Så lätt skrotar man en nästan 240-årig demokratisk princip

Om det har undgått någon att det antagits en ny lag som sätter offentlighetsprincipen på undantag, så är det dags att vakna till och känna kaffelukten nu.

Man skulle ju kunna föreställa sig att debattens vågor gick höga och att frågan stöttes och blöttes i media.

Jomeneserru.

Debatten var snarare som en fis på ett torg i en snöstorm.

För att citera Jacob Heidbrink på Facebook som konstaterar hur fort det gick att få användning för idiotin:

Så snabbt och enkelt gick det för regeringen att använda den nya utrikessekretessen för att förhindra insyn. Efter snart 250 år har den svenska politiken äntligen funnit en väg att skapa små sophögar där medborgaren inte har insyn.

Fullkomligt hårresande.

Den nya lagen tillåter hemligstämpling av offentlig handling som kan ”störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet om uppgifterna röjs”. Om någon bad mig skriva en gummibandsparagraf som kan användas lite som man vill, skulle den antagligen låta likadant. Något som kan användas för att hemligstämpla allt som känns lite obekvämt.

Med risk för att ge någon idiot till politiker dumma idéer, så kan jag föreslå en utvidgning som kan smygas fram när vi börjar glömma det här beslutet. Använd gärna fallet med barnen i Arboga, där bilder från undersökningsmaterialet hamnade på nätet eftersom man varit så förbaskat klantig att man tog med dem i offentlig handling. Med lite brösttoner så är det straffspark i tomt mål, så kan ni döda offentlighetsprincipen en gång för alla.

Vem skulle inte vilja kunna hemligstämpla handlingar ”som kan verka menligt på privatlivets helgd, störa den svenska politiska processen, eller på annat sätt skada landet om uppgifterna röjs”?

Ni kan skicka betalningen till mitt bankkonto. Jag kan behöva pengarna när jag börjar leta efter något lämpligt fritt land att flytta mig och min familj till.