Tiziano Motti – smile29 – ogillar anonymitet

Tiziano Motti, en av de som skapade smile29-deklarationen, kontrar på europaportalen om att han inte alls är intresserad av alla googlesökningar. Det är facebook, youtube med flera han ”egentligen” är ute efter — för att inte tala om vår anonymitet.

Europaportalen

Hur går försvaret av medborgarnas friheter ihop med att vilja lagra alla människors sökningar på Google?
– Det gör det inte, säger Tiziano Motti.

Han vill inte alls spara alla sökningar som görs på nätet.
– Förslaget handlar egentligen om så kallade ”content providers”, det vill säga de som gör att man kan lägga upp material på internet, som Facebook, Youtube eller bloggverktyg. Det är de som ska spara IP-nummer, precis som internetoperatörerna måste göra i dag enligt datalagringsdirektivet, säger han.

Det är med andra ord vår rätt att anonymt bidra med innehåll på nätet som är problemet enligt Motti. Vad han egentligen menar med det framgår allteftersom intervjun drar ut på tiden:

De utlovade femton minuterna växer till tjugofem, till trettiofem. Han är mån om att få fram sitt budskap. Och till slut landar han i en slutsats, det som han kallar det övergripande syftet med initiativet:
– Det ska inte gå att surfa anonymt på internet. Jag vill introducera den så kallade skyddade anonymiteten, säger han och drar ut på de två orden.

Enligt Tiziano Motti måste man hitta en balans på nätet, och det ska ske genom den ”skyddade identiteten”. För att någon ska kunna få tillgång till nätet måste denne identifiera sig genom att skicka in uppgifter till internetoperatören.

Sedan ska varje uppladdning av text, bilder eller videoklipp kunna spåras av myndigheterna. Däremot ska man fortsatt kunna vara anonym gentemot andra internetanvändare.
– Jag är en försvarare av yttrandefriheten, jag gillar inte censur. Men i dag kan någon som blir förtalad eller anklagad för något på nätet inte försvara sig ordentligt.

Hur ska det gå till rent tekniskt?
– Jag är ingen tekniker, fråga inte mig, säger han och fäller ner blicken en sekund för första och enda gången under vårt samtal.

Mottis ”skyddade anonymitet” är nyspråk för att man inte har någon anonymitet alls gentemot myndigheterna, utan endast gentemot andra internetanvändare. Nyspråk för att det när man säger det låter som om anonymiteten skulle stärkas, när det egentligen är den diametralt motsatta utvecklingen han propagerar för.

Motti har skapat föreningen Rättigheternas Europa som säger sig vilja skydda vanliga medborgares fri och rättigheter. Det påminner mest om TV-predikanten från Genesis: ”Jesus He Knows Me”:

Won’t find me practising what I’m preaching
won’t find me making no sacrifice
but I can get you a pocketful of miracles
if you promise to be good, try to be nice
God will take good care of you
just do as I say, don’t do as I do

Det räcker inte att säga att man vill försvara medborgares rättigheter och friheter, man måste visa det i praktisk handling. Resonemanget han för är att rätten att kunna sätta dit någon som förtalar dig eller anklagar dig för något trumfar rätten att vara anonym.

Än en gång är det myndigheterna som skall vara garanten för ”det goda”, det vill säga att kunskapen om identiteten inte missbrukas. Motti säger sig till och med vara en försvarare av yttrandefriheten och motståndare till censur, men grunden för yttrandefrihet är möjligheten till anonymitet och det är inte privatpersoner som censurerar utan det är just de myndigheter som skall företräda ”det goda”.

Vad Motti dessutom inte riktigt tycks vilja kännas vid, är att deklarationen han var med och skapade faktiskt uppmanar till att just spara sökord från sökmotorer som en del av datalagringsdirektivet. Att han nu kommer och påstår att han egentligen ville något annat, illustrerar mer hur han spelar med systemet än påverkar innehållet i deklarationen som gått igenom.

