Amelia på tjejsnack

Jag sitter på Piratstudenterna i Linköpings evenemang Tjejsnack och lyssnar på Piratpartiets kvinna i Bryssel – Amelia Andersdotter. Pga administrativt trassel främst kring utnämnandet av de franska Lissabonparlamentarikerna, så har hon ännu inte tillträtt ens som observatör. Än mindre som EU-parlamentariker.

Hur det än är med den saken så är hon en ovanlig europapolitiker. Det tog bara några minuter för hennes föredrag till att övergå i ett öppet samtal om EU-parlamentet, EU-politik, fördragsfrågor och hör och öppna korruptionen i Bryssel.

”Hur mycket kostar en EU-parlamentariker?” Kan man crowd-funda pengar att köpa en, eller är det olagligt?” Några av publikfrågorna…

Samtidigt hör jag ett rykte på Twitter att Mona Sahlins Wanja Lundby-Wedins väska är en piratkopia. Vi välkomnar henne in i piratfamiljen.

EDIT: Rättar efter påpekande, ibland går det för fort, tack emma!

Manipulerar Sydsvenskan Twingly?

Amelia Andersdotter intervjuades av Sydsvenskan om Lissabonfördraget och sin eventuella plats i EU-parlamentet om Sverige genom fördraget få 20 stolar istället för de 18 vi har nu.

Under rubriken Hon hoppas på stol 19 skriver Sydsvenskan:

>Amelia Andersdotter, 21-årig piratpartist från Lund, får Sveriges nittonde mandat i Bryssel. Men först i november – och bara om Lissabonfördraget går igenom. ”Piratpartiet är emot Lissabonfördraget. Men nu är jag för”, säger hon.

Det är bara det att så har Amelia aldrig sagt. Hon har vänt sig till tidningen och bett om en rättelse och hon har skrivit om saken på bloggen Stenskott:

>Jag dementerar att jag sagt att jag är för Lissabonfördraget. Däremot inte att jag alltid trott att EU skulle gynnas om Lissabonfördraget inte gick igenom. Och jag har nästan hela tiden varit mindre negativ mot Lissabonfördraget än Christian har varit.

När man läser Sydsvenskan kommer det bara upp ett enda blogginlägg i deras Twinglyfunktion. Inte nog med att de ignorerar Amelias dementi; hon fick svaret att de skulle vara mer vakna nästa gång, men någon rättelse har hon inte fått. Det verkar som de manipulerar Twinlylänkarna också för att dölja att deras artikels vinkel är påhittad.

Men det är klart, det är ju gammelmedia och går alltså inte att lita på, som vanligt.

Jag skulle kanske tycka att det var en futtig grej i en liten skittidning. Men nu har andra medier plockat upp citatet och då vet man aldrig var det slutar.

EDIT: Tydligen så fiskas Amelias blogginlägg inte upp av Twingly, förmodligen är Stenskott utan Twingly-widget. My bad! Tack Ralph i kommentarerna för söktipset.

Nåväl, jag ber om ursäkt till Sydsvenskan för insinuationen i rubriken. Men faktum kvarstår, att någon dementi har de inte gett Amelia.