Wagenius Lag

Hos den alltid lika briljante Josh hittar jag den nymyntade termen ”Wagenius lag”. Josh har liksom jag sneat till rejält på den korkade kampanjen från ”Stoppa Langningen” och frågar sig om det verkligen var deras mening att försöka få honom att börja langa i ren protest?

Josh efterlyser en ”lag” mot argumentation som innehåller ”din dotter”, på samma sätt som ”Godwins lag” diskvalificerar den som tar upp nazismen i någon form av debatt som rent faktiskt inte handlar om just nazismen.

Men det är inte ”din dotter” som ”Wagenius lag” i Josh tappning, handlar om. Utan den handlar om att du i varje fråga där du upptäcker att du håller med KD bör fundera ett varv till innan du skriver. Personligen tycker jag vi kan sammanföra de två sakerna i en mer generell variant.

Wagenius lag
: En normativ regel för debatt, reklam och kommunikation överlag, som diskvalificerar den som använder argument baserade på ”om det gällde din dotter…”, ”skulle du vilja att din dotter…”, eller motsvarande som underförstått utmålar döttrar som viljelösa, hjälplösa, naiva våp vars oskuld och tadel kräver extra skydd jämfört med sönernas.
En debattregel som menar att om du finner dig hålla med KD i någon fråga som gäller genus, livsstil eller sexualitet, så bör du fundera ett varv till…

Det skulle nog vara bra för debatten om en sådan lag i någon tappning blev lika generell som Goodwins lag:

  • Det skulle göra TV-inslag med korkade politiker mer intressanta, när journalisten plötsligt frågar om det inte är ett brott mot ”Wagenius lag” 😀
  • Det skulle tvinga vissa mer drastiska feminister att fundera på hur det kan komma sig att deras syn rimmar väl med de kristkonservativas.
  • Det skulle tvinga reklambyråer att åtminstone fundera på om det är en bra idé att kläcka ur sig dumheter om döttrars hjälplöshet.

Potentialen är helt enkelt enorm.

8 svar på ”Wagenius Lag”

  1. Wagenius i illustert sällskap med Goodwin, Hanlon, Finagle med flera. Det är få förunnat att skapa bevingade ord.

    Samtidigt så finns det faktiskt tillfällen där KD har rätt, jag känner iofs bara till ett fall, att skilja på den civilrättsliga och cermoniella delen av vigseln, men även en inskränkt kristdemokrat kan uppenbarligen hitta rätt nån gång ibland. Jag blev så förvånad att jag nog automatiskt följde Wagenius lag både en och två gånger men kunde bara konstatera att vi var överens. Så om någon har observerat flygande kor eller liknande fenomen så vet ni varför…

  2. Jag skrev ”fundera ett varv till”, inte ”automatiskt byta åsikt” — man behöver ju kolla ut genom fönstret för att se om några kossor flyger omkring… 😀

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.