Pedagogik och bittorrent

Anders Mildner är en av mina favoritjournalister. Han är inte den som fegar med att säga vad han tycker och stå för principer även när han är kärringen mot strömmen. Den här gången pratar han smyglagstiftande, teledatalagring, fildelning, The Pirate Bay och faktafel från journalister.

Jag skall rikta in mig på dumheterna från Helena Giertta på tidningen ”Journalisten” — och då främst den ständiga missuppfattningen av hur verkligheten ser ut. Citat:

Domen för medhjälp till upphovsrättsbrott från tingsrätten, ett års fängelse samt skadestånd på 30 miljoner, var tydlig. Kanske hård. Men den var helt nödvändig för att visa att upphovsrättsbrott, eller medhjälp till upphovsrättsbrott, inte är en lek.

Peter Sunde kommenterar efter avslutningen i hovrätten att det vore skandal om han och de övriga bakom sajten inte frias. Om det inte sker, så kommer han att begära prövningstillstånd i Högsta domstolen.

Jag är övertygad om att fällningen kommer att stå sig från tingsrätten, något annat vore skandal. Kanske kommer skadeståndet att ändras, eller kanske straffsatsen, men att de gjort sig skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott är för mig glasklart. Men jag skulle ändå önska en HD-prövning. Det vore ett sätt att ännu tydligare slå fast att det inte är okej att stjäla, eller tillgängliggöra material som någon annan skapat.

Så hon tycker domen och skadeståndet är lite hårt, men att fällandet är skitviktigt: För ”medhjälp till upphovsrättsbrott” är ju ingen lek ju. Sen kommer de vanliga harangerna om stöld och allt det där.

Men låt oss för all del ta en titt på verkligheten: scenen, de som lägger upp upphovsrättskyddat material, tjänsterna, svärmen och hur det hänger ihop. Den här gången skall jag försöka förklara som jag skulle göra det för min sju- och nioåring… Först en bild (klicka för större bild).

(bilden ovan är version två, omgjord för att blidka Henrik 😉 — för kontinuitetens skull lämnar jag en länk till den gamla bilden)

Vad jag försöker poängtera med bilden är att vi inte alls är – eller var – beroende av The Pirate Bay eller deras före detta tracker för att dela filer – lagliga eller olagliga – med varandra. Oavsett om det är frågan om en .torrent-fil, eller som numera en textsträng, så går det alldeles utmärkt att sprida länkarna på andra sätt och de kommer då indexeras via google. Det enda som behöver spridas för att få igång karusellen är 40 tecken (160 bitar). Jämför det med historien runt DeCSS, där man spred det förbjudna via haikus, midifiler, och t-shirts. Det finns hur många sätt som helst att sprida en kort textsnutt, och det är svårt att hålla för rimligt att en sådan textsnutt i sig skulle vara olaglig.

Det olagliga uppstår först när någon använder textsträngen för att dela med sig/ladda ner en fil/filer utan att ta hänsyn till upphovsrätt. Detta är huvudbrottet, om det är ett brott — men det går inte ens att konkretisera, eftersom man inte har någon dömd fildelare att tillgå i fallet The Pirate Bay.

Det är svårt att hålla för rimligt att det skulle vara olagligt att indexera textsträngar (oavsett om de är i ren text eller inbakade i metadata och krypterade) på det sätt sökmotorer som The Pirate Bay och andra – inkluderande Google, Bing, Yahoo med flera – gör. Vad är det söktjänsterna gör som är olagligt? Knappast något! Då återstår trackern, men sådana finns det hundratals, eller till och med tusentals och många av dem är intimt integrerade delar av kommersiella lagliga tjänster.

Eller så är det förbjudet att kombinera en söktjänst med en tracker, men det är det ju många ”lagliga” tjänster som gör, så det funkar inte heller.

