Med sådana vänner behöver upphovsrätten inga fiender…

Redan för två år sedan röstade EU-parlamentet igenom en förlängning av upphovsrätten på inspelad musik från 50 till 70 år. Hittills har inte så mycket mer hänt, eftersom det saknats majoritet i ministerrådet för en sådan förändring.

Nu har ett par länder bytt fot i frågan och det börjar verka troligt att förändringen snart kommer röstas igenom. Flera länder protesterar, däribland Sverige. Christian Engström har försökt väcka frågan på nytt i EU-parlamentet, men fått beskedet att det inte går av procedurtekniska skäl. Det beskedet kom naturligtvis så sent att det är i princip omöjligt att överklaga innan frågan tas upp i ministerrådet…

A blast from the past!

I botten av smeten hittar vi med säkerhet de vanliga lobbyisterna, vars agenda tycks vara en upphovsrätt utan bortre gräns. Denna eviga strävan mot evigheten får mothugg från den akademiska världen, alla är inte lika sugna på att överföra pengar från levande till döda artister — vilket blir en av konsekvenserna. I realiteten finns bara en vinnare, skivindustrin, alla vi andra är förlorare.

Jag skojar inte: alla vi andra är förlorare.

  • Det gäller nu levande och verkande artister, som för sin utkomst blir tvungna att konkurrera med artister som verkade för mer än femtio år sedan. I realiteten är det en resursförflyttning från dessa till skivindustrin.
  • Det gäller allmänhet, radio och TV, som får betala för material som annars skulle vara fritt tillgängligt.
  • Det gäller samhället, som får bära kostnaderna för att försvara denna förlängning av upphovsrätten.

Idel förlorare alltså. Särskilt om man dessutom antar, vilket jag tycker det finns belägg för, att även vinnarna är förlorare.

De som nu kommer skåla i champagne när den här förlängningen går igenom, borde kanske hejda sig ett par sekunder och fråga sig vad denna ”seger” kommer att innebära. Risken är ganska stor att det är fråga om en monstruös pyrrhus-seger, en förlust i segerns förklädnad.

Det kommer att ytterligare minska upphovsrättens legitimitet, eftersom det ännu tydligare än tidigare visar just hur långt från sitt ursprungliga syfte upphovsrätten kommit. Relevansen mellan upphovsrättens ursprungliga mål och den lagstiftning som redan nu ligger är minimal. Att fjärma de två ytterligare från varandra kommer bara att påskynda den process av alienation som redan påbörjats. Eller för att tala ren svenska: Om folk hade dålig respekt för upphovsrätten innan, kommer respekten för ett system som så uppenbart inte längre bryr sig om relevans vara minimal.

Det här är skillnaden mellan legalitet och legitimitet. Legalitet kan i mångt och mycket försvaras med våld i någon form: straffansvar, skadeståndsskyldighet, polistillslag, razzior, propaganda. Legitimiteten kan däremot aldrig försvaras med våld och när den väl förlorats, så kan den aldrig vinnas åter.

Men det kan nog vara så att det slaget redan är förlorat, att legitimiteten redan sedan länge är försvunnen. Om det är så, och nog kan det vara så, så är det vi ser snarare en ockrares försök att ersätta respekten för legitimiteten och viljan att göra rätt för sig med rädsla och i förlängningen krossade knäskålar för de som inte betalar…

Engström vinner skönhetstävling

På den informativaportalen för röstningssiffror och annat i EU-parlamentet www.itsyourparliament.eu så kan man rösta om man gillar EU-parlamentariker. Via Freakbits blir jag uppmärksammad på att Piratpartiets Christian Engström inte bara är den som röstar närmast partilinjen med sitt 100%-iga rapportblad för den gröna gruppen. Han är dessutom den populäraste parlamentarikern enligt besökarna på Itsyourparliament.

Själv är han relativt blygsam och menar att det nog snarare återspeglar internetvanan hos hans anhängare än hur poppis han är.

Det må vad hur det vill med den saken. Fortsätt att göra oss piratpartister stolta Christian!

Jan-Olof på futuriteter har också skrivit om detta.

För oss som ogillar Smile29 kan man notera att initiativtagarskan Anna Záborská och Alf Svensson inte tillhör de som är mest poppis.

Foto: Robin Iversen Rönnlund

Foto: Robin Iversen Rönnlund

Dumheten borde kanske tigas ihjäl men…

Nu börjar det! 5,1% i en oppositionsundersökning och då startar smutskastningen.

Jag vet att man inte ska mata trollen. Jag vet att det ibland kan vara bättre att inte ge uppmärksamhet åt när lögnaktiga idiotier sprids i propagandasyfte. Men det finns gränser för vad jag klarar av att låta stå oemotsagt. Dagens litania från Jinge under rubriken Piratpartiet, lögnare och blivande mångmiljonärer är så infam och dessutom så läst att jag bara måste gå i svaromål.

>Jag har skrivit om piratpartiet ett antal gånger nu, senaste gången konstaterade jag att de eventuella piratpartister som blir invalda i EU-parlamentet inte betalar någon ”skatt” till partiet, som t.ex. vänsterpartisterna gör.
>
>Orsaken till den kommentaren är det faktum att en period i EU-parlamentet ger parlamentarikern minst sju miljoner kronor i inkomst, netto. Månadsin-
komsten är nämligen minst 145.000.- med lön och de olika bidrag man får. Multiplicerar man den summan med 60 månader så hamnar man på den smått fantastiska summan nio miljoner. Och märk väl, detta är efter att skatten är betald.