Det är starkt oroande att en person som anser att medborgarnas rätt till anonymitet är förhandlingsbar helt tydligt har tillgång till de resurser som kampanjen för smile29 måste ha konsumerat. Vad är nästa ”rättighetsskydd” han vill införa, och hur kommer han att driva frågan kring smile29 framöver?

Jag får alltid en slags känsla av att titta in i den mörka historien när jag läser kommentarer från människor som Tiziano Motti. Jag tänker undvika Godwins lag här, men kan ändå inte låta bli att känna hur det kryper utmed ryggraden av obehag. Tillräckligt med tid har gått sedan vi senast brände fingrarna ordentligt, och nuvarande generationer har inte egna erfarenheter utan bara det de kunnat läsa sig till eller fått berättat av föräldrar och deras föräldrar. Jag får känslan av att vi vann det kalla kriget, men att vi i och med det snabbt glömde vad vi egentligen kämpade för…

8 svar på ”Tiziano Motti – smile29 – ogillar anonymitet”

 1. Hehehe, bloggregistrering, fast baklänges. Tur att jag precis oljat in högaffeln

 2. Men.. förbannade jävla fascisthelvetesjävla DÅRPELLE!!!!!!!!!!!!!!

   

  vad i helskotta gör den där clownen i Europaparlamentet?!?!?!?!?!?!?!?!?

 3. ”Sedan ska varje uppladdning av text, bilder eller videoklipp kunna spåras av myndigheterna. Däremot ska man fortsatt kunna vara anonym gentemot andra internetanvändare.”

  Är det inte det här som pågår just nu i kina, för att hitta de som… ” inte lärt sig tänka rätt”? Låter även som klippt och skuret för gamla soviet, men knappast för dagens demokratiska samhälle.

  Vad hände med det gamla goda ” jag tycker du har fullständigt fel åsikt, men är bered att dö för din rätt att uttrycka den”?

  Kanske är det dags att plocka fram den gamla frasen och lägga till ” och inte bli registrerad” i slutet?

 4. ”Jag tycker du har fel åsikt, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka den, utan vare sig repressalier eller registrering.”

  Snyggt

 5. Även om Motti säger att han inte vet hur det skulle kunna gå till att tekniskt skapa denna pseudo-anonymitet, så finns det andra som har konkreta planer på precis detta.
  Aniyan Varghese från EU-Kommissionen som vill ha elektroniska ID  (eID) förespråkar ett eID management system som skulle möjliggöra just det som Motti vill ha (se sidan 11): http://www.epractice.eu/files/eID%20Obeservatory%20Mtg%20Bxls.%2029.09.09.pdf

  Reinhard Posch, en annan förespråkare för eID vill dessutom att detta ska krävas för alla slags transaktioner på internet: ”- eID for all: natural and non natural persons, servers and services. – transparency and accountability.”
  Se sidan 17 här: http://www.fi-prague.eu/program/p/posch.pdf

  Denne Posch råkar också vara styrelseordförande för ENISA, European Network and Information Security Agency.
  http://www.enisa.europa.eu/about-enisa/structure-organization/executive-director/ED_Helmbrecht_MB_Posch.JPG/view

 6. Alla är de gubbar och gummor som inte vill förstå att värdet i ett nätverk står i direkt proportion till möjligheten att vara anonym om man så önskar.

 7. Tänkte inte på det innan, men just:

  ”Sedan ska varje uppladdning av text, bilder eller videoklipp kunna spåras av myndigheterna. Däremot ska man fortsatt kunna vara anonym gentemot andra internetanvändare.”

   

  blir ju intressant, samt visar på varför så många meppar skrev på. Wikileaks, whistleblowers, be gone, om man ska tala klarspråk.

   

  Politik ska ju vara roligt, är ett mantra som trummats in många gånger. Därför är det viktigt att jag ger upp all min frihet, medans jag trycker på den där förbannade knappen 800 ggr om dagen på jobbet, för att tjäna in pengar till statskassan.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.