Hjälp mig få fötterna under mig

Det är nu snart ett och ett halvt år sedan jag betalade en kuslig restskatt: 164400 kronor var slutnotan. Det motsvarar tiotusen kronor rent per månad varje månad sedan dess.

(Jag bad om hjälp och sa att jag behövde hundratusen för att komma på fötter. Responsen var underbar och jag funderade nästan på att blåsa av av ren tacksamhet, men de sista stora hålen finns fortfarande kvar — så jag låter vädjan stå kvar.)

Under galgen

Som egenföretagare borde jag klara en sådan smäll, men faktum är att många frilansare har mycket mindre marginaler än vanliga löneanställda. Inte heller kan vi förvänta oss någon pardon från skattefogden. Som Janis Joplin en gång i tiden konstaterade: ”Freedom’s just another word for nothing left to lose”.

Saker och ting gick helt enkelt åt helvete. I december 2008 kom kallduschen: 164400 kronor. Etthundrasextiofyratusen kronor, smaka på den extrautgiften… Hade det inte varit för generösa vänner och familj, så hade jag gått i konken där och då. Utan en underbar sambo, hade jag antagligen varit ensamstående.

Jag har levt som en kyrkråtta i två år nu och att mina arbetsredskap håller sakta men säkert på att gå åt helvete. Laptop, ritplatta till och med mobilen håller bokstavligen på att falla sönder. Men trots det är mina arbetsverktyg nästan sekundära, mer akut är att jag redan borde betalat det mesta av de privata skulderna. Istället står jag hela tiden och tittar upp mot snaran, orolig för att den här månaden skall bli den då jag inte ror iland med situationen.

Jag skulle behöva hitta drygt hundratusen för att komma på rätt köl igen, men av dessa är 70000 kronor förhållandevis akuta.

Vill du hjälpa mig finns det två vägar att gå:

 • Du ger mig frilansknäck eller anställer mig direkt.
 • Du hjälper till att fylla min sparbössa med ett bidrag. Pengarna kan sättas in på mitt Nordeakonto:
  Marcus Fridholm: 3053 21 25312 (märk inbetalningen ”kyrkråtta” eller nåt sånt, så att jag vet)

Kontakter om knäck, anställningar eller bidrag kan göras på helpme[at]fridholm.net, eller via kontaktformuläret här på sajten.

Uppdatering: Jag har lagt väldigt många gratistimmar på pp-grafik och vill kunna lägga fler, om du behöver ytterligare motivation menar jag… 😉

Rapport: Så här ser läget ut just nu… Helt otroligt!

Datum Belopp Valuta
2010-08-31 200.00 SEK
2010-08-30 500.00 SEK
2010-08-27 250.00 SEK
2010-08-27 1911.33 SEK
2010-08-27 1500.00 SEK
2010-08-27 251.26 SEK
2010-08-26 63880.00 SEK
2010-08-25 2500.00 SEK
2010-08-25 500.00 SEK
2010-08-25 250.00 SEK
2010-08-19 500.00 SEK
2010-08-18 300.00 SEK
2010-08-18 500.00 SEK
2010-08-16 400.00 SEK
2010-08-16 500.00 SEK
2010-08-16 150.00 SEK
2010-08-16 1337.00 SEK
SEK SA: 75429.59 SEK
2010-08-25 9,31 EUR
2010-08-25 5,45 EUR
2010-08-18 47,95 EUR
EUR SA: 62.71 EUR

46 svar på ”Hjälp mig få fötterna under mig”

 1. Det är det minsta jag kan göra. Din blogg är en av de jag följt längst och jag har ofta lämnat din blogg som en smartare, gladare eller helt enkelt mer engagerad människa.
  Det är mitt lilla sätt att säga ”Tack!”

   

  🙂

 2. Kan du sälja? Orädd för att lyfta telefon o ringa? Jag behöver en säljare till på firman. Jag gillar din orädda och utlämnande stil! Kontakta mig.

 3. Jag har registrerat en överföring så mitt bidrag borde ramla in snart. Den här kommentaren skriver jag främst för att kanske kunna inspirera någon annan att bidra, för jag ger helst anonymt.

  Hoppas att du kommer på rätt köl riktigt snart!

 4. Mattias, tack. Jag tar kontakt med dig så får vi prata om vad det handlar om. Om jag är bra säljare eller inte beror på vad det handlar om.

  Maloki, jag vet att jag inte är ensam om att ha det trångt.

  Mia, du är en pärla.

