Jag orkar fan inte med alla jävla kappvändare

Jag har oerhört mycket lättare att acceptera människor som ärligen inte har samma åsikt som jag själv, men som visar intern konsekvens och principfasthet. Det betyder inte att man aldrig får byta åsikt, men principer är inte kalsonger som man tar av sig och kastar i tvättkorgen.

Det är exakt av det skälet som dumheter som att gråta i talarstolen över att man böjt sig framåt för att bli påsatt bakifrån får mig att se rött. Eller för den delen pubertalt svammel där man jämför sig med en randiansk romanhjältinna, samtidigt som man rättar in sig i ledet för att undvika det politiska kylskåpet.

Jag tål inte heller den som i politisk opposition står för frihet, rättsprinciper och den lilla människan, för att sedan i regeringsposition vara den främste försvararen av precis samma sorts dumheter.

2005 stod Linander i talarstolen och vände sig emot skiv- och filmindustrins beställningsjobb från de socialdemokratiska lagstiftarna. Nu skriver samma Linander inlägg för att försvara den djupt odemokratiska konstruktionen ACTA.

Han gör det med förlöjligande:

Det är fantastiskt att en så liten lagändring kan få så många att bli upprörda. Men så kan det gå när man väljer att tro på alla som vill skrämmas. Jag har varit med och tagit fram en “Q&A” till vårt C-internnät, men det är inget hemligt så jag lägger ut det här också (istället för att skriva allting själv en sen lördagskväll).

Det är ju bra där att ditt Q&A inte är hemligt. Problemet är att enda skälet till att vi överhuvudtaget haft något att debattera fram till alldeles nyligen, är att material från förhandlingarna ”läckt ut”. Så ACTA har med andra ord varit ungefär lika hemligt som det kalla krigets krigsplanering, det vill säga att alla vet ungefär vad det innehåller i stora drag, men detaljerna har varit gissningslekar.

Eller förlåt mig, det finns vissa särintressen som minsann haft informationen redan från början. Det är representanter från organisationer som försvarar immateriella rättigheter. De omfattas tydligen inte av den internationella sekretess som tydligen är normalfallet i förhandlingar som utan att fråga väljarna i olika länder skall få påverka deras lagstiftning.

Fast det är väl iofs inte så konstigt. Det är ju med all sannolikhet de ”rådgivarna” som i realiteten dikterat innehållet i avtalet.

Hur känns det farbror Johan, att gå från att stå på barrikaderna för individens frihet, rättigheter, rim och reson, till att vara en av grisarna i animal farm? Att förvandlas från idealist till politisk broiler. Det sägs att makt korrumperar och det är nog alla känsliga för, det är dock slående hur vissa har mer bråttom till köttgrytorna än andra.

Du var en av dem jag satte mitt hopp till där för sex-sju år sedan. Du föll hårt och därför låter jag arg.

Eller inte arg, snarare äcklad.

Eller förresten, både äcklad och rosenrasande.

Du, din partiledare och den där fullkomligt ryggradslösa maneten som en gång i tiden var ledare för ert ungdomsförbund har gemensamt sett till att Centerpartiet är dött som alternativ för mig den dag röstsedeln skall i kuvertet. Jag skulle hellre kräkas i kuvertet innan det händer.

5 svar på ”Jag orkar fan inte med alla jävla kappvändare”

 1. Och större hycklande praktsvin än Linander är svårt att tänka sig. Ingen tänkande människa kan lägga sin röst på (C) så länge han finns kvar på valbar plats.

 2. Nisse,
  låt oss skilja på sak och person. Att anse att Linander hycklar och vänder kappan efter vinden är helt ok, men att kalla honom för praktsvin är att gå över gränsen. Låt oss hjälpas åt att visa att Acta-kritiken är seriös genom att inte hemfalla åt personangrepp.

  Marcus,
  Tack för ett bra inlägg. Problemet för Linander är att han samtidigt felaktigt påstår att den här slutenheten skulle vara normal som han försöker kritisera den. Det är i min mening intellektuellt ohederligt. Det är som att säga att ”vi tycker inte om FRA-lagen, men det är normalt att länder har en sådan här massövervakning”. Blandar man kritik och ursäktande undfallenhet blir det bara en osmaklig soppa som ingen vill ha. För övrigt har också Sveriges representant i Acta-förhandlingarna uttryckt detta att sekretess skulle vara normalt och försökt motivera varför. Om till och med han ursäktar sekretessen hur är det då möjligt för Sverige att verka för ökad öppenhet. Att stater som Danmark, Tyskland och USA må ha betett sig än värre är ingen ursäkt.

  Det är ett simpelt faktum att arbetet med Acta var en hemlig lagstiftningsprocess som försökte undanhållas allmänheten. Det är också märkligt att påstå att det är ett frihandelsavtal när det i allt väsentligt handlar om en rättslig harmonisering av immaterialrätt och dess efterlevnad. Linander kommenterade aldrig detta att Sveriges agerande sanktionerar en fundementalt odemokratisk process. Jag väntar fortfarande på ett svar från honom på den punkten.

  Förlåt Tor, du fastnade i filtret av någon anledning och blev offer för min nuvarande galopperande tidsbrist. Hoppas du inte undrat var din kommentar tog vägen… /Marcus

 3. Väl rutet. Jag förstår varför man väljer att bli centerpolitiker (välavlönat och man behöver bara lyda order och gå i sele) men jag förstår inte hur någon kan få för sig att rösta på C efter de senaste tio årens pinsamheter.

 4. Tja, visst ska man kunna ändra sig. Om man förstår att man tänkt fel. Eller om saker och ting förändrats. 

  Men detta sagt, så förstår och instämmer jag i din upprördhet i detta fall, som verka bara vara fråga om att vända kappan efter vinden. 

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.