PC för alla – utom för barnen

I PC för alla får man idag råd om hur man kan spärra sitt trådlösa nätverk för tjuvsurfning och hur man på olika operativsystem kan spärra så att barnen inte kan fulsurfa (fildela etc). (Tack Jan-Olof för tipset.)

Kunskap är alltid bra! Så en eloge till tidningen för att den sprider kunskap om hur man styr över nätåtkomsten på sitt W-LAN och i sin dator.

Men varför alltid denna tråkigt räddhågsna, internet och fildelningsfientliga vinkel? Varför ska vi alltid ”tänka på barnen”?

Dina barns surfvanor hanterar du bäst genom att själv vara aktiv på nätet så att du vet vad som händer där, vad man kan göra och vad som kan vara olämpligt. Med den kunskapen i bagaget går det att tala med barnen om deras vanor på nätet. Om du går in i ett samtal med några i din yngre generationen med utgångspunkten att fildelning är något som till varje pris måste stoppas – då är du som artikeln uttrycker det (fast i ett annat sammanhang) rökt.

Vi föräldrar måste inse att vi är i ett kunskapsunderläge gentemot barnen när det gäller nätvanor och att det inte bara är en dålig sak. Nätet hotar inte bara våra barn – det frigör dem, ger dem kunskap, kontakter och makt som vi inte hade tillgång till. Fildelning ger dem inte bara möjligheten att gratis spela det senaste spelet. Fildelning ger dem möjligheter att tillsammans skapa och utveckla musik, film, dataprogram med mera – fantasin sätter gränsen. Fildelning ger dem möjligheten att dela kultur och kunskaper med hela världen. Fildelning ger de begåvade möjligheten att sprida sina alster utan att bli slavar under en urtidsödleindustri utan mänskliga drag.

När ska mänskligheten lära sig att det inte är vapnet/verktyget som gör boven. Hotet kommer inte från internet. Det kommer från vad människor använder det till.

6 svar på ”PC för alla – utom för barnen”

 1. Jäkligt bra att du säger ifrån. Jag gillar iofs inte slutklämmen där du använder vapen som metafor. Internet är oändligt mycket mer verktyg än vapen och jag fullkomligt avskyr den från vapenlobbyn så trötta raden ”guns don’t kill people, people kill people”.

  I övrigt lyfter jag på hatten!

 2. @Rikard – Tack! Som pacifist och vapenvägrare känner jag som du. Det var därför jag la till verktyg. Men om jag bara skrivit verktyg (vilket jag gjorde först) hade meningen blivit obegriplig. Vapen och krig som metafor är tyvärr en del av vårt kulturarv.

 3. Själv är jag inte pacifist numera och den gamla trötta frasen från vapenlobbyn har den jobbiga egenskapen att vara sann, men lik förbaskat ohederlig.

  Det spelar ingen roll om det är vapnen som dödar eller de som håller i dem. Det säger sig självt att det är svårt att döda någon med ett vapen man inte har.

  Dessutom kanske vapen är verktyg, men det ligger liksom i deras inneboende natur att de är verktyg för att utöva våld — om inte mot människor så mot djur eller åtminstone mot måltavlor. Du lär knappast skruva i en skruv med din revolver. Fast… om man får skämta så rått, så kanske de i vissa situationer kan ses som en form av kommunikationsverktyg… :mrgreen:

 4. ”Du lär knappast skruva i en skruv med din revolver.”

  Hmm, använde inte Macgyver en revolver för att skruva fast något enda gången han använde en sådan tingest? Typ som substitut för en skiftnyckel…

  ;-D

 5. MacGyver?

  Men han kan ju ta lite samarin, ett burklock, ett par bomullssnören och ett tuggummi och bygga en tidsinställd bomb — eller nåt sånt… 😀

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.