The Spectrial week one

En vecka har nu gått i Rättegången. Jag vet inte hur många miljoner spaltpixlar som gått åt för att skildra, analysera eller reagera på den. Saken är klar – många ettor och nollor har fått tillryggalägga åtskilliga kabellängder i Spectrials namn.

Den ödmjuke funderar då en stund innan den sätter händerna på tangentbordet. Har jag något eget perspektiv eller något nytt att säga? Jag vet inte riktigt, men jag känner att jag har svårt att låta bli att säga något om rättegången. Även om min ”bloggvärd” redan mycket förtjänstfullt har skrivit det mesta jag tycker.

Det är väl egentligen några få saker som jag inte riktigt kan släppa i den första veckans nyhetsflöde.

###Politisk rättegång?

För det första är det frågan om detta är en politisk rättegång och hela diskussionen om åklagaren och målsägandebiträdena får efterfråga de tilltalades åsikter om upphovsrätten. Många har påtalat att politiska åsikter inte har i svensk rätt att göra – t ex Fridholm och Svensson.

Jag håller inte riktigt med eller tycker i alla fall att de glömmer en sak. Politisk uppfattning kan inte avgöra skuldfrågan i ett brottmål. Vi kan inte ha det så att en viss politisk uppfattning hos den tilltalade är avgörande för om vi dömer till ansvar eller inte. Några exempel för att belysa vansinnet: det är bara våldsamt upplopp om man är vänster, det är inte våldtäkt om man är feminist, det är inte stöld om man anser att egendom är stöld.

Däremot kan frågan om någons politiska uppfattning vara av vikt vid bedömning av hur grovt ett brott är. Det bästa exemplet på detta är de fall av våldsbrott då rasism eller homofobi är en del av orsaken. Det anses som extra illa att slå någon för att den är bög eller blatte. Detta trots allt såväl motstånd mot invandring som homosexualitet får anses vara politiska uppfattningar. Ett liknande exempel är sexualbrott, där man kan tänka sig åklagaren intresserar sig för den åtalades sexualpolitiska uppfattningar.

Fortsätt läsa ”The Spectrial week one”

Politiska åsikter som graverande omständighet

När jag lyssnar på The Pirate Bay-rättegången framstår det så klart hur det är det nya samhället som slåss mot det gamla. Företrädarna för det gamla förstår inte riktigt än, men jag tycker mig nästan kunna höra hur marken öppnar sig när polletterna börjar trilla ner en efter en.

Åklagaren Roswall har hittills lyckats framstå som ett tekniskt miffo som inte ens kan starta en skärmpresentation. Det är klart oroande eftersom det mig veterligen är samma åklagare som skall hålla koll på cyberbrott i detta land. Ännu mer oroande är att han har tillgång till ”gräddan” av it-kompetensen i de svenska rättsvårdande myndigheterna.

Trots det så kanske jag är orättvis, för då och då låter det som han faktiskt _försöker_ förstå. Vilket är mer än vad man kan säga om målsäganderepresentanterna. Dessutom har han den grannlaga uppgiften att sätta dit ett gäng killar han redan en gång bedömt det nästan omöjligt att komma åt. Det är väl en grundregel i rättssammanhang att man inte skall gå in i en match om man inte är rätt säker på att vinna, eller inte har något val för att alternativet är sämre.

###Cirkus och åsiktsjakt

Målsägandebiträdena framstår som till och med mer inkompetenta. Rättens ordförande börjar låta mer än bara måttligt irriterad över deras märkliga konstranden: nya papper, debatterande angreppssätt, fiskande efter politiska åsikter och liknande som inte riktigt går i linje med svensk rättstradition.

Fortsätt läsa ”Politiska åsikter som graverande omständighet”

Har upphovsrättsinnehavarna råd att vinna mot The Pirate Bay

Spectrial börjar bli direkt pinsam. Igår släppte Roswall en liten bomb som får mig att undra om han redan gett upp?

Från SvD:

> Kammaråklagare Håkan Roswall mjukade upp åtalspunkterna när rättegången mot männen bakom The Pirate Bay fortsatte i dag. Roswall tar nu bort skrivningarna om ”medhjälp till exemplarframställning”.
>
> Åtalet ska nu bara gälla framställningen av själva torrentfilen.
>
> -Det här är ju en sensation. Det är ju väldigt sällan man vinner halva målet på en och en halv dag och det är tydligt att åklagaren tagit starkt intryck av vad vi sade i går, säger advokat Per E Samuelson, som företräder en av de åtalade.

Så åtalet har nu reducerats från databas, sökmotor, tracker till bara databas, sökmotor. Hur Roswall tänkt sig att det skall gå är en gåta. Tar man bort trackern ur kompotten så åtalas ju killarna enbart för att ha låtit sina användare ladda upp och ner krypterade textfiler på sajten. Faktum är att dessa textfiler inte automatiskt innebär tillgängliggörande, inte utan att den som skapat torrentfilen själv initierar processen. The Pirate Bay skapar inga sådana själva så frågan är vad åklagaren tänkt sig gå på?

Fortsätt läsa ”Har upphovsrättsinnehavarna råd att vinna mot The Pirate Bay”