Smile29 – lägesrapport

Som ni kanske läste eller hörde för en dryg vecka sen så lyckades kristdemokratlobbyn samla de 369 namnunderskrifter bland EU-parlamentarikerna som behövs för att få igenom en skriftlig förklaring bakom den så kallade Smile29 – en skrivelse som föreslår ett Early Warning System för bekämpande av barnporr. Det är klart att en politiker med känsla för vad väljarna vill ha har svårt att motstå att ställa sig bakom något sådant.

Nu gömde ju sig ett tillägg till datalagringsdirektivet i texten i fråga. En majoritet av MEP:arna råkade därför ställa sig bakom att alla våra sökningar på internet ska sparas i två år. Hoppsan!

Nu är ju inte politiker sämre människor att de kan ändra sig. Följdaktligen har flera parlamentariker dragit tillbaka sin namnunderskrift när de få klart för sig vad de skrivit på. Hos Hax läser jag att den skriftliga förklaringen inte längre har majoritetens stöd. Gott så kunde man tro, men problemet är att den skriftliga förklaringen blev automatiskt parlamentets mening i och med att den nådde 369 underskrifter och det går inte att ändra.

Om detta kan man säga minst två saker:

  1. Politiker borde kanske läsa vad de skriver under.
  2. Politiker kanske borde läsa vad de skriver under noga.