Ask grodor i utskrift är värre än videoklippet

En av HAX läsare har skrivit ut Beatrice Asks uttalanden. Hon har ju påstått att det var retoriska uttalanden tagna ur sitt sammanhang, och mycket riktigt visar det sig att det lilla vi fick se i videoklippet var långt ifrån hela sammanhanget.

Jag lånar helt enkelt texten rakt av från HAX:

”Stupstocken var väl kanske att gå lite långt. När det gäller straffen så är det ju så här att utredaren har ju fria händer att också titta på påföljderna, naturligtvis, vid den här översynen av sexualköpslagen, som pågår. Det kommer nu under året hennes förslag, så att innan det kommer vill jag inte ge något [svar].

Däremot så har jag en egen idé som… alltså, jag tror ju…. alltså, vi kan ju höja straffen och det kan möjligen vara ett sätt att få polisen att bli mer aktiv i frågorna. Fast jag tycker egentligen att det är jobbigt att det alltid är i relation till påföljderna allting ska ske. Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuverten och verkligen skicka hem till folk som var misstänkta för detta. För jag tror att det värsta som kan hända många utav dem som är ute och köper sex, det är att någon i omgivningen får reda på att de varit ute i… detta.

Alltså, om frun får reda på det eller om grannen får reda på det, alltså, vi borde ha… ja… greddelina, eller vad vi nu ska hitta på för färg, kuvert. Ja, det är en jättebra färg. Alltså, förstår ni? Det ska vara tydligt. Du är misstänkt, faktiskt, för att ha varit ute och köpt sex. Det är inte tillåtet. DET tror jag skulle ge mycket större effektivitet än ett par års fängelse. Och det är lite granna egentligen det här att få skämmas på torget.

Och jag tror att det där är någonting som man ska fundera mycket mer på när det gäller påföljder. Ibland är det ju bättre när det gäller den här typen av brott, där det faktiskt handlar om attityder, att hitta alternativ. Så det tycker jag nog att… jag har lite idéer där… men de är inte färdiga. Men jag tror faktiskt att det skulle vara mer effektivt. Jag tror att det är mer risken att bli upptäckt än det eventuella straffet när det gäller dem som är ute och letar prostituerade, som är grejen. /—/

Det var ett fruktansvärt långt svar. Som sagt. Det är möjligt att straffet ska höjas. Vi får se vad den där utredningen föreslår innan vi är där. Men jag tror att vi ska tydliggöra dem som varit ute direkt, så att de får skämmas mer.”

Det var med andra ord taget ur sitt sammanhang, men när det sätts tillbaka i sitt sammanhang blir det faktiskt inte ett dugg bättre. Tvärtom är det lätt att konstatera att Asks uttalanden har långt mycket mer tyngd än den nästan ”spontana” idé det tycktes vara i videoklippet. Här framgår att det här är något hon tänkt på, att hon ”egentligen” tycker det är jobbigt att det är i relation till påföljderna de underförstådda skärpningarna skall komma.

Pillory in Shere
Är detta framtiden?

När man hör det i sitt sammanhang framgår det ännu starkare hur Beatrice saknar alla ryggmärgsreflexer att skydda något så grundläggande som oskuldspresumtionen. För henne är den tydligen jobbig, eftersom det skulle vara effektivare om de misstänkta får skämmas ordentligt.

HAX noterar också den utredning det refereras till har fått förhållningsorder uppifrån, de får inte komma fram till att sexköpslagen är dålig eller att den bör avskaffas. Med sådana förhållningsorder undrar man varför de ens bemödar sig om att tillsätta en utredning, de har ju redan bestämt resultatet?

Det har blivit mycket om Beatrice Ask på sistone, och jag ber om ursäkt om det blir tröttande. Å andra sidan visar Asks uttalanden tillsammans med Johan Pehrsons bravader att alliansen helt tappat greppet ifråga om rättspolitiken. Jag är faktiskt inte förvånad, även om jag sörjer att jag inte är det — tecknen har funnits där hela tiden. Det fåfänga hoppet att Asks uttalanden som oppositionspolitiker mot såväl sexköpslag, FRA, datalagring och liknande skulle kompensera för hennes bristande juridiska kunskaper har alltmer känts som visslingar i mörkret.

