Brottslingar äntrar riksdagen?

Innan jag blev pirat var jag en vän av ordning. Under förra våren funderade jag länge innan jag tog steget från Moderaterna till Piratpartiet. Många av dessa funderingar finns dokumenterade här på Livbåten. Ett exempel från strax innan jag bytte parti:

För själv är jag moderat. Jag är integritetsvän och livrädd för det nya kontrollsamhället om mitt eget parti hjälper till att skapa. Jag är vän av upphovsrätt och patenträtt inom rimliga gränser. Jag tror på ”the rule of law” och har svårt för lagbrytare om det inte är fråga om en äkta civil olydnad där man är bered att ta sitt straff. Därför ägnar jag mig inte åt illegal fildelning i väntan på att lagen ska ändras. Samtidigt som jag får svårare att stödja mediaindustrin med mina pengar. Snart kommer jag inte kunna lyssna på musik och se på film alls om det vill sig illa. Fast i klistret mellan viljan att bojkotta en industri som inte levererar och min ovilja att ”stjäla”.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att mitt eget parti, att gammelmedierna och vanligt fok börjar ta vår tids ödesfrågor på allvar innan det är för sent.

Några veckor senare föll domen i The Pirate Bay-rättegången och jag lämnade Moderaterna. Jag har dock inte ändrat uppfattning om vikten av ”the rule of law”. Jag är fortfarande en vän av ordning. Jag ägnar mig inte åt illegal fildelning. De hundratals DVD-filmerna, CD-skivorna och dataspelen är hemma är fortfarande lagligen införskaffade. När jag vill titta på media via någon av mina datorer så måste  jag ständigt lägga tid på att krångla över dem till spelbara format, eller att använda någon av de inte alltid så användarvänliga lagliga tjänsterna. Men för mig känns det viktigt att fortsätta vara en vän av ordning.

Trots det applåderar jag Piratpartiets beslut att stödja The Pirate Bay först genom att säkerställa att sajten har internetkoppling genom att bli dess ISP. Och idag genom utspelet att erbjuda sajten parlamentarisk immunitet när vi äntrar riksdagen.

Vän av ordning måste undra hur jag får ihop detta. Motståndare till illegal fildelning, piratpartist och ändå anhängare av att ge  The Pirate Bay en säker hemmahamn.

Så här är det. Domen mot The Pirate Bay var en rättsskandal. The Pirate Bay är en sökmotor för att hitta de torrentfiler som gör det möjligt att dela filer med andra på nätet. Med hjälp av The Pirate Bay kan man hitta såväl lagliga som olagliga filer att dela. Om poliser, åklagare, domare, politiker och andra förstockade fildelningsmotståndare (Jag länkar Andreas Ekström för att han i kommentarsfältet till det länkade inlägget visar att det handlar om ett oförsonligt hat mot TPB.) drevs av ett uppriktigt intresse att förstå och bedöma den nya teknologin så skulle de inse att man i världen utanför internet inte skulle åtala och döma de som byggt ett neutralt verktyg för att det finns människor som använder detta verktyg till olagligheter.

The Pirate Bay i dess nuvarande form har dessutom anpassat sig till slutsatserna i domen från i våras genom att ta bort trackern, vilket gör sajten i dess nuvarande form laglig enligt just den tingsrättsdom som folk använder för att förklara hur olaglig den är. Ironiskt eller hur.

Vi piratpartister gör nu vad vi kan för att skydda denna symbol för att Sverige ligger vid frontlinjen i diskussionen om det nya digitala samhället, när det gäller upphovsrätten, när det gäller tekonologiutveckling och när det gäller informationspolitik. The Pirate Bay är politik. Den är en ikon, ett baner att samlas kring och ett av Sveriges mest kända internationella varumärken. Jag är stolt över att vara med i en organisation som skyddar den. En politiskt parti som inte bara pratar

15 svar på ”Brottslingar äntrar riksdagen?”

 1. Jag håller med dig! Bara för att jag sympatiserar med PP, så innebär det inte att jag är en sunkig finnig asocial kille som fyller en terabyte av hårddisken med DVD-filmer och fnyser åt alla som försöker tjäna en slant på diverse typer av media. Skulle jag brinna för att producera musik eller annat, så skulle jag ju också vilja kunna tjäna pengar på det, och jag respekterar alla bra artister och konstnärer som jag känner för och konsumerar. Därför är jag t.ex. betalanvändare på Spotify.

  Däremot skulle en röst på PP från mig (jag är inte 100% säker än hur jag ska göra i år) vara en röst mot okunnighet, en röst mot ignorans, och en röst mot påverkan av lobbyverksamheter. Sådant som genomsyrade rättegången mot The Pirate Bay, och som rentav tilläts ge domen åt killarna som det är tveksamt ens drev sidan när domen föll (och än mindre idag). Men det var tydligen ointressant, eftersom man främst ville statuera exempel. Det enda värre än vad som hände där, var nog intrånget på PRQ innan dess, där datorer utan illegalt material på sig beslagtogs och orsakade ekonomiska problem för både PRQ och deras legala kunder. En razzia utan motstycke i Sverige, som närmaste kändes som ett intrång av brottslingar än en polisiär aktion.

  Allt under tiden rapporter numera nästan entydigt säger att stora negativa ekonomiska effekter av fildelning kan omtvistas. Det låter kanske tokigt, men summan av fildelning med dess ekonomiska förluster + fler godhjärtade köp med dess ekonomiska vinster (tack vare större exponering via fildelning) behöver tydligen inte vara kraftigt negativ. Lagarna måste reflektera detta, och inte, som idag, döma fildelare hårdare än sexbrottslingar eller folk som stjäl av pensionärer. Det är en förlegad syn som tillsammans med copyrightlagstiftning och dess skydd tills *efter* innehavaren ligger i kistan (såvida copyright inte givits till personer när de fortfarande gick i dagis) måste ses över.

