Desperationen är enorm

Så var vi där igen då, en ny razzia som är fullständigt obegriplig för vem som helst som har en gnutta känsla för proportioner, sans och balans.

Den här gången är det undertexter.se som fått servrar och datorer beslagtagna. Själva anger de Pontén som ansvarig för razzian, men hur som helst så handlar det om ytterligare en razzia av känt snitt, där polisen får agera handräckning åt privata intressenter som rör sig i de yttersta tassemarkerna för hur våra lagar bör tolkas.

Vad är det de angripit egentligen? På undertexter hittade man diverse textfiler där någon entusiast suttit och översatt och tidskodat dialog för en eller annan film. Försöker man skydda översättarskrået, eller menar man att översättningen av dialogen är ett intrång i manusförfattarnas prerogativ?

Tragikomiken är stor då det finns exempel på hur lagliga aktörer (läs prenumerationstjänster) ”lånat” översättningar från undertexter för att sedan ”tvätta dem” genom att ta bort fraser som ”översatt av XXXX via undertexter.se”. De har naturligtvis tagit bort dem illa kvickt när de blivit påkomna med handen i syltburken, men ändå.

Skall man vara lite cynisk, så handlar det om att när man inte får ner sajter som The Pirate Bay, så får man ge sig på det man kan få ner. Genom att försöka sabotera infrastrukturen, försöker man göra piratkopierandet mindre värt.

Not bloody likely.

Det som gör piratkopierandet mindre värt är när de legala tjänsterna blir så bra att det inte längre är något man ids bry sig om. Fast då får man nog sluta med självdestruktiva beteenden

Det är ett agerande som luktar enorm desperation.

Det skall bli intressant att se hur tillslaget motiveras och hur svensk rättsröta skall lyckas vrida till det på ett sätt som får de stackars översättningsentusiasterna att te sig som farliga kriminella. Jag menar när polisen inte ens ids skicka ut en patrull för att kontrollera en anmäld stöld av koppartråd på banvallen i Göteborg, vilket fick tågen att stå några timmar dagen därpå, så måste tillslag mot en översättningstjänst verkligen vara oerhört viktigt i jämförelse.

Sen när blev Piratpartiet en förbaskad ISP?

Sara Lindbäck på ”rättighetsalliansen” var noga med att i radio påpeka att Piratpartiet är ISP som en bisyssla. Därmed skulle det inte vara politik att ge sig på Piratpartiet för att släcka ner The Pirate Bay.

Sara proklamerar RAs manifesto i radions P3:

– The Pirate Bay är världens största illegala fildelningstjänst. Tjänsten är fortfarande uppe och fortsätter skada kreatörer. Då får vi gå på nästa steg och det är deras internetleverantörer.

Och senare på sajten:

–Vi startar den här processen mot internetleverantörerna. I det här fallet har Piratpartiet en bisyssla som internetleverantör så det har överhuvudtaget inget med deras politik att göra. Det är ingen fribiljett att medverka till brottsliga handlingar bara för att man gör det under ett politiskt partis namn.

Men snälla Sara Lindbäck, självklart har det med politik att göra, vem tror du att du lurar?

For "Rättighetsalliansen" with "Love"

Varför tror du ett parti upplåter bandbredd till en omdiskuterad sajt utan att ta en krona betalt för besväret? Det är nämligen precis vad Piratpartiet gjort för å ena sidan The Pirate Bay och å andra sidan Wikileaks.

Det är faktiskt en ren symbolfråga, för om syftet bara är att dela filer, så finns det andra alternativ till en uppenbar måltavla som TPB. För Piratpartiet symboliserar båda dessa sajter informationsfrihet och kampen mot censur, mot inskränkningar i fair-use och mot sjuka distributionsregler. Det finns inget vinstintresse i det hela utan allt handlar om ideologi och politik.

Så det är glasklart att det du och Rättighetsalliansen gör, är att hota ett politiskt part för att få dem att gå emot sin egen ideologi i ett fall som egentligen är/borde vara allt annat än solklart rent juridiskt.

