Dykaren med blyskorna som hänger vid relingen

Om jag var en dykare av den gamla skolan – ni vet den sorten som ser ut som en astronaut, har slangar till en luftpump på båten och blyskor – skulle jag vara ganska noga med i vilken ordning jag gör saker. När jag hänger med armarna över relingen efter mitt dyk, kanske jag känner mig svettig och kvav, kanske vill jag ta en liten simtur? Inte släpper jag då relingen för att få armarna fria så att jag kan ta av mig dräkten? Tvärtom måste jag först upp, innan jag igen kan ta mig ner.

Någonstans illustrerar det här alliansens problem när de skall försöka lagstifta bort ett samhällssystem och ersätta det med ett annat — och förhoppningsvis bättre. Men man kan inte släppa relingen för att ta av sig blyskorna, för då sjunker man.

Buster Keaton
Har du inte glömt något?

Det senaste påfundet är att lagfästa det som redan blivit praxis: att medborgarna själva är ansvariga för att teckna försäkringar när de reser. Om de är klantiga nog att låta bli, så får de stå ut med att betala notan.

Gott, så. Sånär som på ett par små detaljer…

Innan man stiftar en sådan lag, bör man nog kolla om det faktiskt går att teckna en försäkring som innefattar allt det man nu lagstiftar om. Det är inte bara sjukdom, skada och stöld, utan även terrordåd och naturkatastrofer man vill ha med i bagaget. Jag kan inte på rak arm ens komma på vilket försäkringsbolag jag skulle ringa om en sådan sak! Och jag tror nog de flesta försäkringsbolag skulle bli något förvånade om jag frågade om deras försäkring täcker flygplanskapning, bombdåd, tsunamis eller jordbävningar. Har ingen hört talas om force majeure?

<facepalm>

Jag kan ha fel, men som vanligt får jag känslan av att man inte tänkt färdigt.

Nå det är väl i så fall inte unikt för alliansen, men det är knappast ett gott betyg för dem heller.