 5. Tre stycken bidrag har nu dykt upp på kontot:

  2010-08-16 500,00
  2010-08-16 150,00
  2010-08-16 1.337,00

  Jag noterar att ”kyrkråtta” kanske inte var en strålande idé, eftersom jag då inte ser vem som betalat vad. Jag trodde Nordea visade lite mer komplett info om varifrån en inbetalning kommit, så ”kyrkråtta” funkar bara om ni vill vara anonyma.

  Två av summorna är anonyma, om det är någon som inte är nöjd med sin anonymitet så är det bara att säga till. Jag har inte skrivit ut meddelandena eftersom jag kan komma att få personnamn och andra uppgifter där som jag inte vill publicera utan godkännande.

  Jag är ytterligt tacksam för er generositet.

 6. Du råkar inte ha Paypal? Jag får in lite dollar där nu och då för annonser på ett par fotositer (dvs jag får betalt för att ge bort saker jag skapat, imagine that!) och det är enklast att skicka till ett annat Paypalkonto.

 7. @Rickard: Mitt paypal är kopplat till min mailadress med marcus som user och samma domännamn som bloggen. Annars sitter det faktiskt en paypalknapp i marginalen på bloggen som är kopplad till mig… 😉

  Tack på förhand Rickard och Fredrik!

  Notering: De totala insättningarna från er är hittills 3147 kronor och €50, jag tackar och bockar!

 8. Så du ber om hjälp fel månad men jag är rikare än du iaf så en liten slant lyckades jag avvara av lönen.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 9. Jag ligger 35k back för närvarande (som i att kontoställningen är ”minus trettiofemtusen”), men jag har lite outnyttjad kredit kvar till stengolvet som jag sprider din väg i form av 2k5. Betalas tillbaka till någon annan person när den personen behöver det och du känner att du har outnyttjad kredit.

   

 10. Av någon skum anledning hamnade du i Akismets filter Pärs, nå det är åtgärdat och tack för ”avrundingspengarna” — jag känner mig alltmer varm i kroppen av all omtanke.

 11. Hej!

   

  Jag vet hur det är att ha dåligt med pengar, därför har jag nu skickat 250 kr till dig med meddelandet ”Kämpa på!” till ditt konto. Vill också tacka dig för en inspirerande blogg samt dina teckningar i valkampanjen TPB/PP. Mycket proffsiga! Skickar mer pengar när utrymme ges 🙂

   

  PP in i riksdagen!

 12. Från en frilansare till en annan. Bidrag landar på konto imorgon. Nej, vi känner inte varandra. Nej, jag ser inget problem med det. P2P FTW.

 13. Fan, jag kampanjar mig utfattig också just nu, och är också skyldig jävla Skatteverket pengar, så jag har tyvärr inte en spänn att avvara.

  Men det verkar ju som att det har ordnat sig ändå.

  Helt fantastiskt!

  All lycka och välgång till dig!

 14. Haha, men omg, ”restskatt”?

  Så du tjänade minst 500 Tkr och spenderade statens 164 Tkr på annat och sen ska andra täcka för att du inte har koll på företagsregler. Kolla lyxfällan för en annan tjej som inte greppade ”skatt”.

 15. Hej!  Finns det en möjlighet att du kan ge mig förslag på hur jag ska gå tillväga detta är akut jag behöver få ihop 15 000 kr. ganska omgående är sjukskriven sedan 97 å jag orkar snart inte mer har en muskelsjukdom som gör att jag blir sämre för varje dag som går.. Hoppas på några bra tips från dig. Jag går under11

 16. Hej Marie, tråkigt med din sjukdom.

  Jag önskar att det fanns något snabbt och enkelt svar på din fråga. Jag har funderat mycket sedan den där gången då jag bad om hjälp hur det kom sig att jag fick sån respons. Att summan blev så enormt hög beror ju delvis på att någon fantastisk person matade in över 60000 pix på ett bräde, vilket är så osannolikt att man baxnar.

  Jag tror att en del av svaret handlar om att jag skrivit här på bloggen i så många år. Så jag var inte anonym utan en person folk kände igen. Det är lättare att ge en spänn eller två när man vet vem som får dem, att deras syfte är ärligt och att de inte bara är böss-skramlare utan har någon mer substans.

  Att som okänd komma och be om hjälp är så mycket svårare. Det kanske inte borde vara så, men så är det.

  Jag tillhör själv den rätt givmilda/lättlurade/idealistiska/naiva typen och gav bara häromdagen en femhundring till en insamling för en liten iransk tjej. Samtidigt så gick jag därifrån och undrade om jag blivit blåst eller om jag gjort en god gärning, eller kanske både och… Det som gjorde mig obekväm i sammanhanget var naturligtvis relationen, eller snarare bristen på relation, vilket betyder att man inte vet vem man gett stålar till.

  Vad är det som kostar 15000 spänn som du måste få ihop så snabbt?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.