Det handlar inte om fribiljetter att begå olagligheter, det handlar om att lyfta frågor till en politisk nivå. Det är nödvändigt eftersom sådana som du, Sara inte behöver mer än två meningar för att underkänna all legal fildelning som pågår på The Pirate Bay och faktiskt endast en mening för att tjata om att hela sajten skulle vara olaglig.

Vi ser också att ni fortsätter göra samma fel gång på gång som Gottfrid Svartholm påpekar under domstolsförhandlingarna i TPB-rättegången. På frågan om varför rättighetskrav hånades, så sa han att de första kanske hundra gångerna så påpekade de att rättighetsinnehavaren borde ta upp frågan med den som lagt upp torrenten snarare än med TPB-gänget. Om man är mer precis och direkt går på de som missbrukar tjänsten snarare än tjänsten i sin helhet, så uppnår man större respekt. Problemet är att det i sin tur kräver att man visar respekt för att det skall funka. Det är något som sådana som du Sara inte är bekväma med: att faktiskt behöva prata med och resonera med de du anser gör fel, snarare än att tala ner till dem.

Du Sara och dina gelikar har i praktiken skrivit regelboken och historien genom att få domstolar att extrapolera att allting som heter Pirate Bay per definition måste vara olagligt eftersom grundarna av originaltjänsten dömdes till skadestånd och fängelse. Med ett par svepande formuleringar underkänns allt som inte passar er världsbild Sara, eller kanske den ni har fått betalt för att omfatta. Så det som kanske är det mest subversiva av allt kan sopas under mattan, trots att det är fullt lagligt…

Jag pratar om alternativ distribution och marknadsföring. För den som tjänar bra pengar på andras kreativitet, den vill nog helst inte att någon skall kunna runda honom/henne och få uppmärksamhet utan att vara beroende av hens väloljade marknadsföringsmaskin och kanaler… RA har i och för sig framför allt filmbolagen och deras mellanhänder i ryggen, så de andrahandsryser väl mest lite å musikförlagens vägnar när de ser initiativ som till exempel promo bay. Det här är det som är allra farligast med TPB, att det är en media- och marketingkanal utanför bolagens kontroll, att det är en informationskanal utanför staters och regeringars kontroll. Det är också det som är det viktigaste med TPB.

Tajmingen för RAs attack är väldigt intressant. Precis ikväll, samma dag som RA kräver svar på sina krav att klippa linan för TPB, så sänds filmen TPB:AFKSVT 1, det ser mer ut som en tanke än ett sammanträffande. För någonstans är alltihop uttryck för en enorm frustration över att alla miljoner som upphovsrättsindustring lagt ner på att diktera lagar, villkor, polisiära ageranden etcetera betyder mindre än inget i förhållande till några nördars vilja att hålla en specialiserad sökmotor vid liv. Den tekniska uppfinningsrikedomen är stor, liksom kunskaperna och den utmaning de antagit.

Med ett mesh-nätverk, där Piratpartiet endast står för en tråd till en ändpunkt, så är det inte troligt att TPB är nere mer än några timmar eller möjligen ett dygn även om PP skulle klippa uppkopplingen. Distribution och säkerhetstänkandet påminner starkt om originalorsakerna till Arpanet, det som blev internet, där noder skulle kunna slås ut i ett krig utan att nätverket mer än hostade till. Försvinner The Pirate Bay från nätet så är det troligen för att de som driver det nu ledsnar och blir för uttråkade, eller att det blir totalt irrelevant som sajt för att decentraliserade distribuerade nätverk tagit över alla funktioner, inklusive promotion.

Så Sara, vem vet, ni kanske ”vinner” den här  striden, om du med vinna menar att PP inte tar strid i domstol, men vad gäller kriget i sin helhet står ni i kvicksand. Du vet där varje rörelse förvärrar situationen snarare än förbättrar den…

Grattis till det liksom.

PS
Gissa vad… magnet:?xt=urn:btih:938802790a385c49307f34cca4c30f80b03df59c lägg till några trackers får ni se.
Fundera på vad det betyder för hela resonemanget att fyrtio tecken är allt som behövs för att skriva något potentiellt förbjudet…
Men trycker jag det på en t-shirt, ungefär som folk gjorde med PGP-algoritmen en gång i tiden, eller med DeCSS, så lär det vara omöjligt att komma åt.
DS

Varför inte hota ett politiskt parti om det fungerar?

