Smurfar du smurfen?

Smurfrik den store
Smurfrik den store

I Peyos seriealbum Supersmurfen (eller Smurfrik den store) från 1965 (franskt orginal) så går smurferna till val. Det handlar om att ersätta Gammelsmurf medan han är bortrest. I den första valomgången får alla en röst var eftersom alla röstar på sig själv.

Inför den andra valomgången kommer Smurfrik på att han kan lova folk det de vill ha för att värva röster. Han berömmer kokettsmurfens utseende, han lovar tårta varje dag och pannkakor tre gånger i veckan till matsmurfen och latsmufen utlovas obegränsat med fritid.

Kvällen före valet håller Smurfrik ett eldande tal:

I  morgon smurfar ni till valurnorna för att smurfa vem som ska vara er smurf! Och vem ska ni smurfa på? På en som inte smurfar längre än hans smurf räcker? Nej! Ni behöver en stark smurf som kan smurfa er utan att smurfa! En sådan smurf är jag! Vissa smurfer smurfar att jag bara smurfar efter ära! Det är inte smurf!
Jag vill allas er smurf och jag ska smurfa till min sista smurf för att smurfen ska segra i vår smurf! Och det jag smurfat, det smurfar jag! Smurfa är smurft är mitt motto! Rösta därför på MIG allihop! Leve smurfernas land! LEVE JAG!

Dagen efter får Smurfrik 96 röster av 99 och förvandlas till Supersmurfen.

Tänkvärt? Möjligen bara kul.

2 svar på ”Smurfar du smurfen?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.