 2. Helt oavsett det goda syftet var detta ett korkat utspel. Nu vet jag ju att pp inte kan komma in i riksdagen.
  Rick artikel kommer att ligga som en kvarnsten runt halsen … det duger inte att kommentera och tolka.

  Jag är upprörd, hur dum får man vara?

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/07/nu-graver-piratapartiet-sin-egen-grav.html

  Jag vill ju ha in pp i rixdagen, men då får man lov att begripa hur folk reagerar – och hur motståndarna använder sådana här dumheter.

 3. @Lars-Erick – Jag håller inte med dig. Det är värdefullt för partiet att visa att vi står för vad vi säger i både ord och handling. Visst kommer detta att kunna användas av våra motståndare, visst kommer det att skrämma bort en och annan väljare. Men de flesta som regerar negativt på att vi visar vårt stöd för The Pirate Bay är väljare vi ändå inte kan nå. Däremot kan saker som denna väcka uppmärksamhet och hjälpa oss att mobilisera de väljare som sympatiserar med oss.

 4. Hur korkat eller bra det är beror i hög grad på hur man för debatten vidare. Själv tror jag att det är precis en sådan vagel i ögat/provokation som krävs för att bryta igenom den våta filt som lagts över debatten.

 5. Med desperata partiledare kommer desperata utspel. Uppenbart att Falkvinge är mer än rejält desperat. Falkvinge tar efter Gergils och Hintzes teorier om att lagbrott ska skyddas av politisk immunitet,men vi kan ju konstatera att det inte funkade så bra för Hintze…

  Falkvinge kommer inte få fler röster genom att gulla med TPB. Helt klart blir det tvärtom. PP framstår allt mer som ett clownparti lett av en pajas och hans följe av lunatics..

 6. Nu är det ju faktiskt inte ens avgjort om The Pirate Bay bröt mot svensk lag när de hade en tracker, den frågan skall ju väldigt taktiskt tas upp i rätten efter valet.

  I sin nuvarande form som är det en ren sökmotor för information sajtens användare vill dela med varandra. Rent tekniskt är det text det är fråga om, i form av länkar med en hash-summa. Det finns inte längre någon tracker, och samma information kan utan vidare hämtas via google, eller för den delen vilken sökmotor som helst.

  Utöver sökmotorn är det en blogg och lite annan information av politisk natur. Politisk yttrandefrihet är inte olagligt i Sverige, tvärtom är det något vi borde skydda.

  Trots att det alltså inte finns några sakskäl mot The Pirate Bays nuvarande verksamhet, så görs allt för att stoppa sökmotorn och därmed även de politiska delarna. Att ett poltiskt parti valt att leverera bandbredd gör det svårare att komma åt, och det här förslaget är att ställa saken på sin spets.

  Att ställa saker på sin spets är ingenting främmande för politiken och handlar varken om pajaskonster eller desperation. Du behöver inte hålla med, men det är inte fråga om att politiken skall skydda lagbrott.

 7. ”Det finns inte längre någon tracker” Det vet du väl ändå att det är rent struntprat?

  ”det är inte fråga om att politiken skall skydda lagbrott.” Jo det är ganska uppenbart!

  ”handlar varken om pajaskonster eller desperation”  Jo det gör det verkligen.

 8. @Juffsy Frukt – Retorikens elementa: man ska ha tre argument. Tre kan du räkna till, men argument vet jag inte om jag vill kalla det.

 9. När ska partiet avsätta pengar för att friglra Dawit Isaak? För att starta oberoende bokförläggare? Oberoende tidningsutgivare?

  Yttrandefrihet är viktigt, men varför stödja just en verksamhet? Tycker det är klantigt, populistiskt, oärligt och även respektlöst mot mig. Jag som riksdagskandidat dras med i detta, utan att få säga mitt. När jag säger att jag inte tänker ge vallöften som omöjligt kan infrias – får jag höra att det är ”olyckligt att jag inte känner att jag har argument”.

  Jag har argument för yttrandefrihet, för det positiva i torrentteknik och fildelning i stort. Men det här utspelet är jag inte med på….hoppas bara integriteten tas upp som valfråga snart…

  ….nästa utspel handlar också om teknik….

 10. Trist att du känner så Hanna, själv ser jag inte en motsättning i att stödja både det ena och det andra.

  Du vet lika väl som jag att partiets ekonomi och orden ”avsätta pengar” blir ett skämt i samma mening. Jag hakar på alla dina förslag förutsatt att vi kan finansiera dem. Det kommer vi kunna göra så småningom, det är jag ganska säker på.

 11. ”….nästa utspel handlar också om teknik….”

  också? Det här utspelet handlade väl då rakt inte om teknik iaf, det handlade om väl snarare om juridik?

  Med en allt för bred definition av ”handlar om teknik” kan bokstavligen alla frågor sägas göra det, viss typ av barnadödlighet kan tillexempel sägas handla om bristande andnings-teknik, osv… vad i vår vardag inbegriper inte i någon mån ”teknik”?

 12. Mycket bra skrivet!

  Självklart handlar det inte om att skydda olagligheter. Det finns ingenting som talar för att TPB som det ser ut i dag är olagligt. Hela hanteringen av TPB från rättsapparaten andas partiskhet och rättsskandal och var en bidragande orsak till att jag blev pirat (FRA var huvudskälet)

   

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.