Det är inte The Pirate Bay som är problemet… stupid

Sju stycken filmskapare som behöver en klapp på huvudet av en clue-stick uttalar sig i SVD Opinion om The Pirate Bay och det olagliga i att ge dem uppkoppling.

Läs deras ångest här.

Lustigt nog så tycks kulturskaparna ha överlevt de senaste tio åren, trots att innehållet i debattartikeln är samma visa som körts i mer än tio år nu. Det är så rosenrasande tragikomiskt att man knappt vet var man skall börja. Det är så feltänkt, så feltänkt och så gnälligt att jag får bita mig i läppen för att inte garva när jag skriver.

Men för att börja i någon ände, så kan vi ta svenskheten som ett första steg. Även om varenda maskin som har med The Pirate Bay att göra här i Sverige togs i beslag, skulle tjänsten knappt ens hicka. Det kan vi tacka alla attacker på The Pirate Bay för.

För att fortsätta på TPB-spåret, så är ”spärrandet” av TPB något av det mest skrattretande man kan tänka sig. Jag själv till exempel surfar med Googles DNS i kombination med OpenDNS. Orsaken är helt enkelt att de alltid fungerar, att de är snabba och att de fungerar oavsett om jag sitter hemma, på ett fik, surfar över telefonen, på jobbet eller på något hotspot. Jag behöver inte oroa mig för DNS-poisoning, inte heller för korkade ”spärrar” av olika slag, utan kan helt och hållet ta ansvar för mitt eget surfande som den vuxna människa jag är. Fler och fler gör som mig och det är inte ens svårt, utan något som de flesta kan göra med trettio sekunders instruktion.

Hur man än ser på saken, påminner försöken att stänga TPB om ett bekant spel.

Vad gäller reklamintäkterna, så är de fantasisiffror som dragits fram lite som att kolla vad Heineken betalade för att få göra Skyfallreklam och sedan extrapolera all reklam som spinner på spelfilm utifrån det. Vem vill betala för reklam på en sajt som TPB? Inte är det några stora aktörer, utan det är rätt ”obskyra” prylar det görs reklam för, vilket även lär påverka hur mycket pengar man faktiskt får in. Mitt tips är att skiten fortfarande inte går i vinst mer än marginellt. Det är inte helt gratis att köra lösningar som liknar rena molnlösningarna för att inte Antipiratbyrån skall kunna stänga ner sajten genom att hitta ”rätt” maskin att slå av och beslagta.

Låt mig också komma med lite grundläggande konsumentkunskap. Vi kan konstatera att nedladdning av musik är ett i princip obefintligt problem idag, trots att det var där karusellen startade en gång i tiden. Skälet är så simpelt att i valet mellan att betala en hundring i månaden för simpla och lättillgängliga tjänster som Spotify eller Wimp och lyssna till öronen trillar av, eller att sitta på obskyra nedladdningssajter och jaga gratislåtar, så vinner tjänsterna varje gång. Det är med andra ord så att det inte bara är pengar det här handlar om, utan lika mycket utbud och tillgänglighet. Sen kan man tycka att det är en skam hur lite av det som kommer in i kassan som går vidare till artisterna, gissa vilka som är orsaken till det…

Ni kära filmskapare som gråter på SVD befinner er dels i la-la-land rent tekniskt om omständighetsmässigt. Dels vill ni nog inte riktigt se att som man sår får man skörda. Länge har det efterlysts tjänster som låter mig som konsument ta del av era filmer (vilka de nu är, för jag känner inte igen någon av er). Vad har vi fått?

Vi har fått Voddler, Netflix, Viaplay och några till. Gemensamt för dem alla är att betalfilmer kostar mer än att gå till månglaren på hörnet och hyra rullen. Utbudet är väl minst sagt sisådär, ungefär som valfri mack någonstans i obygden. Kvaliteten är överlag rätt usel. Dessutom kommer och försvinner filmer lite som de vill och är ibland gratis och ibland dyra beroende på de olika ”lanseringsfönster” de för tillfället råkar befinna sig i. Hade vi varit amerikaner hade vi kunnat hyra film via iTunes, vilket skulle kosta ordentligt även det.

