En tillrättalagd rapport

Nu släpper Livbåten inspirerade av Springtime vår första rapport om hur eu-valet gör avtryck digitalt.

Om man ser till partierna som är representerade i EU-parlamentets närvaro i sociala medier kan man konstatera att Piratpartiet fortfarande är störst. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ökat antalet anhängare (det vill säga likes, följare och prenumeranter) på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube med mer än 10 procent på bara en månad. Alliansen har ökat med dryga 5 procent under samma period. Piratpartiet står fortfarande starka med 93600 anhängare.

Sverigedemokraterna presterade de mycket sämre än alla andra riksdagsparter I sociala medier under mars. Tillväxten för SD var knappt 3 procent till strax över 90 000, vilket innebär att S med sina knappt 87 000 anhängare bara ligger efter SD med 3000 anhängare och PP med 6 800 anhängare. Piratpartiet står som sagt fortfarande starka med 93600 anhängare.

Om utvecklingen fortsätter under april kommer S närma sig att bli det största partiet i sociala medier. Piratpartiets mobilisering i och med EU-valrörelsen borde räcka för att behålla förstaplatsen.

EU-partiernas följare i Sociala medier

PP  93 600
S  86 800
MP  57 400
M  51 300
V  45 500
FP  23 800
C  23 000
KD 18 000

Tack Aftonbladet för inspirationen.

4 svar på ”En tillrättalagd rapport”

  1. Skillnaden är väl att Piratpartiet har samma antal mellan valen också, medan de etablerade riksdagspartierna kraftsamlar inför valet och slutar sedan bry sig ca 2 sekunder efter valurnorna stängs.

  2. Så kan det vara Niklas. 🙂 Fast nu tycker jag inte vi ska vara överdrivet kritiska. Det här med sociala medier och internet är ju så ”nytt”.

    Både partierna och Aftonbladet har jag faktiskt en viss förståelse för. Men hur Springtime PR tänker, det har jag lite svårt att begripa.

  3. Hur är det med kontrollen av att dessa ”likes” som partierna plötsligt vunnit är äkta? Jag hörde någon historia om att en opinionsbildare med aversion mot äldre Tintinböcker skulle ha skaffat sig en massa ”likes” på Internet genom en betaltjänst på Internet. Jag tror inte att de politiska partierna skulle vara främmande för någonting liknande.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.