Kontentan är nog snarare att det är förbjudet att skapa en söktjänst för sådana textsnuttar, kombinera dem med en tracker, kalla det för något innehållande ordet pirat och sen kaxigt be folk som gnäller att dra åt helvete. För det The Pirate Bay gjort, är att säga att: ”det är faktiskt användarnas ansvar vilka filer de delar ut.” Det olagliga är med andra ord att skapa ett forum där i sig lagliga saker (text) kunnat läggas ut anonymt utan vare sig censur eller kontroll.

Är det verkligen smart att göra en sådan sak olaglig, har man i så fall verkligen tänkt igenom konsekvenserna? Förstår man då att man tar första steget mot att göra så att vissa länkar kan bli olagliga? Förstår man att man tar ett gigantiskt kliv närmare censuren? Vilket pris är man beredd att betala?

Fundera en vända till innan ni påstår att det är ”uppenbart” att The Pirate Bay-grabbarna är skyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott.

18 svar på ”Pedagogik och bittorrent”

 1. Mycket pedagogiskt och bra!

  Tyvärr är det ju så att ämnet kräver en stunds eftertanke, samt ställer vissa grundkrav på analytisk förmåga, hos den läsare som har för avsikt att förstå, i syfte att därefter kunna delta i en rationell diskussion.

  Egenskaper som i allmänhet lyser med sin frånvaro hos de mest högljudda förespråkarna för att personerna bakom The Pirate Bay (m.fl) minsann måste sättas dit (kosta vad det kosta vill) för att uttrycka det krasst.

  Eller med färre ord: Det finns tyvärr de som inte vill förstå. Alls.

  Men återigen: Din text och din bild var båda mycket pedagogiska och bra!

 2. Men är det inte så att på den tiden som åtalet handlar om (-2006) så var inte denna decentraliserade teknik aktiv/utvecklad utan .torrent-filerna och tracker:sarna behövdes på riktigt?

 3. En intressant tanke: TPB har för ganska länge sedan stängt ner sin tracker. Det har inte blivit svårare att få tag i det material som kunde finnas via den. Hur kan man dömas för medhjälp om den hjälpen inte underlättar? Det ligger i begreppet hjälp att det på något sätt ska underlätta något. Möjligen skulle man kunna kalla det för ”försök till medhjälp till upphovsrättsbrott”, men då börjar det bli extremt löjligt.

 4. DHT har funnits sedan sommaren 2005 på ett ungefär, vissa var snabbare med att integrera det i sina klienter andra långsammare. Men jag förstår vad du menar och du har en poäng.

  Visst är det så att TPB förlitade sig mer på trackers för fem år sedan än nu, det var därför jag dels konstaterade att en .torrent-fil i princip är samma form av information som en hash-summa, med skillnaden att det finns lite mer information:

  I en fullfjädrad torrentfil finns en hash för DHT, en trackerlista, var torrenten laddades ner, vilka filer som ingår, vad torrenten heter, relativa sökvägar, antal delar och delarnas längd samt hashsummor för varje del. Är det enstaka delar så blir torrenten inte ens en kilobyte stor, medan en stor och komplex nedladdning kan få den att rasa iväg till 50-100 kilobyte. Det är främst alla hashsummor som tar plats.

  Oavsett detta, så är den viktigaste skiljelinjen idag jämfört med 2006 att TPB stängt sin egen tracker. På sätt och vis kan man se det som en ren demonstration av hur lite man egentligen var beroende av den. Sen går man stegvis över till rena hashsummor, men fortfarande kan folk ladda ner .torrent som alternativ.

 5. På kul skapade jag en torrent av bilden i artikeln. Öppnar man den i en textredigerare, så ser den ut så här:

  d8:announce42:http://tracker.openbittorrent.com/announce10:created by13:uTorrent/204013:creation datei1288621161e8:encoding5:UTF-84:infod6:lengthi337450e4:name22:slaktarn-och-repet.jpg12:piece lengthi524288e6:pieces20:ܣ��اΜDŽƞtee

  Bara för att man skall konkret förstå vad det är som ligger på TPB…

  Hashsumman i slutet gillas inte riktigt av WP, så den blir lite spännande. Men den är ju bara till för att kontrollera att filen man får ner stämmer överens med vad torrentskaparen avsåg att skicka.

