Var optimist

På 30-talet i spåren efter Kreuger-kraschen präglade Gustaf Dahlén nålar med texten ”Var optimist” för att påminna folk om att vi bara genom att tro på en bättre framtid kan skapa en bättre framtid.

Jag bar en sådan nål ikväll på valvakan och jag kommer att fortsätta bära en sådan nål.

För två veckor sedan hade vi två veckor på oss att förändra framtiden. För en vecka sen hade vi en vecka. I fredags hade vi en dag.

Idag, måndagen den 20 september har vi fyra år. Fyra år är fantastiskt mycket tid att bygga ett större, starkare och framgångsrikare Piratparti. Och vi börjar idag.

Jag lämnade valvakan med några starka känslomässiga intryck. Vi har de senaste månaderna tillsammans flyttat berg (även om det inte räckte). Låt ingen förminska det vi tillsammans uppnått. Jag vet inte hur många pirater som var uppmärksamma nog att höra det. Maria Wetterstrand räknade i sitt tal på Miljöpartiets valvaka upp fyra skäl för Miljöpartiet att delta i en allians för att byta regering: ett av dessa fyra skäl var att Reinfeldt misslyckats med att försvara vår integritet. Våra frågor är på dagordningen och vi kommer inte tillåta att de flyttas därifrån – eller hur?

Men starkare än stoltheten över vad vi tillsammans uppnått var glädjen över att tillhöra en organisation som tar en hård smäll rakt på näsan och vars omedelbara reaktion är: ”När är nästa match?” All kampvilja, engagemang och optimism som jag såg i ögonen på mina partikamrater. Jag såg inga deppiga miner, inga förlorare. Det är fantastiskt!

Låt oss erkänna att vi i natt var förlorare. Det är det första steget mot att vara vinnare imorgon!

Har upphovsrättsinnehavarna råd att vinna mot The Pirate Bay

Spectrial börjar bli direkt pinsam. Igår släppte Roswall en liten bomb som får mig att undra om han redan gett upp?

Från SvD:

> Kammaråklagare Håkan Roswall mjukade upp åtalspunkterna när rättegången mot männen bakom The Pirate Bay fortsatte i dag. Roswall tar nu bort skrivningarna om ”medhjälp till exemplarframställning”.
>
> Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen.
>
> -Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag och det är tydligt att åklagaren tagit starkt intryck av vad vi sade i går, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade.

Så åtalet har nu reducerats från databas, sökmotor, tracker till bara databas, sökmotor. Hur Roswall tänkt sig att det skall gå är en gåta. Tar man bort trackern ur kompotten så åtalas ju killarna enbart för att ha låtit sina användare ladda upp och ner krypterade textfiler på sajten. Faktum är att dessa textfiler inte automatiskt innebär tillgängliggörande, inte utan att den som skapat torrentfilen själv initierar processen. The Pirate Bay skapar inga sådana själva så frågan är vad åklagaren tänkt sig gå på?

Fortsätt läsa ”Har upphovsrättsinnehavarna råd att vinna mot The Pirate Bay”