Nej Emmali, den som gör bort sig är valförrättaren

Emmali Jansson är miljöpartistisk kandidat till EU-parlamentet. Hon tycker Daniels tilltag att dokumentera en valförrättares dumheter med valsedlar är pinsamt:

> Jag vet inte vad som är Piratpartistens syfte med tilltaget. Statuera exempel? Visa handlingskraft? Bygga upp en offerroll? Vad vet jag. Men, att smygfilma en tjänsteman, speciellt som valförrättare är ett mycket tillfälligt uppdrag och sprida till en allmänhet med mob-mentalitet (om man läser kommentarerna på youtube) tycker inte jag är att värna om integriteten.

Exakt vad tror du Emmali skulle hänt med fallet om det inte dokumenterats?

Jag kan ge dig ett hett tips: Absolut ingenting!
Det som inte dokumenteras finns helt enkelt inte.

Så det Daniel gjorde, även om det kanske pekar ut en enskild person, var helt nödvändigt. Det gäller alla partiers rätt inte bara piratpartiet.

Emmali fortsätter:

> Självklart ska vallagen upprätthållas, men ett bättre och trevligare sätt hade varit att hoppa på ansvarig chef, eller ta en trevlig och öppen kontakt med valförrättaren. Eller göra som F! som tagit kontakt med valförrättare samt tagit upp frågan i media utan att hänga ut enskilda personer. Jag hoppas på att resterande Piratpartiet snart tar avstånd från filmandet.

Är du verkligen så naiv att du tror att det skulle fått någon som helst effekt? Kan man inte konkretisera sin anklagelse, och dessutom inte har politiskt kapital att spendera som Schyman, så är det lika effektivt som att skrika i en garderob.

Kan man å andra sidan konkretisera anklagelsen, så kan man även göra sin röst hörd — då är det något folk plötsligen måste relatera till. Det är inte annorlunda än Janne Josefssons kupp valet 2002.

Det är olyckligt att det måste behövas, men jag får säga att hoppas du på att jag skall ta avstånd från Daniels handlande, så hoppas du förgäves. Tvärtom, jag uppmanar alla som misstänker valfusk att dokumentera så väl de kan, det behöver inte läggas ut på Youtube, men utan dokumentation händer inget.

Dumheten borde kanske tigas ihjäl men…

Nu börjar det! 5,1% i en oppositionsundersökning och då startar smutskastningen.

Jag vet att man inte ska mata trollen. Jag vet att det ibland kan vara bättre att inte ge uppmärksamhet åt när lögnaktiga idiotier sprids i propagandasyfte. Men det finns gränser för vad jag klarar av att låta stå oemotsagt. Dagens litania från Jinge under rubriken Piratpartiet, lögnare och blivande mångmiljonärer är så infam och dessutom så läst att jag bara måste gå i svaromål.

>Jag har skrivit om piratpartiet ett antal gånger nu, senaste gången konstaterade jag att de eventuella piratpartister som blir invalda i EU-parlamentet inte betalar någon ”skatt” till partiet, som t.ex. vänsterpartisterna gör.
>
>Orsaken till den kommentaren är det faktum att en period i EU-parlamentet ger parlamentarikern minst sju miljoner kronor i inkomst, netto. Månadsin-
komsten är nämligen minst 145.000.- med lön och de olika bidrag man får. Multiplicerar man den summan med 60 månader så hamnar man på den smått fantastiska summan nio miljoner. Och märk väl, detta är efter att skatten är betald.

Gäller då inte dessa summor alla kandidater till EU-parlamentet för alla partier. Varför just ta upp det i en attack mot Christian Engström? (Det är t o m så att till skillnad från flera av de partier som inte har partiskatt har Piratpartiet haft en rejäl diskussion om saken på sitt årsmöte som ledde fram till att man inte kräver en skatt, men uppmuntrar donationer. Många av kandidaterna har också lovat att de kommer donera delar av sin parlamentarikerlön till partiet.)

Så hur Jinge kan tycka att han har på fötterna att implicit anklaga Christian Engström för att bara vara ute efter pengarna och explicit för att ljuga sig till dem det är för mig en gåta.

Eller förresten är gåta fel ord; jag förstår faktiskt precis var den sortens vänsterkonspiratoriska paranoida fantasier kommer ifrån. Det är jobbigt att tillhöra en ideologisk rörelse som är själva beviset för att makt korrumperar och att absolut makt korrumperar absolut. Men jag kan lugna Jinge med att Christian inte är kommunist eller för absolut makt, så han ska nog kunna klara sig från att bli korrumperad.

>Men det värsta av allt är att Christian Engström och de andra piratpartisterna har ljugit för sina tilltänkta väljare. De har nämligen i olika sammanhang hävdat att de bara kommer att rösta i de frågor som de i förväg har tagit ställning till, dvs. de frågor de gått till val på. Men Christian Engström är ju gammal folkpartist och som sådan är man som bekant kluven. I lunchekot igår frågade man hur det förhåller sig i verkligheten.
>
>Lunchekot: – En av de frågor som nu diskuteras handlar t.ex. om patientrörlighet, var står ni i den frågan?
>
>Christian Engström: ”- Vi tar inte ställning i den frågan utan vi kommer att rösta med den grupp som vi går med i.”

