Smartphone-funktioner på bloggen

En sak som irriterat mig, men som jag inte orkat göra något åt är att sajten sett så kass ut i smartphones.

Men ”lo and behold”, för det är inte längre sant: WPtouch iPhone Theme har kommit till vår räddning. Det är menat främst för iPhone, Android och Blackberry, men funkar bättre än typiska standardteman på de flesta smartphones. Jag har testat det i Opera Mini, och även om det inte ser lika fräckt ut som i iPhone, så är det bättre än förut.

Jag kan inte annat än rekommendera pluginet. Plötsligt kände jag att jag inte behöver uppfinna hjulet igen.

WPtouch - iPhone theme

Så här skall det se ut.

Bloggen uppdaterad till WordPress 2.8.4

Tamiflu heter det senaste missfostret på webben, det är en bloggmask som angriper WordPress-bloggar. Alla versioner innan 2.8.3 (tror jag det var) är sårbara. Drabbas du, så kan du från ingenstans få några hundra, eller tusen, spamlänkar på bloggen.

Nikke Index kallar det för bloggvärldens svininfluensa, och det är en rätt träffande beskrivning.

För egen del, så har jag mot min vana dragit mig för jobbet att uppdatera bloggen. Dels har jag en backlog med jobb som heter duga, och dels har jag en databas som hängt med sedan version 1.1 av WordPress. Det kanske inte låter så farligt, men eftersom det hänt både en och två och tre och fem saker med WordPress och med MySql sedan dess, så var min databas kvar i stenåldern. Den hade den obligatoriska missmatchningen mellan teckentabeller, vilket i praktiken innebar att alla poster hade väldigt roliga ersättningstecken istället för å, ä och ö.

Det jag fick göra var att installera WP2.8.4 lokalt, dumpa hela sagor från livbåten-databasen till sql-filer. Gå in i sql-filerna och rätta till teckentabellerna. Mata in dem i den lokala databasen för att kontrollera att allt fortfarande funkade. Göra alla justeringar jag ville göra. Dumpa ut till nya sql-filer, och mata in dessa på sagor från livbåten. Det gick fortare än jag vågat hoppas på, men är ändå ungefär lika roligt som att se gräs växa.

När jag ändå var igång, så bytte jag tema till Thematic, och skapade ett child-theme med en ny topbild. Än så länge är det nya utseendet lite ”oklätt”, jag har inte skinnat den färdigt. Å andra sidan tycker jag Thematic ser rätt bra ut som det är, det är enkelt, rent och snyggt. Det bygger dessutom på 960-grid system, vilket jag är förtjust i.

Fortsättning följer, och saker kommer säkert hända med utseendet så fort jag får lite tid över – år 2030 eller så…

Notering: Om det är bus med enstaka bilder, så beror det på att jag till min fasa upptäckte att WP ändrat hur de hanterar bildbiblioteket, vilket ställde till det.

Lite mek i bloggen för IE6

Jag har problem med kontrollen bakåt, eftersom ingen av mina datorer längre har Internet Explorer 6 eller äldre. Jag kan köra den via VM, men det är inte lika flexibelt — jag kan köra den via IE-NetRenderer, men då är resultatet bara ett screenshot.

Nå nu har jag haft några minuter vid en gammal häck till dator som fortfarande kör med gamla IE, så jag har säkrat bakåt. Det är inte hundraprocentigt, så jag tar gärna emot påpekanden om det är något som är oläsligt eller oanvändbart.

Snälla IE-användare, uppgradera till version 7, eller än hellre till en webbläsare som funkar någorlunda vettigt.

Det man vinner är snabbhet, säkerhet, bättre utseende på sidor och bilder — och mycket större flexibilitet.

Jag har placerat min blogg i Göteborgbloggkartan.se!