Lik förbaskat har jag lagt pengar på flera av dessa tjänster när jag tyckt det varit praktiskt, men ibland blir jag bara för förbannad över hur uselt det funkar. Det är helt enkelt rent ut sagt en förolämpning att jag gratis och lika enkelt/enklare kan ladda ner samma film med bättre kvalitet från valfri torrentsajt. Att jag ändå lägger pengar på sådana tjänster är för att jag VILL betala för mig, så varför får ni mig att känna mig som en lurad idiot varje gång jag plockar fram kreditkortet?

Så tillbaka till rubriken, det är inte The Pirate Bay som är problemet. Skulle inte The Pirate Bay funnits, skulle någon annan tagit dess plats. Det fanns helt enkelt ett behov som inte fylldes genom de tjänster som tillhandahölls. Vi vill inte hyra repiga plastbitar som prånglas ut genom ett korrupt distributionsnät, inte heller vill vi betala hutlösa överpriser för att få nästan ingenting alls. Det vi vill ha är digitala tjänster som är on-demand, med rimliga priser, användarvänliga och med ett bra utbud. Hindret för sådana tjänster ligger inte hos TPB, utan hos aktörer som Warner, Sony, Universal eller för den delen vårt ”eget” SF. De ser nätet som mer av ett problem än en möjlighet och när de ändå försöker gör de fel oftare än de gör rätt.

Så kära debattörer, torka tårarna och gå till era förlag, distributörer, studios och organisationer och kräv att problemen bakom oförmågan att skapa vettiga tjänster till vettiga priser löses NU. Kräv att de sopar framför egen dörr och inte lägger skulden på en tjänst vars enda existensberättigande är deras oförmåga att göra rätt saker tillgängliga till rätt priser vi rätt tidpunkt.

Då blir ni en del av lösningen istället för en del av problemet.

Som man frågar får man svar

För någon vecka sen så reagerade jagfilmfolket.se – en webbsida från de som är med i det svenska filmavtalet. De intervjuar veckans politiker. Både urvalet av politiker och valet av frågor är naturligtvis ren propaganda, dålig sådan dessutom. Sen dess har mängder av bloggande politiker som har en annan syn på t ex fildelningsfrågan svarat på deras frågor. Av någon anledning har inte Filmfolket brytt sig om att utse en veckans politiker sen dess. Eftersom de inte sätter ut vilken vecka deras politiker är veckans politiker är det svårt att avgöra om detta beror på att de har slutat med utnämningarna eller om de helt enkelt inte gör det varje vecka.

Josh tyckte deras frågor var så dåliga att han hittade på egna roligare. Efter lite betänketid har jag nu kommit fram till mina svar på dessa:

1. Vilket är din bästa nedladdning någonsin?

Jag laddar inte ner film. En gång köpte jag en hel säsong av Filip och Fredriks Ett herrans liv för researchbruk från Kanal5. Av någon anledning gick det inte att få hem den. Efter många samtal med deras tjänstvilliga support, ett litet IT-företag i nordligaste norrland, så fick jag rådet att leta upp den som torrent. Så då installerade jag Vuze och fick snabbt hem en riktigt bra samling Ett herrans liv-avsnitt. Räknas det?

2. Hur brukar du oftast rösta, har du exempelvis testat något av alla de svenska vårdskolaomsorg-alternativ som klumpat ihop sig i Mittens Rike?

Ja, men jag har slutat. Abstinensen var inte alls så svår som folk säger.

3. Tycker du att rättssäkerhet, budbärarimmunitet och brevhemlighet är viktigare för samhället än att en välmående bransch med en armé av gråterskor får idka utpressning mot barnfamiljer?

Generellt sett är jag emot utpressning av barnfamiljer. De där andra långa orden låter ju som bra saker. Är det sant att jag får välja?

4. Hur tycker du att man ska minska konkurrenstrycket från den illegala underhållningskartellen för de legala aktörer som distribuerar kultur via nätet, bland annat på The Pirate Bay?

Klarar sig inte kulturdistrubutörerna på nätet rätt bra utan vår hjälp. Ni vet, jag har ett liv att sköta. Om jag slipper så ägnar jag mig åt viktigare saker.

5. I många europeiska länder fanns en gång i tiden så kallade black rooms där maktens lakejer öppnade och kontrollerade all post. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

Jag är för black rooms om det händer roliga saker i dem och om jag får vara med. Var det svar på frågan?

Några andra som har svarat på Joshens frågor: