För vi har ju ingen hedersmoral här ju !!!

Vi lever ju i världens mest progressiva, sekulariserade, framsynta och frigjorda samhälle (jorå, serru!), så här kan man ju inte hitta någon unken hedersmoral. Hur skulle landet som blev stämplat som den sexuella frigörelsens paradis efter ”nyfiken gul” kunna vara unket sexualmoralistiskt/sexistiskt?

Jo säkert skall du se. Men vad skall man tro när man ser sånt här?

hedersmoral i svensk tappning
Grattis, då har vi konstaterat att tjejer är offer och killar är busar...

Vilken jävla stjärna – ursäkta franskan – fick idén till den här förbannade skylten?
Ge tanten/gubben en medalj, för det var det mest unkna jag sett på år och dar.

Det är tydligen skillnad på tjejers och killars oskuld, för var kan man läsa motsvarande om ”din son”? Varför, varför, varför är tjejer alltid offer? Varför skall tjejer nödvändigtvis till varje pris hålla på sig? Det är bara vår medeltida syn på sexualitet som gör att det överhuvudtaget skulle kunna tänkas vara ett problem.

Vi har så mycket moralism vi skyfflade in i garderoben i slutet av sextiotalet och sjuttiotalet att det växt till en egen livsform som morrar och krafsar på dörren. Öppnar du för att kolla vad det är, så kommer du innan du vet ordet av att börja hötta med pekfingret och prata om hur saker och ting borde vara. Sen kommer harangerna om hur folk egentligen borde bete sig och att de minsann borde lära sig veta hut.

Om du inte genast ringer anticimex för att ta död på eländet, så kommer du snart att börja tycka det är helt rätt att flickor skall hålla på sig till dess de blir myndiga (innan dess är de ju barn), att man inte skall fotografera varandra nakna, att ungdomar minsann inte skall smaka en droppe sprit innan de fyllt tjugo, att alla som har rent mjöl i påsen minsann inte har något att frukta från polisen och rättsväsendet, att straffen för alla brott borde dubblas och att staten minsann skall ta hand om oss och berätta vad som är rätt och fel — eftersom vi inte är förmögna att fatta det själva.

För så är det med könsrollerna vettu!

vad är det värsta som kan hända så länge frivillighet råder? En kille/tjej blir av med oskulden — big deal.

I någon slags romantisk novelliknande föreställningsvärld skall det helst ske när man är sisådär sjutton, arton, nitton år och i det närmaste funderar på att förlova sig med tjejen/killen man varit tillsammans med ett halvår eller mer.

Man planerar fnittrande att ”nu skall det ske” och travar iväg och köper kondomer medan man rodnar hela vägen upp till hårfästet. Sen fumlar man omkring i sängen, hellre än bra, och det gör lite ont — men vad är väl en bal på slottet, det kan ju vara tråkigt och alldeles alldeles underbaaart! Det är faen i mig rena staffan hildebrandsexet som är idealet för hur man skall göra första gången — ni vet ”G som i Gemenskap”: nakenbad mitt i natten, motorcykel, några procent hit eller dit-snack och sen armhävningsknull. Efteråt sitter man i sängen och sjunger sånger tillsammans medan solen går upp.

För så ser ju verkligheten ut för de allra flesta, skall du se…

14 svar på ”För vi har ju ingen hedersmoral här ju !!!”

 1. Grejen är  väl även den att det är rent kontraproduktivt att förbjuda/strängeligen förmana mot något i varje form, eftersom det (åtminstone i den åldern) gör det bara än mer spännande. Ett förbud eller förmaning mot alkohol riskerar bara att man vill trotsa det, varpå man gör det rejält, blir dyngrak istället för smålullig och råkar ut för dom där sakerna man _själv_ inte vill (i motsats till någon annan inte vill).

  Aningslösa åtgärder får perversa konsekvenser, way to go…

 2. Men Björn, nu är det ju, som den här bloggen konstaterat i en annan briljant bloggpost, skillnad på att ha en öppen attityd kring alkohol och att låta 14-åringen ta med ett helrör från barskåpet på fest. Det ”roliga” med just den här affischen är ju att den avslöjar en massa unken moralism, som bloggposten förtjänstfullt påpekar. Det, får man förmoda, avsedda budskapet att ungdomar som förses med alkohol löper större risk att utsätta sig för/bli utsatta för på olika sätt skadliga dumheter (inklusive sexuella sådana) är det väl egentligen inget fel på? Det finns många goda skäl att inte köpa ut till sina minderåriga barn, varav en ökad risk för dumma sexuella beslut nog kan anses vara ett.

 3. @Mr. M

  Och hur lät du bli att tänka nu? Det finns säkert som du säger en massa bra skäl att ta till om man vill övertyga någon att inte köpa ut alkohol till barn.

  Så VARFÖR i H-vete kom någon oturförföljd tänkare med ensamrätt till att få göra moraliska bedömningar av allas handlande på på just denna?

  Jag tillhör dom som säger att i Sverige har vi inte den sortens hederskulturer som vissa kulturer tar med sig utan att vi är jämlika och starka i vår jämlikhet. Jag talar om det jag disskuterar det vid behov på ett respektfyllt och förklarande (ej nedsättande sätt).

  när någon som har en annan åsikt än jag tar fram denna affischen motbevisar den allt jag säger. Så offentlig avbön och omedelbart avlägsnande av alla dasse affischena är ett minimikrav!

  Mvh
  Fredrik Larsson

 4. Vår syn på sexualitet är unken — det och inget annat visar den där affischen. Det obehagligaste av allt är att den nog faktiskt fungerar på en alldeles för stor del av befolkningen.

 5. @Fredrik Larsson: Projicera inte dina egna brister på andra. Till skillnad, tycks det, från dig kan jag hålla två tankar i huvudet samtidigt. Ta nu och läs min förra kommentar en gång till, så ser du kanske att jag inte på någon punkt försvarar affischens utformning eller den sexualmoralism den står för. Som Fridholm förtjänstfullt sammanfattar: ”Vår syn på sexualitet är unken — det och inget annat visar den där affischen. ”

  Min invändning var mot Björn Odlunds kommentar om förbud och förmaningar gällande alkohol, där jag vill påpeka att det handlade just om langning, vilket man kan vara emot utan att ha en vare sig förbjudande eller förmanande attityd runt alkohol rent allmänt. Det går alldeles utmärkt att i grunden ställa upp på budskapet om att ungdomar som förses med alkohol löper större risk att begå/utsättas för dumheter, inklusive men inte uteslutande sådana av sexuell natur, och samtidigt med viss emfas tycka att just den här affischen är helt förfärlig i sin syn på sexualiteten.

 6. Klockrent span, Per Hagwall! Saxat ur reklambyrå-VD:ns försvarstal:

  ”De unga människor vi pratat med upplevde att oönskat sex är ett större problem bland unga tjejer än bland unga killar.”

  Och det har inte möjligtvis någonting att göra med exakt den unkna sexualmoral er kampanj bygger på och underblåser, tror du?

  ”Jag tror helt enkelt att sex för första gången blir bäst om man gör det nykter, av egen fri vilja. Det är ingen moralkaka, utan egen praktisk erfarenhet.”

  Tja … är det inte frivilligt är det våldtäkt, och det är en annan diskussion, no? Och jo, i samma ögonblick som du generaliserar din egen personliga erfarenhet till allmängiltig regel för hur vi ska handla och uppleva saker blir det en moralkaka. Och så var det det där med den där heliga första gången … Hade det inte varit bättre att hålla sig till att konstatera att man i regel är en usel beslutsfattare på fyllan?

 7. Reklamkampanjen är uppenbarligen lyckad, så här mycket reklam hade de aldrig haft råd att köpa! Hade haft en kampanj som inte provocerat så mycket hade ingen uppmärksammat den politiskt korrekta pekpinnen…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.