Snälla, snälla Jinge! Läs, lyssna, lär! Det är ytterst sällsynt att ett parti är så tydliga med hur de tänker agera efter ett val. Jag vet inte vilket parti herr Jinge brukar rösta på, men jag håller det inte för otroligt att hans röst har använts till att understödja en socialdemokratiskt driven högervridning av den svenska politiken…

Jag utmanar Jinge att hitta ett citat av Christian Engström, där han säger något så dumt som att han och eventuella andra Piratpartister i EU-parlamentet tänker lägga ner sina röster i alla frågor som partiet inte tagit ställning till. Ett sådant uttalande skulle ju ta ifrån partiet alla möjligheter till inflytande över den partigrupp man går med i.

>Det finns skäl att anta att det blir en liberal eller konservativ grupp som de kommer att gå med i, ett klart besked med andra ord.

Fantastisk mening, Jinge. Jag är full av beundran. ”Det finns skäl att anta…”, ”Ett klart besked…” Tänk att du till och med får det att låta rimligt att ditt antagande utgör ett klart besked. Sluta lägg orden i mun på dina meningsmotståndare. Piratpartiet kommer att gå med i den grupp som ligger närmast oss i medborgarrättsfrågorna. Det står i klartext på hemsidan:

>I europaparlamentet är det partigrupperna som är nyckeln till att få inflytande. När vi väl har tagit plats i parlamentet, kommer vi att diskutera med de grupper som känns relevanta för att avgöra vilken grupp som ligger närmast oss i våra frågor, och gå med i den gruppen.

Jinge fortsätter:

>Men såvitt jag förstår så skulle det lika gärna kunna bli en nationalistisk grupp. Och på denna punkt lämnas inget besked till dem som kan tänkas rösta på piratpartiet, och talet om att de inte kommer att rösta om annat än vad de sagt till sina väljare är således en lögn. ”- Vi kommer att rösta med den grupp vi går med i”, och vilken grupp det blir visar sig väl först efter valet.

Detta eviga misstänkliggörande och kopplande till nationalister och rasister börjar bli tröttsamt. Antingen vill Jinge inte läsa, eller så kan han inte, eller så är han en idiot. Piratpartiets hemsida igen:

>Det enda vi kan säga säkert är att vi inte kommer att gå med i gruppen för främlingsfientliga nationalistiska partier under några omständigheter, vad de än skulle kunna tänkas få för sig att säga eller göra när det gäller våra frågor. Det beror på att vi inte gillar dem, helt enkelt.

Det må va hur du vill med läskunnigheten hur det är med moralen hos Jinge själv får vi veta i klartext i hans inlägg:

>Fast ska sanningen fram så måste jag medge att även undertecknad skulle ljuga om jag tjänade nio miljoner på det.

Genom sig själv dömer man andra helt enkelt! Bra jobbat!
Jinge avslutar med att försöka skrämma alla sina vänsterinriktade sympatisörer med högerspöket:

>Hade jag däremot tänkt lägga min röst på Piratpartiet i EU-valet skulle jag bli fly förbannad över att de ljuger om hur de ska agera i EU-parlamentet. En röst på PP är en röst på de borgerliga i EU, de som vill utveckla EU till en federation. Och vem fasen låter sig luras när grupptillhörigheten är hemlig?

Jag både hoppas och tror att de han vänder sig till både är klokare, läskunnigare och intellektuellt rörligare än Jinge själv. Vi som tänker rösta på Piratpartiet i EU-valet oavsett om vi från början är höger eller vänster vi vet precis vad vi får. Vi får EU-parlamentariker som håller medborgarrättsfrågorna för viktigare än de andra politiska stridsfrågorna. De är precis det vi vill ha. Om Jinge letar efter väljare som köper grisen i säcken får han leta någon annanstans.

Jag röstar Pirat den 7 juni!

MMN-o har också reagerat.

140 000 röster är bara tio per man

Var vinner man val? Är det fortfarande på arbetsplatserna, i fikarummet? Eller är det i valstugan på Coops parkering? Kanske är det ändå de stora mediernas bevakning som är avgörande – gammelmedia. Positiva eller i alla fall uppseendeväckande nyhetsinslag i Aktuellt, heltäckande bevakning av valturnéer i de stora drakarna, en bra slutdebatt.

Eller är det de saltade konsultfakturorna, den dyrt inköpta reklamtiden på radio och de kostsamma annonskampanjerna som gör susen.

Helt klart så vinner man inte val på nätet, även om det pratas mycket om Barack Obamas bloggande, twittrande och youtubande. Om man vann val på nätet skulle Piratpartiet i alla fall synas på kartan inför EU-paramentsvalet i juni.

Särskilt som resten av den politiska sfären i Sverige fortfarande famlar efter den rätta internetstrategin.

Så hur ska Sverige kunna skicka en pirat till Bryssel?

Egentligen är det inte så svårt. Val vinns genom att en människa övertygar en annan människa. Förra gången behövdes det mellan 140 000 och 150 000 röster för att få ett mandat. Piratpartiet har mellan 14 000 och 15 000 medlemmar.

Så för att skicka Christian Engström till Bryssel behöver var och en av dessa övertala mamma, pappa, brorsan, syrran, farmor, farfar, två kusiner, en arbetskamrat och pojkvännen. Så vinner man val!

Det är ett sorligt faktum att intresset är lågt. Men ett lågt valdeltagande gör att det behövs färre röster för att komma in.

Två saker: Sluta lägga mest energi på att predika för de redan frälsta (i bloggar, kommentarsfält etc). Sluta lägga näst mest energi på att övertala fienden. Eller som Rick Falkvinge uttryckte saken – go for low hanging fruit.

Jag vet inte hur jag ska rösta än. Mina funderingar kring partival är inte riktigt avgjorda. Men jag kan hjälpa till med att slåss för Piratpartiets frågor så kanske en eller annan frukt kommer närmare marken för dem att plocka.