Gäller då inte dessa summor alla kandidater till EU-parlamentet för alla partier. Varför just ta upp det i en attack mot Christian Engström? (Det är t o m så att till skillnad från flera av de partier som inte har partiskatt har Piratpartiet haft en rejäl diskussion om saken på sitt årsmöte som ledde fram till att man inte kräver en skatt, men uppmuntrar donationer. Många av kandidaterna har också lovat att de kommer donera delar av sin parlamentarikerlön till partiet.)

Så hur Jinge kan tycka att han har på fötterna att implicit anklaga Christian Engström för att bara vara ute efter pengarna och explicit för att ljuga sig till dem det är för mig en gåta.

Eller förresten är gåta fel ord; jag förstår faktiskt precis var den sortens vänsterkonspiratoriska paranoida fantasier kommer ifrån. Det är jobbigt att tillhöra en ideologisk rörelse som är själva beviset för att makt korrumperar och att absolut makt korrumperar absolut. Men jag kan lugna Jinge med att Christian inte är kommunist eller för absolut makt, så han ska nog kunna klara sig från att bli korrumperad.

>Men det värsta av allt är att Christian Engström och de andra piratpartisterna har ljugit för sina tilltänkta väljare. De har nämligen i olika sammanhang hävdat att de bara kommer att rösta i de frågor som de i förväg har tagit ställning till, dvs. de frågor de gått till val på. Men Christian Engström är ju gammal folkpartist och som sådan är man som bekant kluven. I lunchekot igår frågade man hur det förhåller sig i verkligheten.
>
>Lunchekot: – En av de frågor som nu diskuteras handlar t.ex. om patientrörlighet, var står ni i den frågan?
>
>Christian Engström: ”- Vi tar inte ställning i den frågan utan vi kommer att rösta med den grupp som vi går med i.”

Snälla, snälla Jinge! Läs, lyssna, lär! Det är ytterst sällsynt att ett parti är så tydliga med hur de tänker agera efter ett val. Jag vet inte vilket parti herr Jinge brukar rösta på, men jag håller det inte för otroligt att hans röst har använts till att understödja en socialdemokratiskt driven högervridning av den svenska politiken…

Jag utmanar Jinge att hitta ett citat av Christian Engström, där han säger något så dumt som att han och eventuella andra Piratpartister i EU-parlamentet tänker lägga ner sina röster i alla frågor som partiet inte tagit ställning till. Ett sådant uttalande skulle ju ta ifrån partiet alla möjligheter till inflytande över den partigrupp man går med i.

>Det finns skäl att anta att det blir en liberal eller konservativ grupp som de kommer att gå med i, ett klart besked med andra ord.

Fantastisk mening, Jinge. Jag är full av beundran. ”Det finns skäl att anta…”, ”Ett klart besked…” Tänk att du till och med får det att låta rimligt att ditt antagande utgör ett klart besked. Sluta lägg orden i mun på dina meningsmotståndare. Piratpartiet kommer att gå med i den grupp som ligger närmast oss i medborgarrättsfrågorna. Det står i klartext på hemsidan:

>I europaparlamentet är det partigrupperna som är nyckeln till att få inflytande. När vi väl har tagit plats i parlamentet, kommer vi att diskutera med de grupper som känns relevanta för att avgöra vilken grupp som ligger närmast oss i våra frågor, och gå med i den gruppen.

Jinge fortsätter:

>Men såvitt jag förstår så skulle det lika gärna kunna bli en nationalistisk grupp. Och på denna punkt lämnas inget besked till dem som kan tänkas rösta på piratpartiet, och talet om att de inte kommer att rösta om annat än vad de sagt till sina väljare är således en lögn. ”- Vi kommer att rösta med den grupp vi går med i”, och vilken grupp det blir visar sig väl först efter valet.

Detta eviga misstänkliggörande och kopplande till nationalister och rasister börjar bli tröttsamt. Antingen vill Jinge inte läsa, eller så kan han inte, eller så är han en idiot. Piratpartiets hemsida igen:

>Det enda vi kan säga säkert är att vi inte kommer att gå med i gruppen för främlingsfientliga nationalistiska partier under några omständigheter, vad de än skulle kunna tänkas få för sig att säga eller göra när det gäller våra frågor. Det beror på att vi inte gillar dem, helt enkelt.

Det må va hur du vill med läskunnigheten hur det är med moralen hos Jinge själv får vi veta i klartext i hans inlägg:

>Fast ska sanningen fram så måste jag medge att även undertecknad skulle ljuga om jag tjänade nio miljoner på det.

Genom sig själv dömer man andra helt enkelt! Bra jobbat!
Jinge avslutar med att försöka skrämma alla sina vänsterinriktade sympatisörer med högerspöket:

>Hade jag däremot tänkt lägga min röst på Piratpartiet i EU-valet skulle jag bli fly förbannad över att de ljuger om hur de ska agera i EU-parlamentet. En röst på PP är en röst på de borgerliga i EU, de som vill utveckla EU till en federation. Och vem fasen låter sig luras när grupptillhörigheten är hemlig?

Jag både hoppas och tror att de han vänder sig till både är klokare, läskunnigare och intellektuellt rörligare än Jinge själv. Vi som tänker rösta på Piratpartiet i EU-valet oavsett om vi från början är höger eller vänster vi vet precis vad vi får. Vi får EU-parlamentariker som håller medborgarrättsfrågorna för viktigare än de andra politiska stridsfrågorna. De är precis det vi vill ha. Om Jinge letar efter väljare som köper grisen i säcken får han leta någon annanstans.

Jag röstar Pirat den 7 juni!

MMN-o har också reagerat.