Expressens valmanifest

Har getingen fortfarande sting?100 dagar före valet släpper den liberala tidningen Expressen sitt valmanifest. Lägg märke till ordet liberal. Tidningen listar 16 politikområden med vidhängande sakpolitiska krav:

1. JOBB: Sänk tjänstemomsen

2. SKOLA: Bygg ett Nobeluniversitet

3. UTRIKES: Vi ska stanna i Afghanistan

4. KLIMAT: Gör Sverige till elbilens land

5. RÄTTSVÄSENDE: Skapa en nationell polis

6. TOLERANS: Håll SD utanför riksdagen!

7. SKATTER: Skrota värnskatten

8. DEMOKRATI: Halvera riksdagen

9. ARBETSLINJE: Höj pensionsåldern till 63

10. VÅRD: Lägg ner landstingen

11. ÖPPENHET: Vi behöver fler indier

12. REPUBLIK: Ge oss en president

13. FÖRSVAR: Sverige bör gå med i Nato

14. JÄMSTÄLLDHET: Slopa vårdnadsbidraget

15. EUROPA: Byt kronan mot euron

16. FÖRMYNDERI: Gårdsbutiker borde få sälja vin

Jag måste erkänna att jag blev så desillusionerad av att en liberal ledarsida i 2000-talets Sverige inte noterat att grundläggande frihetsvärden som brevhemlighet, informationsfrihet och privatlivets helgd är hotade, att jag inte klickade på en enda av länkarna.

Det finns ingen annan möjlig tolkning av det faktum att inte en enda informationspolitisk fråga är med i manifestet än att Expressen släppt kontakten med sina liberala rötter. Sorgligt.

Lake konstaterar att de borde skämmas:

Hur kunde ni totalt ignorera integritetsfrågan Thomas Mattson och Anna Dahlberg? Är det inte en viktig fråga för tidningen? Skäms!

Vi på Livbåten kan bara sorgset hålla med.

Sedan Beatrice Ask kom med sitt förslag om att utreda möjligheten att åklagare ska kunna ta beslut om fängelsestraff genom någon form av strafföreläggande i förrgår har knappt ett pip hörts från traditionella media. Jag tycker mig skönja ett mönster att de som har makten i Sverige (den politiska, den mediala och den ekonomiska) verkar ha enats om att integritets- och rättsäkerhetsfrågorna ska hållas utanför 2010 års valrörelse.

Vi pirater skulle kunna beklaga oss över detta, men jag föreslår att vi knyter näven i byxfickorna istället och visar att svenska väljare bryr sig om informationspolitik – om integritet, kunskap och kultur – genom att äntra riksdagen efter höstens val.

3 svar på ”Expressens valmanifest”

  1. Jag håller (självklart) med dig Göran. Även om jag tycker Expressen har rätt i de flesta frågor så orkar jag inte bry mig om majoriteten av dem. Utan en garanterad, grundlagsfäst yttrandefrihet har vi ingenting…

  2. Visst kan en och annan av Expr frågor anses som viktig, el t o m mkt viktig. Men håller med om att många gäspar man åt, och att de viktiga frågor du nämner, de saknas.
    Som alltid när gammelmedia el riksdagspartier vill sätta dagordningen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.