Om någon av er trott att Antipiratbyrån, numera Rättighetsalliansen Europa AB plötsligt skulle drabbats av ett anfall av klarsyn och balans, kan ni sluta hålla andan nu.

Idag den 19/2 trillade det ner ett brev till Piratpartiet och till den ideella föreningen Serious Tubes. Vem vet snart trillar väl ett ner hos Portlane också. För om man inte kan komma åt The Pirate Bay direkt, så kan man komma åt deras internetleverantör. Piratpartiet levererar bandbredd till The Pirate Bay, Serious Tubes levererar till Piratpartiet och Portlane slutligen levererar till Serious Tubes.

Börjar det här kännas långt bort från The Pirate Bay rättegången ännu? Det borde det.

Redan den rättegången blev smått absurd, när det killarna dömdes för i praktiken var medhjälp till möjligt upphovsrättsbrott. Det vill säga de hade tillhandahållit en tjänst som kan ha använts till upphovsrättsbrott. Inte av dem själva, utan av anonym tredje part. Att de överhuvudtaget kunde dömas var för att tjänsten hade tre delar: sökmotor, torrent och tracker. Skulle det som idag ha varit en ren sökmotor, skulle det blivit ännu mer absurt att försöka fälla dem. Till och med med dessa tre delar var domen i stort behov av skohorn för att gå igenom.

Så om de fyra dömdes för medhjälp till möjligt brott, så skulle då Piratpartiet vara skyldiga till medhjälp till medhjälp till möjligt brott – förutsatt att man med nuvarande utformning på The Pirate Bay ens skulle kunna fälla de som nu driver sajten på samma grunder som då. Går vi sedan till Serious Tubes, pratar vi medhjälp till medhjälp till medhjälp till möjligt brott.

Så hur tänker då Rättighetsalliansen när de ger sig på ett politiskt parti för medhjälp till medhjälp till….?

De tänker nog att: ”Det kan gå? Det gick ju förra gången, trots jävig domare, köpta poliser och absurd brottsbeteckning…”

Om man inte enbart hotar partiet som sådant, utan pekar direkt på de personer som har förtroendeposter i partiet. Om man sen tar till ett så kallat ”tvistemål”, det vill säga en civilprocess där partiet inte kan använda sig av några offentliga försvarare. Då uppnår man tre saker:

  1. Dels skapar man en så kallad ”chilling effect” hos de personer som har förtroendposter, eftersom det är deras personliga ekonomi och frihet som i förlängningen utsatt för hot.
  2. Dels kan man dra det till en domstolprocess där man själv kan satsa miljonbelopp på advokater och där man rent ekonomiskt till och med har råd att förlora.
  3. Dels tvingar man Piratpartiet, eller deras förtroendevalda, eller en kombination av dessa att betala dyrt för processen. Om de förlorar får de dessutom betala de totala rättegångskostnaderna.

I det läget kan två saker hända, antingen går det till process där man har fördelen av sin plånbok, eller så kapar någon av de utpekade linan. Win-win liksom.

Fast det förstås, det kan få en lite ”oväntad” effekt också. De ger sig trots allt på ett politiskt parti.

Inte för att jag tror att något av allianspartierna skulle inse faran i en sådan utveckling, knappast sossarna heller. Mp och V fattar redan, men de i sig räcker inte. Vad Sd anser lär inte påverka i någon större grad, det har trots allt inte med invandring att göra.

Pressen kommer kanske att notera och någon kommer kanske att pliktskyldigt kommentera, men det finns inget brett partipolitiskt eller medialt intresse av att stå upp för Piratpartiet och särskilt inte om det gäller The Pirate Bay.

Vad det däremot innebär är rena valkrutet inför EU- och riksdagsval. Jag tänker inte sia i några siffror, men inte lär det sänka PPs chanser – förutsatt naturligtvis att man väljer att ta strid.

Å andra sidan skulle jag knappast skälla på partiets förtroendevalda om de vek sig, inte för att det är rätt, utan för att jag förstår att de är människor och att de personliga riskerna är något att ta på allvar. Det ligger i hela begreppet ”chilling effect”.

Jag hoppas på strid. Det skulle vara nyttigt.