Stämpla in på jobbet och häng in empatin i garderoben

Anna Troberg är upprörd och då blir hon extra vass att läsa. Hon är förbannad på migrationsdomstolen och det med all rätt. Det hon reagerar på är ett resonemang om en lesbisk kenyansk kvinna, som ”får skylla sig själv” eftersom hon inte dolt sin läggning i hemlandet…

Ursprunget till hennes ilska finns att läsa om i Kvällspostens fyndigt namngivna artikel ”Kung över en gödselstack” av Johan Folin:

I en rapport om HBT-flyktingar presenterar Stig-Åke Petersson som är flyktinghandläggare på RFSL ett par fall där migrationsverket eller migrationsdomstolen har fattat hårresande beslut.

Bland annat fick en lesbisk flykting från Kenya avslag på sin asylansökan eftersom hon inte dolt sin sexuella läggning från allmänheten. Hon hade skrivit dikter om lesbisk kärlek och har därför sig själv att skylla för att hon har fått problem i hemlandet, enligt migrationsdomstolen.

Resonemanget är på samma nivå som när ett våldtäktsoffer får bära skammen för våldtäkten eftersom hon/han klätt sig eller betett sig utmanande. Vi har alla hört resonemangen om korta kjolar, flirtighet och tidigare sexuell historia — det blir inte bättre hundrade gången man hör det. Det är ett resonemang helt ovärdigt en rättsinstans av något slag i ett demokratiskt och sekulärt land.

that's love

Folin har två exempel till på myndigheternas människofientlighet, det första gäller ojämn poängfördelning över läsåret på vissa program och CSNs resonemang kring det hela:

Att antalet poäng och studieveckor på läsårsbasis stämmer bryr inte Centrala studiestödsnämnden, CSN, om. Hundratals teknologer på bland annat Lunds tekniska högskola, KTH i Stockholm och Linköpings universitet har fått återbetalningskrav från CSN på mellan 2000 och 42 000 kronor, för att de har tagit poängen på ”fel” sida av nyår.
CSN:s generaldirektör Kerstin Borg Wallin sa till Dagens Nyheter att ”reglerna är väldigt klara och det är ingen tveksamhet om vad som gäller”. Det verkar som att CSN:s kunder inte riktigt håller med. Det är bra att CSN försöker kontrollera att pengar inte betalas ut felaktigt, men det är ju inte det som är problemet i det här fallet. Problemet är att CSN inte accepterar att planeringen av heltidsstudier kan vara upplagd på något annat sätt än det vanligaste.

Det andra gäller våra skadade afghanistansoldater:

Peter Kero och David Ström, som skadades när de tjänstgjorde i Afghanistan, får ingen ersättning från försäkringskassan eftersom de inte anmälde sig till arbetsförmedlingen direkt när de kom hem från sin tjänstgöring. Till saken hör att de fortfarande sitter i rullstol på grund av skadorna efter bomben som exploderade under terrängbilen de färdades i.

Problemet är att det naturligtvis som alltid annars saknas fungerande instrument för att se till att fel person på fel plats flyttas för att inte göra mer skada. Sitter du på en maktposition utan att vara folkvald, så skall det själva faen till för att någon skall kunna flytta på dig. I så fall är chansen större om du blir påkommen med något som inte alls relaterar till din arbetsuppgift, som att ha besökt prostituerade eller strippklubbar, gått på fetish-fester, låtit bli att betala din TV-avgift eller anlitat en barnflicka utan att betala tillräckligt i skatt (och helst lite till). Att du missköter – eller är olämplig för – ditt jobb betyder inget alls.

Sen undrar jag om det är jag som drömmer, eller har myndigheternas paragrafrytteri ökat de senaste åren? Det är nästan så att man tror att det sitter folk på myndigheterna och tänker: ”Jasså, ni vill att vi skall strama upp? Nu skall ni minsann få se på uppstramning!”

Rick Falkvinge talade om vänskapskorruption och det är ungefär där man landar. Så länge ingen myndighetsperson behöver känna sig det minsta orolig oavsett hur absurda resonemang de för sig med, så kommer våra myndigheter att bli alltmer avhumaniserade.

Anna uttrycker det kärnfullt:

Jag vet inte riktigt när det hände, men det tycks ha smugit sig in ett allmänt förakt mot den enskilda människan i statsapparaten. Människor ska likriktas, de får inte sticka ut. De ska avlyssnas, kontrolleras och övervakas. Det är verkligen inte ett sådant förhållande jag vill ha med staten. Jag tycker att det är djupt dysfunktionellt. Och jag kan inte låta bli att undra varför folk inte blir mer upprörda och sätter stopp när makten gör lite som den vill med oss alla.

Jag vill ha ett land där politiker, myndigheter och rättsväsende respekterar grundläggande mänskliga rättigheter på alla nivåer. Och om de inte gör det, så ska det få konsekvenser. Det ska inte vara som nu när man uppenbarligen kommer undan ostraffad trots diverse olika kontinuerliga övertramp för att man anses lida av galopperande inkompetens.

Ett stort problem i sammanhanget är att det liknar kinesisk vattentortyr — ni vet den där varianten med vatten som droppar mot pannan. Den första droppen märks knappt, men när den tiotusende droppen träffar är det som att få en glödande spik i huvudet. Så det blir alltmer smärtsamt, men eftersom det fortfarande är vattendroppar så når ingen enskild vattendroppe upp till en tillräckligt stor skandal för att hota de idiotiska maktmänniskorna.

Det enda som kan rädda situationen är att tillräckligt många av oss säger: NOG NU!

3 svar på ”Stämpla in på jobbet och häng in empatin i garderoben”

  1. Nils Ferlin skriver i en självbiografisk dikt om sig själv som en ”besynnerlig igelkott”, ”ty dessa spjut som jag sträcker ut, har genomborrat mig själv förut”.

    När myndigheter synes ha hårdnat och förråats utåt, tror jag det beror på att det inre klimatet hårdnat först. Pressen på att prestera, att inte sticka upp, slimmandet av verksamheten har medfört har börjat synas utåt nu. Inte bara genom att myndigheterna förväxlar sitt egenintresse med det allmänna bästa, utan också i likgiltigheten i hur man behandlar människor.

    Typexemplet är väl Försäkringskassan, som det varit ”inte så trevligt” att arbeta på under senare år. Och det syns till slut också utåt.

  2. Själv hänger jag av mig hjärnan när jag stämplar in eftersom det inte är tillåtet att tänka själv. Någon har redan tänkt åt mig och svaret på alla eventuella problem som kan dyka upp står i ett gäng pärmar som påstås vara skrivna så att vem som helst ska kunna komma in direkt från gatan och utföra olika moment utifrån instruktionerna. Att sedan kollegor med tio års arbetserfarenhet gör fel när de faktiskt följer instruktionerna punkt för punkt är ju bra jävla märkligt.

    Men en annan sak: För nåt år sen läste jag en underhållande bloggpost om en svensk soldat (i FN-tjänst tror jag) som skadades i en granatattack och skulle fylla i en blankett för att få ersättning från Försäkringskassan. Det var dels mycket underhållande, och dels också ett skrämmande tydligt exempel på vad som händer när du som individ har fräckheten att hamna i en sitation som inte passar in i formuläret. Tyvärr hittar jag den inte nu.

  3. Glöm inte att F(uckup) Kassan har skickat ut små glada tillrop att ”Är det inte dags att jobba nu” till långtidssjuka, handikappade och utvecklingsstörda

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.