om över ett år.

Men struntsamma. Låt os inte klyva hår. Jag kan själv tycka att Piratpartiets vara eller inte vara i denna debatt är en tämligen sekundär fråga. Åtminstone vid sidan av att SVT tycker att det är lämpligt att ordna inrikespolitiska debatter mitt under brinnande Europavalrörelse. Ja tycker en debatt mellan de som toppar listorna för de partier som sittar i EU-parlamenetet hade varit en vettigare användning av SVT:s sändningstid och tittarnas eventuella engagemang för politiska frågor på.

Junilistan borde självklart fått plats. Sen kunde man diskuterat möjligheten att ta in övriga partier med rimliga chanser att utmana om mandaten – PP, F!, SD.

Om vi för ett ögonblick lämnar kvällens debatt och ser på frågan från lite högre höjd, så borde väl även företrädare för de etablerade partierna (förutsatt att de är demokrater) hålla med om att utlåsningseffekter mot nya demokratiska rörelser är olyckliga.

Vi har 4%-spärr, vi har partistöd baserat på representation sen tidigare val, vi har betalda valsedlar inklusive distribution… Hur mycket handikapp vill de regerande mästarna ha för att vara säkra på att behålla sin titel?

Det är kanske mot den bakgrunden man ska förstå irritationen hos nya aktörer när media också behandlar dem styvmoderligt. Det hände Miljöpartiet. Det hände Kristdemokraterna. Det hände Ny demokrati. Det hände Junilistan. Nu händer det Sverigedemokraterna, Feministiskt initiativ och Piratpartiet.

Är det demokratiskt?