Vill alliansen återfå någon som helst rättspolitisk trovärdighet, så måste Ask bort. Dessutom måste Johan Pehrson bort, det är bara att notera vilken attityd han har till rättspolitiken för att förstå varför. Justitieministerposten måste sluta behandlas styvmoderligt. En framtida justitieminister får inte vara ett juridiskt blåbär. Det får inte vara en person som undviker alla interna konflikter och rättar in sig i ledet, samtidigt som hon kombinerar det med rena tokigheter så fort hon faktiskt öppnar munnen.

Posten förtjänar en kompetent och stridbar politiker vars försvar av rättsstaten sitter i ryggmärgen.

11 svar på ”Ask grodor i utskrift är värre än videoklippet”

 1. ”En framtida justitieminister får inte vara ett juridiskt blåbär. Det får inte vara en person som undviker alla interna konflikter och rättar in sig i ledet”

  Med andra ord: Thomas Bodström(S)

 2. Räcker det att Ask och Pehrson åker bort? Reinfeldt tycker ju att Asks tanke ”inte är helt märklig”. Han åtnjuter vad jag förstår stor förtroende av sina väljare.
  Det verkar som att dessa frågor inte väger tungt för alliansens väljare. Kanske hanteringen istället faktiskt tilltalar?

 3. Varför inte till exempel advokat förbundets ordförande?

  Anne Ramberg en av Sveriges duktigaste jurister,borgerlig men med hög

  integritet.Men integritet är ju i den här valrörelsen ett förbjudet ord av samtliga

  riksdagpartier  Bodström=usch Ask=otrolig inkompetens vet inget om juridik.

 4. Den som är Asks motpol i den svenska debatten är Thomas Bodström(S) i egenskap av justitieutskottets ordförande och etta på Socialdemokraternas Stockholms läns lista samt före detta justitieminister. Thomas Bodström är orädd och en DoIt-person.

  Piratpartiets första roll i riksdagen är att rösta på en regeringsbildare det vill säga Reinfeldt eller Sahlin. Och som socialdemokrat njuter jag av slakten på moderater och folkpartister  ovan. Därför är valet självklart ave en rödgrön justitieminister – Thomas Bodström!

 5. minata – stalinisttrollet har talat. Kom fram i ljuset och sprick, stalinisttroll!

 6. @ Minata

  Bodis! Ärligt talat. Jag må vara motståndare till hans politik, men det är inte därför jag känner avsky mot Bodström. Jag avskyr karln för att han försökte två sig från vissa utvisningar genom att skylla på en person som inte kunde gå i försvar. Det måste ha varit bekvämt att Anna Lindh blev mördad.

 7. @Minata: En av de saker som fick mig att jubla extra när sossarna åkte ut senast var att vi äntligen skulle slippa instiftaren av ”bodströmsamhället”… Jag är inte precis sugen på att bjuda in honom till posten igen.

  Bodström är en karismatisk person, men han är också livsfarlig. Han har den juridiska bildningen, men hans ryggmärgsreflexer är mer kapacitet till ordningsmakten oaktat konsekvenser.

  Det är mannen som drev datalagringsfrågan i EU; det är mannen som instigerat och drivit igenom en lång serie lagar och förordningar som pissar på vanliga människors integritet; det är mannen som i sitt arbete med ECPAT har ett klart flexibelt förhållande till fakta och sanning; det är mannen som lastat hela skulden för utlämningen av de två ”terroristerna” på den bekvämt nog döda Anna Lindh.

  Jag vill ha bort Beatrice Ask och Johan Pehrson, men inte fasen vill jag byta ut dem mot Thomas Bodström.

  Det skulle vara klädsamt för vårt stackars rättsligt misshandlade land att för en gångs skull få en justitieminister som förstår ordet rättssäkerhet och integritet med ett personligt intellektuellt djup och integritet. Vi vill varken ha ryggradslösa mollusker, moralistiska frireligiösa nötter, eller orwellska romankaraktärer på den posten.

 8. Jodå, visst är hennes roll där viktig men hon har suttit i bra många år och jag vill minnas att jag hört något om kommande förändringar så hon kan vara mycket mottaglig för nya möjligheter. Föreställer mig att det är ett jobb som det  kan vara svårt att tacka nej till…….:-)

 9. Ja skall hon ändå lämna sina nuvarande arbetsuppgifter är hon ju en given kandidat för en modig regering. Frågan är dock vilken regering som skulle vara modig nog att verkligen sätta en stridbar och stark jurist med så kraftfulla ryggmärgsreflexer att skydda svensk rättssäkerhet på posten?

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.