Goda nyheter

Sveriges Radio gjorde häromdagen ett grundligt arbete med att samla ihop information om inkomstläget i Sverige och hur detta har förändrats. Statistiken som redovisades efter postnummerområden, visade förändringen av inkomstnivå mellan 1999 och 2009. Både radions egna kommentarer och tolkningar och efterdiskussionen har fokuserat på bostadssegregation, det faktum att rika vill bo med rika, det egendomliga fenomenet att det bara bor rika människor i områden där husen är absurt dyra. Eller på Sveriges Radios välkända vänsterlutning. Eller på de onda borgarna.

Jag skulle vilja fokusera på en liten men intressant detalj i materialet.

1999 så var medelinkomsten i Sveriges fattigaste bostadsområden 95 000 kronor, tio år senare var den 120 000 kronor. Om vi stoppar in siffran 95 000 kronor i Ekonomifaktas inflationsberäknare så får vi veta att det motsvarar 110 262 kronor i 2009 års pengavärde.

Den absolut fattigaste gruppen i Sveriges Radios studie hade alltså under denna period fått en inte oansenlig förbättring av sin realinkomst. Studien visar förvisso också att den rikaste gruppen har ökat sin realinkomst ännu mer, men faktum är att under de tio åren mellan 1999 och 2009 har i princip alla i Sverige fått det bättre ställt.

Det är väl inte så illa?

PS – Jag är inte omedveten om att Paretoinspirerade resonemang av typen: att någon får det bättre utan att någon får det sämre är alltid ett godkänt utfall; blir problematiska eftersom det finns anledning att tro att själva klyftorna i samhället skapar ohälsa och ofärd. Alltså kan det finnas anledning att diskutera hur bra det är att klyftorna växer, hur mycket vi ska tillåta dem att växa eller möjligheten att faktiskt försöka minska klyftorna. Jag tycker bara att den diskussionen skulle må bra av att stå på en samsyn om vad läget är. Om i stort sett alla i samhället från de inkomstsvagaste och uppåt har fått det bättre ställt de senaste tio åren är det enligt min mening en väsentlig utgångspunkt för samtalet.

Ett svar på ”Goda nyheter”

  1. Hur många arbetstimmar har låginkomsttagare idag jämfört med då? Såg en undersökning ifrån USA som sträckte sig över ca 30 år där medelkassen visserligen tjänade mer pengar vid den senare tidpunkten, men också arbetade i högre grad. Så det var inte ett öre mer i timmen, bara fler timmar.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.