Att uppstå från de döda

Olika tidningar har olika uppgifter i samhället. Tittar vi på de stora internationella veckotidskrifterna finns ”Newsweek”  för att vanligt, samhällsintresserat folk ska se saker på det sätt, som passar eliten. För att tala om för varandra hur saker egentligen förhåller sig har de ”The Economist”.

I Sverige råder lite av samma skillnad mellan DN och SvD. De flesta makthavare jag känner läser SvD för att få veta vad som händer, och DN för att se vad väljarna får för bild. Därför är det viktigt för oss pirater att notera att det är just SvD som i helgen publicerade ett femsidors reportage, som grundligt förklarar att vi inte längre finns! I bästa fall är det ett tecken på att etablissemangets taktik mot oss skjutit tillbaks på dem själva. Att de så grundligt ignorerat oss, att de själva slutat tro att vi finns.

För vid sidan om att sopa bort alla integritetsfrågor från bordet inför valet var ju de etablerade partiernas taktik att helt ignorera oss. Inga bloggare från vare sig alliansen eller de rödgröna tog några debatter mot oss. Debattartiklar fick aldrig några svar. Inte ens när Markus LAKE Berglund och jag gick ut och förklarade att vi tänkte rösta pirat skrev en enda bloggare från Markus centerparti eller mitt gamla socialdemokratiska parti varför de tyckte vi gjorde fel. Vi skulle helt enkelt inte finnas. Alltså fanns vi inte! Och som alla vet är det bästa tänkbara utgångsläget för en comeback, att man försvunnit från motståndarnas radar.

Ty hade Sam Sundberg läst och tänkt lite, och inte bara lyssnat på Per Strömbäck, skulle han kunnat lägga märke till att Piratpartiet samlade tiotusentals röster i valet, att man hade en välslipad organisation som fick ut valsedlar till nästan alla vallokaler, och som trots minimala ekonomiska resurser kunde hålla valstugor bemannade i de flesta större städer.

Han skulle också kunnat notera att partiet har en helt unik kombination av kompetenser: Här finns människor som vet allt om att mobilisera aktivister på gator och torg till utomparlamentariska aktioner. Här finns näringslivsfolk som kan driva målinriktade projektorganisationer. Här finns erfarenhet av långsiktigt politiskt organisationsbyggande från etablerade politiska partier. Här finns skickliga PR-konsulter och informatörer. Vi har stor kompetens kring att använda sociala medier. Och att snabbt dela med sig och sprida information och nya idéer.

Och viktigast av allt: Vi förenas av ett starkt engagemang för en gemensam sak, där vi alla är beredda att ta till vara varandras erfarenheter för att i varje läge fördomsfritt använda just de metoder som är bäst ägnade att föra saken framåt.

Tänk att Sam Sundberg kan se så fel. Tänk så bra för oss att han gör det!

Ett svar på ”Att uppstå från de döda”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.