Därför är det uppförsbacke för demokratin

Ibland kommer folk med förslag som är så hårresande att man undrar om de menar allvar. Sen inser man att de visst menar allvar och att i deras lilla begränsade värld är deras förslag inte bara logiskt utan även behjärtansvärt och moraliskt.

En sådan förslagsställare är Måns Cederberg, jurist på länsstyrelsen i Södermanland, Nyköping. I Aftonbladet kommer han med den ”briljanta” idén att man borde kunna stoppa våldtäkterna genom att införa ett DNA-register över alla män i Sverige. Tanken är att överfallsvåldtäkter med okända gärningsmän skulle kunna klaras upp med hjälp av DNA-bevisning.

Vi har alldeles nyligen sett prov på liknande parallella resonemang från andra lagens väktare — polisen, när det ”roade” sig med att filma alla män som steg av en finlandsfärja. En kvinna hade anmält att hon våldtagits av flera män och detta var polisens svar på hur man skulle se till att gärningsmännen inte kom undan. Från Expressen:

Du tror inte att det kan upplevas som identitetskränkande?
– Har man rent mjöl i påsen är det kanske helt okej att bli avbildad om det leder till att man griper grova brottslingar, säger Erika Boman.
Vid klockan 14.00 på söndagen hade man inte gripit något misstänkt gärningsman.

Både Måns Cederberg och Norrmalmspolisen gör samma totala tankevurpa. I fallet med finlandsfärjan, så skall alltså 796 oskyldiga män ställa upp på att bli filmade för att 4 män gjort sig skyldig till brott. Enligt Aftonbladet var det så hett i gången att en kille svimmade i polisens famn, men ingen tilläts att lämna lokalen innan alla var filmade.

Som Hanna skriver:

Kameror i allas hem skulle förmodligen också minska våld i hemmet. Utegångsförbud för män efter 22 skulle sannolikt minska överfallsvåldtäkterna drastiskt och om vi inför omvänd bevisbörda i alla sexualbrott så kan vi få fällande dom i säkert 99% av alla åtal!

Frågan är vem som vill leva i ett sådant land.

Vi sätter gränser för hur inkräktande på den personliga integriteten vi anser att brottsförebyggande och brottsbeivrande arbete får vara. Den som är oskyldig skall inte utan goda skäl utsättas för integritetskränkande behandling. Goda skäl kan vara skälig misstanke vilket inte innebär att man tar en grupp människor där en halv procent kan antas vara skyldiga och utsätter dem allihop kollektivt för den formen av misstänkliggörande. Var går gränsen för vilka sorts kollektiv man kan separera ut? Är det bara män? Är det mörkhyade män? Är det mörkhyade män med arabisk/semitisk etnicitet? När inser man att man är ute och cyklar?

Lika lite sätter man upp stora databaser över oskyldiga människor för att kunna sätta dit några tiotal utav en population på flera miljoner.

Inte heller skapar man stora system som är föremål för ändamålsglidning utan att ha väldigt torrt på fötterna ifråga om hur sådan skall hindras. När det gäller DNA-register finns det anledning att kräva frivillighet som en generell förutsättning, det finns så många sätt – flera av dem inte ens i sinnevärlden ännu – på vilket sådana register kan komma att missbrukas.

Det är ett stort problem för Sverige som demokrati och som en nation av fria medborgare att så många resonerar på det här sättet. Det är inte bara enstaka jurister på någon länsstyrelse, eller något polisbefäl här eller där — alltför många tycks helt omedvetna om vilka grundläggande spelregler som är nödvändiga för att vi som folk skall kunna fortsätta kalla oss fria.

Det finns alltid goda och behjärtansvärda skäl att ”bara göra ett begränsat undantag” i spelreglerna. Vi har redan alltför många sådana undantag, och var och en av dem är som en tegelsten som slitits ur de bärande väggar som bär upp vår frihet och vår demokrati. Men precis som i barnspelet Micado/Råttfällan, så kan man inte plocka bitar i evighet innan saker och ting börjar kollapsa.

Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?

11 svar på ”Därför är det uppförsbacke för demokratin”

 1. Väldigt bra skrivet. Känns faktiskt rätt uppgivet att argumentera för integriteten idag i Sverige. Bara att inse att de flesta inte har några gränser utan glatt ”köper” alla trygghetsargument som alltid används för att sälja in nästa steg mot det totala övervakningssamhället.

 2. Instämmer i och för sig med Conny T. Men skulle ändå gärna se att ni försökte få denna artikel publicerad i några papperstidningar.  Minst en sk rikstidning. Och i några landsortstidningar.
  Nu läses den av i bästa fall några hundra bloggare, de flesta redan övertygade.

  I pressen blir det några eller många tusen, tiotusental eller ännu fler som läser. Och som kan ge ringar på vattnet.

 3. Hmmm.

  Om den skall in i en tidning måste den nog skrivas om lite. Tidningar gillar inte citat från andra tidningar till exempel, det går emot deras revirpinkande 😀

 4. Som ett spännande experiment skulle man ju kunna ställa sig utanför en polisstation och filma alla som gick in och ut, med motiveringen att någon där kan vara skyldig till brott. Undra hur länge man skulle få hållas… ?

  Gunnar Rehnberg

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.