Konsthistoria eller barnporr?

För någon vecka sedan skrev jag en post på min biologi-blogg om gener och homosexualitet . Där ville jag ha med en bild på en grekisk vasmålning, som visade hur accepterad manlig homosexualitet var i det klassiska antika Grekland (åtminstone i ledande samhällsskikt).  Den första till synes fria bild jag hittade var denna:

Men så kom jag att tänka på mangadomen. Ritade bilder med människor som kanske inte är fysiskt färdigutvecklade, inbegripna i sexuella aktiviteter. Är inte detta barnporr? Är det straffbart att ha laddat ner bilden, och sprida den vidare?

Så tänkte jag ett varv till. Liknande bilder finns med i många läroböcker i konstvetenskap. Är det brottsligt att ha en sådan bok hemma i bokhyllan? Att ha surfat omkring och i sin dator sparat bilder på grekiska vasmålningar, där en sådan kan förekomma?

Uppenbarligen har det svenska rättssystemet ett och annat att förklara för oss som är intresserade av bildkonst. Kanske ska jag polisanmäla min bloggpost för att testa frågan?

6 svar på ”Konsthistoria eller barnporr?”

  1. En liten besserwisserkommentar dock från en gammal antikvetare: Homosexualitet var inte tillåtet eller speciellt  accepterat i det antika Grekland som helhet. Det är en förenkling som har spritt sig till att bli en faktoid. Det var när en äldre man ”lärde” en yngre som det var ok, dvs det som kallades pederasti (pedofili med en synonym faktiskt). När två vuxna män hade umgänge var det sett med oblida ögon – och officiell kärlek/förhållande i regel alltid totalt oaccepterat överallt. 

    Det var liberalare i Athen och Thebe i princip. I andra statsstater var det hårdare. Kort sagt: Man ska inte överdriva hur liberalt antikens Grekland var. Det var bara snäppet bättre än det är hos dagens talibaner i princip. 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.