Lysistrate i den svenska valrörelsen

Vad skulle hända om alla vi piratpartinördar ställde ett ultimatum till våra konservativa och teknologiskt utmanade vänner, föräldrar och andra närstående?

I den klassiska komedin Lysistrate användes sexstrejk för att tvinga de krigiska männen att förhandla ett slut på det pelloponesiska kriget. I vårt fall handlar det väl kanske inte om att förvägra någon våra sexuella tjänster, även om det skulle vara humor i prostitutionsdebatten. Snarare handlar det om något som fortfarande är kännetecknande för många av oss i partiet — vår tekniska nördighet…

  • Om vi pirater vägrade vara våra familjers, vänkretsars och bekantas bekantas gratis datasupport.
  • Om vi som motkrav för all hjälp krävde att den vi hjälpte satte sig in i integritetsfrågorna – tjänster och gentjänster.
  • Om vi krävde att de utifrån sin nyvunna förståelse formulerade en sammanhängande och logisk ståndpunkt.

Det är inte utan att jag funderar på vilken effekt det skulle få?

Varför skall jag hjälpa dig att komma ut på nätet, så att du kan bli övervakad? Det är en bra fråga som väntar på ett bra svar…

Rör inte min dator

Att beslagta någons dator är inte som att beslagta deras bil, eller en verktygslåda. Det är mer som ett mellanting mellan ett beslag och en häktning. I min dator finns en stor del av mitt liv, vilket är skälet till att jag gör allt för att minimera min sårbarhet.

Dels gör jag löpande backup på allt personligt, men ännu viktigare på sikt är kanske att jag undan för undan flyttar ut det som går i molnet.

Men i vilken mån hjälper det? Skulle polisen av någon outgrundlig anledning få för sig att göra en razzia hemma hos mig, skulle inte bara min jobbdator ryka, utan även min stationära som funkar som reserv, min NAS där alla backups finns och antagligen även min netbook och min mobil.

I det läget skulle jag vara rökt.

PowerPan G4
En del av livet

Jag skulle vara rökt på så många plan så det är svårt att veta var man ens skall börja. Jag skulle vara rökt yrkesmässigt eftersom jag inte skulle kunna slutföra mina uppdrag. Jag skulle vara rökt i integritetshänseende då långt ifrån all kommunikation och långt ifrån alla filer på mina diskar är krypterade. Jag antar att jag nog borde göra något åt det. Jag skulle vara rökt socialt av samma skäl, eftersom min kommunikation faktiskt innebär att jag pratar med andra som därmed också blir alltför transparenta.

När Görans dator blev stulen tidigare i år, aktualiserades de här frågorna för mig, och jag blev en rejäl bit mer paranoid. Undan för undan försöker jag göra mig själv mindre sårbar, men än så länge är jag som ett nyfött barn bland vargarna.

Copyriot tar upp den viktiga frågan om hur beslag av datorer egentligen bör behandlas. För som saker fungerar nu jämställs det ungefär med att beslagta en bil, vilket helt nonchalerar att våra datorer numera är en så stor del av såväl vårt arbete som vårt privatliv.

Polisen tar sig rättigheter utan att reflektera över vad det innebär. FRA kopplas om några dagar in i våra kablar och plötsligt blir molnet bra mycket mer obehagligt, eftersom det om något är öppen ridå när vi flyttar data fram och tillbaka över våra gränser.

Det krävs en rejäl omvärdering av hur människors datorer och data hanteras. Det är inte rimligt att samhället skall kunna bereda sig tillgång till våra privatliv, våra yrkesliv och vårt sociala liv bara för att det är tekniskt möjligt. Rör inte min dator!

Hört talas om CGI?

Generationsklyftan får fler och fler ansikten. Peter Haber sällar sig till de som inte riktigt kan ta in den tekniska och samhälleliga utvecklingen. Citatet är från en intervju i Fokus.

>– Jag har inte kommit på en enda fördel med datorer i mitt yrkesliv. Naturligtvis har vi en jättefin, jättebra dator hemma, som vår 13-årige son är haj på. Men jag tycker att det går för fort. Det blir slarvigt. Förstår du vad jag menar?

Det är klart att man som skådespelare använder andra verktyg än datorer, men om en ny teknologi har förändrat hela den bransch man verkar i från grunden de senaste tjugo åren påverkas nog ens yrkesliv åtminstone en gnutta.

Men Peter Haber har väl inte sett någon film som redigerats digitalt, till delar filmats digitalt, ljudlagts digitalt, använt digitala special effekter eller så… Hela hans yrkesbana är kanske fri från ettor nollor. Bara helt analoga produktioner så långt ögat når.

Det kanske kan tyckas löjligt att haka upp sig på detta. Förmodligen är det till och med det. Det är bara att det retar mig att man sedan IT-bubblan alltid kommer undan med att förringa betydelsen av datorer.