Dagens tips: Gap Series

Det är två årtionden sedan den första boken i Stephen R Donaldsons Gap-serie publicerades. Jag hade läst och tjusats av Covenant-serien, uttråkats av fortsättningen, fascinerats av Mordant-serien och novellerna och visste därför inte riktigt vad jag hade att vänta. Jag minns att jag var både tagen, konfunderad och illa berörd efter att ha läst första boken.

Gap-seriesInledningen är en total djupdykning i den mänskliga avgrunden. Tre huvudpersoner i en arketypisk treenighet av skurk, offer och hjälte. Deras möte satt mot bakgrund av interstellär rymd som laglöst land. Författaren skriver själv i efterordet att det inte alls varit självklart att storyn skulle getts ut. Han skrämdes av vad storyn sa om honom själv:

Yet I was also aware of another reason for my distress. Unlike any other characters I’d ever created, Angus made me feel exposed. It was as if in imagining him I’d tapped directly into the dark side of my own nature; as if I’d found him inside myself instead of inventing him.

Det som slutligen inspirerade honom att slutföra serien var Wagners opera Rhenguldet, som i omtolkad form blev det ark handlingen kunde målas upp på. Ingen rollarketyp är här given, vilket ofta är skillnaden mellan drama och melodrama: hjälten kan vara offer, skurk eller bara patetisk, offret kan vara förövare eller räddande ängel och till och med monstret kan visa sig bära den största sorgen och vara den klippa alla till slut får luta sig mot. Treenigheten rör sig kontinuerligt.

Gap-serien är läsning för den som inte räds mörkret, men också för den som vill gripas av spänningen och dramatiken. Riddarna i de här böckerna rider inte på vita springare…