Verkligheten har blivit dysfunktionell

Det är inte vanligt att man läser science fiction där den mänskliga utvecklingen är hisnande och samtidigt trovärdig. När det varken är en massa teknobabbel eller nutida teknik i uppvampad version. En som har förmågan att skriva just sådan sci-fi och dessutom förmågan att kombinera den med metafysiska och till och med ockulta fenomen är Peter F Hamilton.

The Reality Dysfunction
The Reality Dysfunction

Vill du läsa en beskrivning du kan tro på av mänskligheten som den ser ut om 600 år, vill du fascineras av starka fria rollkaraktärer som inte alla är stöpta i samma form. Teknologi som i delar är på en nivå som skulle göra Arthur C Clarkes ord om magi rättvisa: ”Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic”.

The Neutronium Alchemist
The Neutronium Alchemist

Människorna är fortfarande i högsta grad människor, men kulturen är ibland chockerande. Blandningen mellan det övernaturliga borde i det läget krascha hela kontinuiteten, men istället gör den berättelsen så vansinnig och oförutsägbar att man mer eller mindre får bryta loss böckerna med kofot för att kunna släppa dem.

The Naked God
The Naked God

Vill du svepas med i en historia som spänner över avstånd mätta i ljusdecennier eller till och med sekel, få frågan om godhet och ondska ställd på sin spets och ifrågasatt, samtidigt som handlingen i slutänden rör sig runt ett fåtal individers rädslor, ilska och ambitioner — då är ”The Nights Dawn Trilogy” serien för dig. Böckerna heter ”The Reality Dysfunction”, ”The Neutronium Alchemist” och ”The Naked God”.

Ett svar på ”Verkligheten har blivit dysfunktionell”

  1. kombinera den med metafysiska och till och med ockulta fenomen

    Precis det där är en av anledningarna till att jag hittills låtit bli att läsa Hamilton: jag vill inte ha en massa ockultism, magi och övernaturligheter i min sf (faktum är att jag är tillräckligt mycket purist för att inte ens erkänna det som sf om det blir för mycket av den varan; därmed inte sagt att jag har något emot fantasy — tvärtom — men det är en annan genre).  Det andra är att han skriver sådana tegelstenar till böcker (i serier) att han skulle göra till och med vissa fantasyförfattare gröna av avund.  Och då innebär det en större investering att läsa dem, och då ställer jag också betydligt högre krav på att det ska betala sig.   Just därför är det kul att få läsa andras kommentarer om dem.  Kanske  blir jag en dag nog övertygad för att ge mig på hans böcker.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.