  Det vi ser är en listning av trackers, i det här fallet openbittorrent, vilket program som användes för att skapa torrenten, när torrenten skapades, teckentabell, storlek, namn på filen, storlek för varje fragment och en kontrollsumma.

  Det är alltså det här som är det enda som lagras på TPB – i princip en glorifierad länk – inget annat.

 6. ”Anders, skrivs det inte alltid som hex, eller är det jag som missuppfattat?”

   

  Man kan ju skriva det i vilken form man vill, man skulle ju lika gärna kunna skriva det som 160 ettor och nollor. När man pratar om tecken så är det normalt sett 8 bit per tecken.

   

  ”Det är alltså det här som är det enda som lagras på TPB – i princip en glorifierad länk – inget annat.”

   

  Exakt, och ingenstans i den finns det något som kan anses skyddat av upphovsrätten.

 7. Din pedagogiska bild är så suddig även när jag förstorar att jag inte kan läsa texten (i Firefox). Visserligen börjar ögonen känna av att jag passerat 45, men så dåliga är de inte ännu …

 8. Henrik, den är stor, 1920×1200 px. Du kan välja på att använda maximeringsknappen i övre högra hörnet på visningsfönstret, då får du fulla storleken, eller spara ner länken och titta på den i datorns bildvisningsprogram.

 9. Hoppas du inte tar illa upp, Marcus, men nu ska jag peka på vad jag som aldrig varit aktiv på Pirat Bay har för problem med att förstå din pedagogiska bild. (Jag antar att det är sådana som mig du vill försöka förklara det hela för…): (1) Till en början fick jag läsa runt ett tag innan jag upptäckte var jag skulle börja. Journalister är vana vid att börja högst upp, inte en bit ner till vänster. För det är väl hos Peter jag ska börja? (2) Ordet ”checksumma” är precis lika mycket grekiska som ”torrenthash”. (3) Sedan förutsätts man inse att ”hashsumman” antagligen är ytterligare ett ord för samma sak. Och jag blir inte klok på vad som menas med att ”peka sin torrentklient mot filmen”, i synnerhet som jag fortfarande är helt okunnig om var filmen befinner sig. (4) Sedan får man veta att alla delar av ”torrenten” (som du inte berättat vad det är) redan finns spridd i ”svärmen” som du heller inte förklarat vad det är (även om jag umgåtts så mycket med andra pirater att jag vagt kan ana mig till det). (5) Längst ned dyker nu upp oförklarade haschtabeller, där man dessutom förutsätts veta vad det innebär att de är distribuerade. Därefter undrar man om ”klienterna” möjligen är samma sak som de ”torrentklienter” man tidigare stiftat bekantskap med. Sedan undrar jag vad en ”tracker” är, och slutligen vad ”torrentfil” är i relation till alla andra ord som börjar med ”torrent”. Är du ute efter att övertyga de av mina journalistkollegor som inte varit med och byggt ett antal webbsajter tillsammans med dig och Göran är det nog bäst att inte använda eller förklara även begreppet ”metainformation”.

  Hoppas du inte tar detta personligt, utan som en del i min pågående kampanj att försöka få oss Pirater att göra oss förstådda utanför vår egen generations krets!

 10. Ett par konkreta tips: (1) Bestämd form antyder att man förutsätts kunna det hela och gör den läsare som inte kan det nervös. (2) Vänder man sig huvudsakligen till de som redan kan en sak kan man hjälpa andra på traven genom att sätta in en förklaring i parentes efter ett knöligt ord. Skriver man däremot för att få dem som inte vet ett dugg om saken att fatta en grundprincip är orden inte viktiga, och det bästa är då att välja lättbegripliga synonymer, beskrivningar eller liknelser, och vill man att de kunniga ska veta exakt vad man menar kan man då stoppa in korrekt fackterm i parentes.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.