”Svår organiserad kriminalitet”

EDIT Bort påpekade att jag fått hjärnsläpp och citerar som en blind. Jag kan inte förklara hur mina hjärnceller lyckades med detta. Jag måste ha vakendrömt. Jag måste fått hjärnsläpp. Jag tror fortfarande jag läste ”svårt urspårad”. Men det gjorde jag uppenbarligen inte. Jag rättar och ber Hans Wallmark och alla läsare om ursäkt. Tack Bort för heads-up!

———

Filmfolket är en sammanslutning av de som är avtalsparter i filmavtalet. De vill förklara de negativa konsekvenserna av att film sprids olagligt.

>Filmfolkets huvudmål är att öka förutsättningarna för de legala alternativen på nätet och i andra fönster, samt att minska den illegala spridningen av film och tv-program på Internet.
>
>Vi vill få fler att förstå att den illegala fildelningen av film och tv skapar stora problem för finansieringen av film och tv i Sverige och att det i förlängningen omöjliggör för att alla de som jobbar i branschen att få skäligt betalt och att skapa nya resurser till svensk kultur.
>
>Våra undersökningar visar att många vill göra rätt för sig och betala för den film de laddar ned. 83 procent av svenskarna är för att upphovsmännen ska få betalt för sitt arbete även på nätet. Vi vill hjälpa till genom att guida fram till alla de lagliga alternativ som finns.

Det är vackert så. Den informationspolitiska debatten tjänar på ett samtal mellan alla parter om vad som är bra för filmmediet och för svensk film. Jag välkomnar en sådan diskussion och tycker om att leva i ett samhälle där möjligheten att öppet diskutera hur vi ska hantera olika samhällsfrågor finns.

Idag noterar jag att min gamla favorit Hans Wallmark utnämnts till veckans politiker av Filmfolket. Vilken vecka det handlar om framgår tyvärr inte. Hans Wallmark är också en viktig del i debatten om lagligt och olagligt filmtittande i Sverige. Ibland förtjänar motståndarsidans argument att lyftas fram i en debatt. Jag citerar därför Hans:

Fråga från filmfolket: Hur brukar du oftast se på film, har du exempelvis testat någon av alla de svenska legala alternativ som nu finns för att se långfilm och tv direkt över Internet?

>Faktiskt inte. Älskar att gå på bio med mina barn (bort med censuren och ge föräldrarna egen makt att avgöra vilka filmer de kan se med sina ungar!). Röda Kvarn i Ängelholm är ett föredöme som bio då den drivs av kulturintresserade företagare. Ser gärna på DVD. Har ingen TV i Stockholm men använder datorn, perfekt även för semesterresan att hinna se TV-serier man missat genom köp av DVD-boxar.

Fråga från filmfolket: I många europeiska länder har internetoperatörerna ett ansvar för att motverka illegal fildelning. Tycker du att vi ska ha samma regler i Sverige?

>Ja. Det är viktigt att betona att detta inte handlar om att ”jaga tonåringar” utan att det handlar om en svår organiserad kriminalitet. Det gäller att hitta en balans mellan att värna upphovsrätten och att skydda den personliga integriteten. Ett sätt kan också vara att öka pressen på bredbandsoperatörerna att de i sin relation med kunder kan tvingas distribuera varningar/information om att nätadresser används för illegala verksamhet.

Så nu vet vi. Det handlar om ”svårt urspårad organiserad kriminalitet”. En människa som inte provat de legala filmvisningsalternativen och antagligen inte de olagliga heller vet att det inte handlar om att jaga tonåringar, utan om svårt urspårad organiserad kriminalitet. I ett svep samlas en komplicerad debatt om vad kultur är, personlig integritet, ekonomisk utveckling, informationsfrihet, konkurrensfrågor och de kreativa näringarnas utveckling ihop i en demagogisk fras utan gråzoner.

Jag tar gärna en diskussion med Hans Wallmark om vart gränsen går för denna svårat urspårade organiserade kriminalitet, om hur de åtgärder den regeringen hans parti leder tagit kommer åt den, om hur samma åtgärder drabbar folk som faller utanför avgränsningen som svårt kriminella. Det är väl den sortens diskussioner som demokrati handlar om. Men den diskussionen förtjänar föras med riktiga argument inte halmgubbar och överdrifter.