Problemet bor i Frankrike

Det står alltmera klart att Frankrike är centrum för den nya europeiska superkontrollstaten. Vi har sett turerna runt Hadopi och andra franska initiativ. Vi vet sedan tidigare att det progressiva Franska arvet alltid utmanas av fransk repression – att de kan numrera republiker till det blir tresiffrigt, men fransk styre kommer alltid sitta i kraftcentrumet mellan arvet efter franska revolutionens frihetsideal och arvet efter dess hemska efterföljder.

För de som inte orkar med att fundera över fransk historia och franskt poltiskt kynne så ger Svd idag ett mer bildskönt exempel på vad det handlar om.

>Audrey Tautou som Coco Chanel med en cigarett i handen. Det blev för mycket för de ansvariga för tunnelbanan i Paris. Régie Autonome des Transports Parisiens, RATP, har bannlyst affischerna till filmen om modeskaparens liv för att de anses ”ohälsosamma och opassande”.
>
> — Cigaretter är förbjudna i hela vårt transportsystem och det finns ingen anledning till att vi skulle ge dem gratisreklam med den här filmaffischen, säger en talesman för RATP till Daily Mail.
>
>Att Coco Chanel rökte 50 cigaretter per dag i större delen av sitt liv – och att hon sällan syntes på bilder utan en cigg i handen, bryr sig företaget inte om. Affischen till ”Coco avant Chanel” totalförbjuds i tunnelbanan.

Hur man kan förbjuda en filmaffisch för att en av världens mest ökända storrökare har en cigarett i handen övergår mitt förstånd. En filmaffisch har en filmaffisch estetik, en cigarettannons har reklamspråkets, att någon skulle ta Coco Chanelreklam för cigarettreklam håller jag därför för otroligt.

Men vi är i Frankrike nu. Här så kan man ge sig den på att en tjänsteman använder sitt bemyndigande maximalt. Går det att ta ner affischer, censurera och stå i. Då gör en nitisk fransman det. Fransmän är aldrig liberala; de är antingen socialister eller reaktionära.