Alltså jag skiter i hyreshärvor, men…

Seriöst. Det finns bara två saker med Juholts hyreshärva som verkligen sticker i ögonen på mig.

Det ena är att hans eget parti (liksom de andra sju riksdagspartierna) inte precis sprungit man ur huse för att göra något åt absurda hyresbidragsregler. Om kreti och pleti skall förväntas ha järnkoll på alla regler, så bör ansvariga politiker ha det. Vi medborgare kan inte skylla på att vi inte visste, så det bör inte heller funka som ursäkt för en partiledare.

Det andra är att han gjort allt han förmår för att dra upp stöveln ur lerpölen han trampat ner i. Som ordspråket går, så låter det värre när man drar upp stöveln än när man trampar i klaveret. Med andra ord är misstanken om att han far med osanning värre än att han klantade sig i första rummet. För att inte tala om eventuella offerlamm, konspirationsteorier och annat larv. Har man gjort fel, så är det bara att säga att det var korkat, att det inte var uppsåtligen, men att man naturligtvis tänker ta ansvar för det — upp till och inkluderande att avgå om situationen så kräver.

Men nog om den förbannade hyran, som i sak är en piss i oceanen till och med jämfört med riksdagens löpande interna kostnader. Visst det är allvarligt, men det är småpotatis i jämförelse med något annat som seglat upp på horisonten.

Study #4

Värre är nämligen misstanken att Juholt ställt sig bakom Reepalus förslag om halvkvädesmedborgarskap. Som idé är det som att säga att nytt medborgarskap i Sverige skall kunna jämföras med när en artonåring tar körkort och kan bli av med det för minsta förseelse de första åren. Det är inte så att jag inte förstår resonemanget om den tänkta problematiken med att folk håller sig i skinnet till att de fått medborgarskap. Jag har svårt att tänka mig att det är ett stort och utbrett problem som verkligen kräver någon slags abrovinker för att komma till rätta med — men OK, jag förstår hur man fått idén.

Vad jag däremot inte förstår är hur man på fullaste allvar kan tycka att det är en bra lösning på ett sådant eventuellt problem att villkora medborgarskapet? A- och B-medborgare liksom, är det verkligen så jävla lyckat? För mig låter det mer som ett förslag med avsändare valfritt parti av det mer främlingsskräckslagna slaget. Det låter i alla fall inte som den socialdemokrati jag har respekt för, även om jag inte själv är eller har varit sosse någonsin.

Om Juholt verkligen stod bakom förslaget och sedan lämnade Morgan Johansson att bära hundhuvudet efter den skarpa kritiken, då har han faktiskt inte på partiledarpositionen för socialdemokraterna att göra. Det är med nöd och näppe ovanför manet ifråga om ryggradslöshet, men strax under snigel.

Jag säger om, eftersom det inte är klarlagt bortom allt tvivel.

Det lämnar hur som helst en fadd smak i munnen, vilket är mindre lyckat eftersom den nuvarande regeringen verkligen behöver en stark och fungerande opposition.

4 svar på ”Alltså jag skiter i hyreshärvor, men…”

  1. Kloka ord som vanligt. Vad gäller medborgarskapsaffären misstänker jag att  detta är ytterligare en yttring av det problem som ledde till de märkliga piruetterna kring socialdemokraternas budgetmotion: det parti som i generationer haft den skickligaste kadern av politruker som kan få siffror och politiska förslag att hålla ihop tekniskt misslyckas med att få fram ett begripligt förslag till budgetmotion till riksdagsgruppen ett par dagar innan motionen ska läggas fram. Det misslyckas med att se till att rätt budskap når fram till den ansvarige talespersonen när ett kontroversiellt men väntat förslag dyker upp. Den bild det ger mig är ett parti vars riksdagsgrupps kansli inte fungerar. Sedan vet jag inte om det beror på att man gjort sig av med all kompetens man tidigare haft (när först Mona rensade ut Görans erfarna medarbetare, och Håkan gjorde sig av med Monas), och de krafter man sedan rekryterat helt enkelt inte är vuxna uppgiften, eller om det beror på att man byggt in de tidigare motsättningarna i kansliet och att folk medvetet saboterar för varandra. Oavsett vilket blir det ett rungande underbetyg till Juholts förmåga att bygga ett lag som behärskar det grundläggande politiska hantverket!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.