Valsedlar för helsike

Om vi vill in i riksdagen behöver vi fyra procent av rösterna i valet. Men med nuvarande täckning ifråga om valsedlar till våra svenska vallokaler kommer vi behöva fem och en halv procent i de vallokaler där det kommer finnas valsedlar. Så stor skillnad gör det faktiskt om valsedlar finns i alla lokaler eller bara i nästan alla!

Vi kan kampanja till dess vi blir blå i ansiktet, men om folk kommer till vallokaler där vi inte finns representerade gör det ganska liten skillnad. Gå till den här adressen och kontrollera hur täckningen i ditt område är. Saknas det fortfarande utdelning av valsedlar till lokaler i ditt område, se då till att ta kontakt med ditt distrikt och hjälp till att få ut dem.

Det är inte en svår uppgift. Man hämtar en bunt valsedlar på ett ställe och levererar dem till ett eller ett par andra ställen. Sen kollar man med jämna mellanrum att det fortfarande finns valsedlar i de lokaler man satt upp sig som ansvarig för. Man kan göra det på väg till eller från jobbet, på väg till eller från skolan, eller när man har en stund över.

Får vi inte bättre täckning än nu, så har vi en egenhändigt skapad och fullständigt onödig uppförsbacke i valet.

Det handlar om var man lägger ribban

Stefan Holm – en fantastisk människa vad gäller att fokusera på rätt saker och därigenom prestera på högsta nivå – har ett par viktiga sak att lära alla om vill uppnå något som de brinner för.

För det första vikten av att sätta målet högt. För en höjdhoppare är fokus på att man ska över en viss höjd själva idéen med verksamheten. Självklart hoppar man inte 2.40 om man inte fokuserar på att hoppa mer än 2.40 och tror att det ska gå.

För det andra vikten av att vara hängiven. Stefan Holm slutade med Corn Flakes till frukost för att jaga de där sista hektona på matchvikten och därmed någon extra centimeter i hopphöjd.

Piratpartiet ska in i riksdagen vid valet den 19 september genom att vi vågar tro och satsa på över 4% och genom alla hängivna aktivister. Vill du se exempel på aktivism lägg till följande adress till din RSS-läsare: http://data.piratpartiet.se/Rss/Activism.aspx?OrganizationId=1

Sänk kraven – aktivism i det lil(l)a

Valet avgörs inte nödvändigtvis av de stora sakerna. Varje röst räknas och vi vinner dem en i taget människa till människa. Det betyder att det finns två misstag som är lätta att undvika.

Det första är att lämna över ansvaret till någon annan som du tror har större genomslag. Piratpartiet kommer inte in i riksdagen genom att några få starka opinionsbildare eller våra mer välkända bloggar övertygar folket. Vi vinner inte det här valet i tevesoffor, på debattsidor eller på knuffs topplista. Vi vinner det genom att alla som har ett bankande pirathjärta övertygar någon i sin närhet, eller sprider vetskapen om att vi finns och att vi är många på olika sätt.

Det andra är att ställa för stora krav på sig själv. Om vi tror att vi måste göra stordåd för att det ska spela någon roll, så är risken att vi blir handlingsförlamade. Leta därför efter något du kan göra i det lilla. Något lila i det lilla varje dag och valsegern är så mycket närmare.

Som medlem eller sympatisör kan du alltid hjälpa till i det lilla. Du kan bära piratknappar, piratpins eller piratkläder. Syns vi så finns vi.

Olof och flera med honom har alltid med sig flygblad om de skulle få en stund över på väg till och från jobbet eller liknande – den så kallade ”tio minuters”-regeln.

På nätet kan du se till att hjälpa pirater att synas, när de gör saker. Ni som hänger på Twitter ser ni en tweet om piratpartiet eller piratfrågor retweeta. Ser ni ett bra inlägg på en blogg, en insändare, en film på youtube, vad som helst – länka på twitter. Hänger du på Facebook använd gilla knappen brevid de andra piratpartister gör som har med partiet att göra eller kommentera.

På alla andra ställen på nätet finns liknande företeelser och metoder för att visa att man gillar något eller vill ge det uppmärksamhet – pusha, flattra, nämn Piratpartiet i diskussioner på forum. Det kan låta futtigt, men faktum är att den första striden vi behöver vinna är den om vårt existensberättigande. I EU-valskampanjen fick vi hjälp med det genom TPB-domen och medlemstillströmningen. I år kanske vi behöver göra det själv. Ingen röstar på oss om vi inte bevisar att vi finns.

De flesta av de här tipsen och fler därtill hittar du på Malokis lista över ”tio saker du kan göra …” och på kampanjbloggen om lågenergiaktivism.

Att sprida idéer och tankar är svärmens styrka. Får du en idé sprid den vidare till fler, kan du inte genomföra den själv hitta några som kan hjälpa till. Vår största tillgång i den här valrörelsen är din och dina kompisar initiativförmåga och frihet att göra det ni vill i partiets namn. Filma och sprid, spela musik och sprid

En idé som jag vill sprida är ett sätt att uppmärksamma demonstrationer, manifestationer och liknande som inte kräver så mycket mer än en modern mobiltelefon. När ni är på ett piratarrangemang med talare, skriv ner ett citat av det de säger, en kort slagfärdig mening. Ta en bild med din mobilkamera, se till att piratlogga eller partinamn syns. Skicka bilden och namnet på talaren tillsammans med citatet ut på Facebook eller Twitter direkt från telefonen. Så här kan det se ut.