En utsträckt hand som gömmer en järnnäve

Jag är före detta moderat. Det vet de som följt den här bloggen. Idag läser jag en massa reaktioner på Carl Bildts utspel på SvD Brännpunkt och i hans blogg. De flesta väljer att ignorera den till synes utsträckta handen till nätvänner som t ex piratrörelsen.

>I vårt arbete kommer vi att söka samarbete med de länder, organisationer och företag, som i likhet med oss ser detta område som en av de stora framtidsutmaningarna för det internationella samfundet och som är beredda att göra en extra insats för att slå vakt om friheten på nätet.

Som före detta moderat och stor vän av Carl Bildt så tänkte jag skriva ett inlägg idag om att vi pirater behöver bundsförvanter i de andra partierna. Vi ska ju ändå försöka övertyga dem om att tillsammans med os rulla tillbaka så många som möjligt av de medborgarkränkande lagar som antagits de senaste åren. Om Bildt är vän av friheten på nätet så vore han en perfekt sådan bundsförvant.

Men jag studerade den utsträckta handen lite närmare och insåg att den påminde en smula om Olof Palmes utsträckta hand till mittenpartierna i valrörelsen 1982. Handen är nog inte så inbjudande. Den tycks dölja en klo av järn.

För hur ska man annars tolka att den regering som nu ska arbeta tillsammans med andra goda krafter på den internationella arenan för nätets frihet väljer att se avlyssning, censur och godtyckliga bestraffningar som OK när de utförs i Europa eller USA, men som höjden av repression när de utförs av gangsterregimer i Beijing och Teheran.

Nätet har inga nationsgränser. Nätets frihet är odelbar. Ska nätet vara fritt, måste det vara fritt överallt. Alla filter, svartlistningar och avlyssningsaktioner är lika illa. Inte så att nätets frihet är hotat. Datatrafiken hittar nya vägar genom darknets och tjänster med krypterade tunnlar.

Människornas frihet däremot. Den är hotad. Människor får sina datorer godtyckligt beslagtagna med kaos i privatliv och yrkesliv som följd. Människor censurerar sig själva i vetskapen om att storebror tittar över axeln. Människor kan komma att stängas av från stora delar av samhällslivet, från sin bank, sin post och sina möjligheter att arbeta på vaga grunder.

Det är inte OK säger jag till Carl Bildt. Det är inte OK säger jag till mina gamla moderatvänner. Sluta med nyspråket. Läs Gösta Bohman. Återupprätta er stolta historia som den lilla människans försvarare mot statens maktmissbruk. Kom tillbaks till verkligheten där datorer och internetuppkoppling är livsnödvändigheter inte bara för ungdomarna utan för majoriteten av befolkningen.

Medan ni funderar på om ni klarar av det så tänker jag tillsammans med mina nya piratvänner komma in i riksdagen vid höstens val.